24 / 04 / 2024

Hükümetten Türk müteahhitlere müjdeli haber!

Hükümetten Türk müteahhitlere müjdeli haber!

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da patlayan Libya'da zirveye tırmanan isyanlarda mağdur olan Türk müteahhitlerine hükümetten müjdeli haber geliyor...  



Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da patlayan Libya'da zirveye tırmanan isyanlarda mağdur olan Türk müteahhitlerine hükümetten müjdeli haber geliyor. Bakan şžimşek ve çağlayan'ın bugün detaylarını açıklayacağı destekle müteahhitlerinbankalara olan borçları ilk 2 yıl ödemesiz, 5 yıla yayılacak.

Tunus, Mısır ve Libya başta olmak üzere bölge ülkelerinde yaşanan isyanlardan dolayı iş akışları yavaşlayan, duran ve şantiyeleri zarar gören Türk müeahhitlerine finansal anlamda derin bir nefes aldıracak 'kurtarma paketi' bugün açıklanıyor. Maliye Bakanı Mehmet şžimşek ve Devlet Bakanı Zafer çağlayan tarafından açıklanacak olan paketin detaylarını HT Ekonomi önceden ele geçirdi. Paketten bölgede faaliyet gösteren Türk müteahitlerinin bankalara olan kredi borçlarını ilk 2 yılı ödemesiz olmak kaydıyla, 5 yıl vadeye çıkacağı öğrenildi.

LİBYA'NIN PAYI YÜZDE 20
Yıllar itibarıyla giderek artan bir iş hacmine sahip olan yurtdışı müteahhitlik sektörü, BDT, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri odaklı faaliyet gösteriyor. 2010 yılı ülke bazında kesin veriler açıklanmadı, ancak 2009 yılında sektörde üstlenilen toplam proje bedelinin yaklaşık yüzde 20'lik payını Libya'daki projeler oluşturdu. Türkiye, 2010 yılı 11 aylık dönem itibarıyla, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektöründe toplam 34 ülkede 324 proje ile 15.2 milyar dolar proje bedeline ulaştı. Bu dönemdeki proje bedeli açısından dağılımda payın, yüzde 42'si BDT ülkeleri, yüzde 30'u Ortadoğu ülkeleri, yüzde 19'u Afrika ülkeleri, yüzde 7'si Avrupa ülkeleri ve yüzde l'i Asya ülkelerine ait. 2009 yılı sektörde ağırlıklı pay Libya'ya ait. 2009 yılı rakamları, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektöründe ülke sıralamasında, proje bedeli açısından Libya'nın 3.9 milyar dolar ile ilk sırada yer aldığını, bu ülkeyi, 2.5 milyar dolar ile Türkmenistan, 2.4 milyar dolar ile Cezayir, 1.3 milyar dolar ile Rusya, Katar ve Irak'ın takip ettiği görülüyor.

'DUYARSIZ KALMAYIZ'
Maliye Bakanı şžimşek geçen hafta yaptığı değerlendirmede, 'Müteahhitlerimizin sorunlarına duyarsız kalmayız' derken, çağlayan da bankalara 'et ve tırnak gibi olun' diye seslenmişti.

'Dönüp yarım kalan işe talip oluruz'
Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgelerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansımalarını ve alınabilecek önlemleri değerlendirmek üzere bölgedeki iş konseyleri başkanları, istanbul'da bir araya geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bundan sonra artık bu ülkelerde zararın tespiti ve sigorta kapsamında değerlendirilmesine odaklanacaklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu 'Türk müteahhitler geri dönecek ve yarım kalan işlere de talip olacaklardır' dedi. Toplantının sonunda bir bildiri yayımlandı. Bildiride, Türk-Afrika-Ortadoğu ve Körfez iş konseyleri başkanları ile Tunus'la başlayıp Mısır ve Libya ile devam eden olayların ekonomik ilişkilere etkisinin ele alındığı, olaylar baş gösterdiği andan bu yana DEİK'in, ilgili ülkelerde faaliyette bulunan üyelerle yoğun temas halinde olduğu, aynı şekilde DTM tarafından kurulan kriz masalarında etkin bir biçimde yer alarak üyelerle irtibatı sağladığı ifade edildi.


Habertürk/Sefer Yüksel

 


Geri Dön