19 / 04 / 2024

Hıncal Uluç'tan Değerli Konut Vergisi değerlendirmesi!

Hıncal Uluç'tan Değerli Konut Vergisi değerlendirmesi!

Değerli Konut Vergisi gündemde yerini korumaya devam ediyor. Sabah Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç, Değerli Konut Vergisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu...



Sabah Gazetesi'nden Hıncal Uluç bugünkü köşe yazısında değerli konut vergisini ele aldı. İşte Hıncal Uluç'un köşe yazısı:

Hıncal Uluç tan Değerli Konut Vergisi değerlendirmesi!

Dün "Değerli Konut Vergisi Hukuktur" diye yazmış ve bu verginin, ülkemizdeki Emlak Vergisi uygulamasının yarattığı haksızlığı bir nebze de olsa düzelteceğini ve adalet sağlayacağını anlatmıştım. Ne var ki, yazının son bölümünü, gazetemizin bilgisayar sistemi nasıl olmuşsa yok etmiş. Benim bilgisayarımda duruyordu, ama bu sabah (dün) geldiğimde gazetede yoktu.

Bu son bölümde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasayı bir kez daha inceleme kararı sonrası vardı. İşte, bugün yaptığım bazı eklemelerle, o bölüm..

Değerli Konut Vergisi (DKV) Yasası'nda bazı hatalı yerler olabilir..

Düzeltilebilir. Düzeltilmeli de.. Ayrıntılara girmek istemiyorum. O Vergi hukukçuların işi.

Ama DKV ile birlikte mevcut Emlak Vergisi Kanunu da ele alınmalı, o da düzeltilmeli...

Ayni yerde, ayni biçim evde oturanlar, keyfi beyanlarına göre farklı değil, evlerinin gerçek ve rayiç değerine göre eşit vergi ödemeli mesela.. Adalet budur. Adil olmak budur.

Değerli Konut Vergisi'ni nasıl Tapu Dairesi belirliyorsa, Emlak Vergisi'ni de ayni daire belirlemeli. Beyanla vergi adil olmuyor çünkü..

Çünkü bu ülkede vergide yalan beyanın cezası yok. Amerika'da vergide yalan söyle, asmaktan beter ederler adamı... Dünyanın en ünlü gangsteri Al Capone bile, öldürdüğü onlarca adamdan değil, yalan vergi beyanından yakalandı, içeri atıldı... Bizde yalan söylemek, ödül oluyor, resmen, alenen..

Bakın her yıl vergi listelerine..

Bir ara, iş yerlerinde ödediğin verginin belgesini okunur yerde duvara asmak mecburiydi. Onu bile kaldırdık.
Utanması zaten olmayan adamlar utanmasınlar diye zahir..

Milyarlık teknesi olan adamların ödediği vergiye bakan var mı bu vergi cenneti ülkede?. Elin Afrikalısı, Amerikalısı, niye bize koşuyor, futbol oynamak için?.

Adımız çıkmış, "Türkiye vergi cenneti" de ondan.. Bazılarına o bile yetmiyor da şirketlerini Cayman Adaları'nda kuruyor, yatlarına Panama bayrağı çekiyor, paralarını İsviçre bankalarında saklıyorlar. Onları bile takip etmiyoruz.
Vergi müfettişleri bizde kimseye asla "Bu ne yaşam, bu ne gelir beyanı" demedi, bugüne dek.. Hiç kimseye..
Sevgili Mehmet Barlas, 5 milyon liranın üstünde değeri olan lüks evlerde oturanlar, bir zahmet yaşadıkları lüksün minnacık bedelini ödeyecekler.

Ödemeliler de..

Hukuk, adalet de bunu gerektiriyor. Hukuksuz olan, bütün yasaların ruhu "Vicdan Anayasası"na aykırı olan, asıl "Adaletsiz" olan, bugünkü uygulama...

Daha Alkent'te hiç kimseye "Evin vergiye tabii" denmemiş, hiç kimseye ödeyeceği vergi henüz tebliğ bile edilmemişken, telaşa düşüp daha olup olmadığı dahi bilinmeyen vergiye itiraz için ofis açıp avukat tutan ve biz site sakinlerinden vekâlet isteyen site yönetimimizin aculluğu her şeyi açıkça göstermiyor mu?.

Sayın Başkan Erdoğan,

Hataları düzeltme çağrınızı adil buluyor ve saygı ile karşılıyorum. Ama lütfen "Bu vergi geri alınsın" diyenlere kulak asmayın.

Bu vergiyi severek ödeyecek "Değerli Konut Sahibi" bir mükellef olarak dileğim budur.

Değerli Konut Vergisi hakkında bilinmesi gereken her şey!


Geri Dön