26 / 04 / 2024

Houses&Suites'te konutlar yüzde 30 enerji tasarrufu yapıyor!

Houses&Suites'te konutlar yüzde 30 enerji tasarrufu yapıyor!

VIA PORT Houses&Suites, tasarımından kullanımına tamamıyla çevreci bir konseptle inşa ediliyor. LEED Sertifikası’na aday olan projede geri dönüşümlü inşaat malzemeleri kullanılıyor, site içerisine geri dönüşüm çöp istasyonları yerleştiriliyor



 Konutlar normal bir daireye göre yüzde 30’a varan oranda enerji tasarrufu sağlarken; çevreci araçlar için park yerleri ana girişlere konumlandırılarak site sakinlerinin bu tür araçlara teşvik edilmesi planlanıyor.

İçinde Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken alışveriş merkezi Via Port OutletShopping ve beş yıldızlı uluslararası otel zinciri Crowne Plaza IstanbulAsia’nın da bulunduğu Via Port IstanbulAsia’nın son halkası olan konut projesi VIA PORT Houses&Suites,çevreci konseptiyle ön plana çıkıyor. Amerikan Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından verilen ve yeşil bina sertifika sistemi olan LEED kriterlerine göre inşa edilen VIA PORT Houses&Suites’de konutlar kullanıcılarına yüzde 40 oranında su, yüzde 30’a varan oranda ise enerji tasarrufu sağlıyor.

Tasarım, inşaat ve kullanım olmak üzere tüm süreçlerde LEED kredi başlıklarına göre planlanan VIA PORT Houses&Suites, kullanıcılarına, bulundukları çevreye ve yaşadıkları şehre saygılı konutlarda oturma konforu sağlıyor. 

Tüm dünyada geçerli olan ve en bilinen yeşil bina sertifikası LEED’in amacının, projelerin çevreyi, doğal kaynakları ve insan sağlığını korumadaki duyarlılıklarını ölçmek olduğunu söyleyen VIADMC Pazarlama İletişimleri Direktörü Esra Ekşi, tüm dünyada 12 bin adet LEED sertifikalı yeşil bina bulunduğunu, Türkiye’de ise bu rakamın 21’de kaldığını belirtti. 

Hiçbir modern binanın doğaya sıfır zarar verdiğinin söylenemeyeceğini, kazı çalışmasının bile o bölgenin habitatında bir değişim yaratacağını ifade eden Esra Ekşi, “Ancak alınacak önlemlerle doğaya verilen tahribatı en aza indirgeyebiliriz. LEED kriterleri doğrultusunda işe başlamak yeterli… Yeşil bina sistemi ile insanların rahat yaşayabilecekleri en modern mekânları oluşturabilir, konfor koşullarını doğala en yakın şekilde uyarlayabiliriz. VIA PORT Houses&Suites böyle bir proje… Tasarım, inşaat ve kullanım ömrü boyunca çevre ve doğal kaynaklara saygılı… Bununla birlikte sunduğu yaşam kalitesi de maksimum düzeyde…” şeklinde konuştu.   


LEED kriterlerine göre VIA PORT Houses&Suites’de yapılan çalışmaları şu şekilde sıralayabiliriz: 

Tasarım aşamasında… Otoparklar yeraltında, yeşil alan maksimumda… 

-Proje toplu taşıma alternatiflerine yakın bir lokasyonda konumlanıyor, böylelikle özel araçlar olmadan da sakinlerin şehir merkezinden siteye ulaşımı sağlanabiliyor. 

-Hibrid ve düşük emisyonluaraçlar için park yerleri bina ana girişlerine yakın konumlandırılarak kişilerin bu tür arabaları kullanmaları teşvik ediliyor.

-Otoparklar yeraltına alınarak yeşil alan miktarı maksimum seviyeye çıkarılıyor. Böylelikle yeşil alanlar kullanıma açılarak, doğayla iç içe sosyal alanlar yaratılıyor.

-Yeşil alanlar sayesinde yağmur suyu filtrelenmesi sağlanıyor. Asfalt ve beton yüzeylerin azaltılmasıyla şehirlerin aşırı ısınması engelleniyor.

-Konutlarda geniş pencereler kullanılarak hem temiz hava girişi maksimum seviyeye getiriliyorhem de gün ışığından maksimum şekilde faydalanılıyor.

İnşaat aşamasında… İnşaat malzemeleri geri dönüşümlü… 

-İnşaat sırasında her türlü geri dönüştürülebilen malzeme, geri dönüşüm konteynırlarında toplanarak çevreye zarar en alt düzeye indirgeniyor. 

-İnşaat malzemesi seçiminde olabildiğince yerel malzemeler seçilerek ulaşım esnasında çıkan CO² miktarı azaltılıyor. Ayrıca içinde geri dönüştürülmüş içerik bulunan malzeme seçimine dikkat ediliyor. 

-İnşaat esnasında oluşan kirliliğin ve zehirli maddelerin konut içerisinde birikmemesi için konutlarda sürekli temizlik yapılıyor. 

-Boya, astar, cila, yapıştırıcı gibi inşaat malzemelerinde zehirli madde değeri yüksek olan malzemelerin seçilmemesine özen gösteriliyor.

Kullanım sırasında… Yüzde 40 su, yüzde 30’a varan enerji tasarrufu… 

-Site içerisine yerleştirilecek geri dönüşüm çöp istasyonundakağıt, metal, plastik ve cam çöp konteynırları bulunuyor. Kullanıcılar evde kendi ayırdıkları çöplerini bu konteynırlara getirerek geri dönüşüme atabiliyorlar.

-Az su tüketen musluklar, duş başlıkları ve rezervuarlar sayesinde kullanıcılar yüzde 40’a varan su tasarrufu sağlıyor ve bu sayede hem su kaynaklarını korurken hem de düşük su giderlerine sahip oluyorlar.

-Enerji performansını optimumda tutmak için bina simülasyonu yapılarak enerji ve gün ışığı modellemesi uygulanıyor. Sonuç olarak kullanıcılaradaha az ısıtma/soğutma maliyeti oluşuyor, aidatlar azalıyor ve tabii ki doğal kaynakları korumaya yardımcı olunuyor.

-Giriş kapılarında hava geçirmez contalı kapılar kullanılarak konutlarda içilen sigara dumanının koridorlara ve diğer konutlara geçmesi engelleniyor. Ayrıca bina girişlerinde 8 metre mesafede sigara içimi yasaklanarak bina içerisine sigara dumanı girmesi önleniyor. Bu sayede dumansız hava sahası sağlanıyor.

-Binanın enerji performansı, enerji performans testi Amerikan standardı olan ASHRAE 90.1-2007’ye göre yapılıyor.Konutlar normal bir binaya göre yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. 



Geri Dön