19 / 04 / 2024

Her binaya güneş santrali geliyor!

Her binaya güneş santrali geliyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 100 Günlük Eylem Planı’nda yer alan 17 hedefi açıkladı. Dönmez, bina çatı ve cephelerini ‘güneş santrali’ olarak kullanmayı teşvik edeceklerini belirtti.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 100 Günlük Eylem Planı’ndaki 17 projeyi anlattı. Elektrikte ‘kademeli fiyatlandırma’ üzerinde çalıştıklarını anlatan Dönmez, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin yüzde 10’lara ulaştığını söyledi.

Star Gazetesi'nden Mustafa Kartoğlu'nun haberine göre, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin yüzde 10 seviyelerine ulaştığını söyleyen Kartoğlu, bina çatı ve cephelerini ‘güneş santrali’ olarak kullanmayı teşvik edeceklerini vurguladı. 

Elektrikte ‘temiz enerji’ payının arttığını söyleyen Dönmez, “Ama bu yıl toplam elektriğin yüzde 10’unu yenilenebilir enerjiden elde ediyoruz. Hedefimiz rüzgar ve güneşte her yıl bin MW eklemek. Pil teknolojisindeki gelişmeler de ‘enerjiyi depolama’ imkanı veriyor. Yeni güneş santrallerini kısmen depolama şartı getirerek ihaleye çıkaracağız. Gündüz sağlanan elektriği depolayarak akşam şebekeye vereceğiz” diye konuştu.

 

 Her binaya güneş santrali geliyor!

 

Bina çatıları enerji üretecek

Bina çatılarının da güneş enerjisi üretiminde kullanılacağını Dönmez, açıklayan “Örneğin binanızdaki güneş panelleriyle lisanssız izin verilen 10 KW elektrik ürettiniz, 5’ini tükettiniz, kalanını şebekeye satabiliyorsunuz. Bir konut için panelin maliyeti 15 bin dolar. Ankara’da ki bir ev için 7 senede sistem kendisini geri ödüyor” açıklamasında bulundu.
 


Geri Dön