28 / 03 / 2024

Haziran 2015'te İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün siluetini göreceğiz!

Haziran 2015'te İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün siluetini göreceğiz!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "(İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü) Haziran 2015'te köprünün siluetini göreceğiz ve yürüyerek köprüden geçebileceğiz. Aralık 2015 tarihinde artık araçlar geçmeye başlayacak"



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün siluetini 2015'in haziran ayında göreceklerini belirterek, aynı yılın aralık ayında da araçların geçmeye başlayacağını söyledi.


İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde incelemelerde bulunan Elvan, ardından tekneyle Körfez ilçesine gelerek Mehmet Akif Ersoy Camisi'nde cuma namazı kıldı. Daha sonra Yarımca Kılavuzluk İstasyonu'ndaki yemeğe katılan Elvan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Elvan, köprünün ayaklarını inşa etmeye devam ettiklerini belirtti.


Köprü ayaklarının 252 metre yüksekliğinde olacağını, bugün itibarıyla 161. metreye ulaşıldığını vurgulayan Elvan, "Aralık ayı sonu itibarıyla yani aşağı yukarı 2 aylık süre içinde ayakları tamamlayacağız. Şubat 2015 tarihinde ise çelik halatların gerilmesine başlayacak arkadaşlarımız. Mayıs 2015'te ise halatların gerilmesinden sonra artık tabliye betonlarını atmaya başlayacaklar. Haziran 2015'te köprünün siluetini göreceğiz ve yürüyerek köprüden geçebileceğiz. Aralık 2015 tarihinde artık araçlar geçmeye başlayacak" diye konuştu.


Elvan, 2015 yılında sadece bu köprüyü açmayacaklarına dile getirerek, "Bursa'ya kadar olan otoyolu da açmış olacağız. Dolayısıyla İstanbul-Bursa arası 2,5-3 saat süren yolculuk süresi aşağı yukarı 45 dakikaya düşecek. Ne zaman? 2015 Aralık ayında. Bununla da yetinmiyoruz, 2015 Aralık ayı itibarıyla İzmir-Kemalpaşa arasındaki otoyolu da açacağız. Yani bunun bir parçası olan İstanbul-Bursa-Balıkesir-Manisa-İzmir'e kadar uzanan otoyolun 2015 sonu itibariyle İzmir-Kemalpaşa arasındaki güzergahı da açacağız" ifadesini kullandı. 


Köprü inşaatında yüksek tekniklerin kullanıldığına dikkati çeken Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Herhangi bir sorunumuz yok. Programın da biraz önünde çalışmalar yürütülüyor. Sadece bu yıl, 2014 yılında işi alan yüklenicinin yapmış olduğu harcama 1,2 milyar dolar. Şu 10 aylık süre içinde yapılmış olan harcama 1,2 milyar dolar ve devletin kasasından bir kuruş para çıkmadan bu yatırımı gerçekleştiriyoruz. Bizim yakıttan ve emekten yıllık tasarrufumuz 650 milyon dolar olacak. 650 milyon dolarlık bir tasarruf elde edeceğiz. Dolayısıyla gerçekten hem karbonmonoksit, karbondioksit emisyonunun ve salınım gazlarının azalması itibarıyla hem yakıt tasarrufunun sağlanması amacıyla hem de emekten, zamandan tasarruf sağlanması amacıyla gerçekten önemli bir yatırım. İnşallah 2015 sonunda da buradan birlikte Bursa'ya gideriz diye düşünüyorum." 


- Demiryollarının özelleştirilmesi


Elvan, demiryollarının özelleştirilmesine yönelik soru üzerine şunları söyledi:


"Demiryollarının serbestleştirilmesine yönelik, özel kesimin demir yolu işletmeciliğine girmesine yönelik olarak ikincil düzenlemelerimizi tamamladık. Son olarak gözden geçiriyoruz arkadaşlarımızla beraber. Belki tarafların, sivil toplum kuruluşlarımızın görüşlerini alacağız. Onun akabinde hemen uygulamaya koyacağız. Yani buradaki hedefimiz 2015 yılında biz demiryolu işletmeciliğini serbestleştirmiş olacağız. Demiryolu işletmeciliğinin serbestleştirilmesi demek, Türkiye'de demiryolu işletmeciliğinde ciddi bir atılım yapılması demektir. 2002 yılında sadece ve sadece Türk Hava Yolları iç hatlarda uçuş gerçekleştiriyordu. Biz tüm havayolu işletmeciğini rekabete açtık, serbestleştirdik. Belki 2002 yılında o dönemdeki yöneticiler belki şunu söylüyorlardı, 'Aman rekabete açmayın zarar ederiz, para kazanamayız' diyorlardı ama Türk Hava Yolları bugün dünyanın en önemli hava yolu şirketleri arasında yer alıyor. Onunla birlikte çok sayıda havayolu şirketinin de birlikte büyüdüğünü, geliştiğini, çok ciddi yatırımlar yaptığını görüyoruz. Benzer şekilde demiryolu sektöründe de gelişme olacak." 


- Kuzey Anadolu Otoyolu Projesi


Elvan, Kuzey Anadolu Otoyolu'yla alakalı olarak Sakarya Akyazı'dan Kurtköy'e kadar olan kesim ile Odayeri ile Tekirdağ Kınalı arasındaki kesimin ihalesine çıkacaklarını anlatarak, sadece Hazine Müsteşarlığı'ndan bir yazı beklediklerini, yazı gelir gelmez ihaleye çıkacaklarını ifade etti.


Cengiz Topel Havaalanı'ndan Ankara'ya uçuş gerçekleştirildiğini, Ankara'dan da diğer illere aktarmanın söz konusu olduğunu hatırlatan Elvan, Kocaeli'nin talebinin doğrudan Trabzon'a bir uçuş gerçekleştirilmesi olduğunu, o yönde de Türk Hava Yolları yönetimiyle görüştüklerini ve bir adım atmasını beklediklerini kaydetti.


Bakan Elvan, set sayısındaki kısıt nedeniyle hızlı tren sefer sayılarını birkaç ay daha artıramayacaklarını, belki aralık ayından itibaren sefer sayılarında ciddi artışlar olacağını sözlerini ekledi.


AA


Geri Dön