20 / 04 / 2024

Hüseyin Başaran: Fikirtepe'de 4000 konutluk projemiz başladı!

Hüseyin Başaran: Fikirtepe'de 4000 konutluk projemiz başladı!

Ne işe girse 'yapamazsın' dediler. Ama o dinlemedi ve başardı. Gıda, inşaat, turizm, finans ve tekne işlerinde öne çıktı. Başaran Holding'in 3'üncü nesli Hüseyin Başaran'ın hikayesi...



Böylece dede mirası tesis Türkiye'nin en büyük entegre fabrikaları arasında yer aldı. Kısa zamanda da dünyanın sayılı çikolata markalarına ihracat yapmaya başladı. Şimdi 100 milyon dolara yakın tifdik ihraç ediyorlar. Ne var ki iş bununla kalmıyor... Başaran Holding'in patronu Hüseyin Başaran gıda işi devam ederken farklı sektörlere de çok ciddi yatırımlar yaptı. Önce Türkiye'nin en büyük bankaları ve şirketleriyle çalışan finans şirketini kuruyor ardından da diğer sektörler... 


İnandığımdan şaşmadım Kuşak çatışması olmadı mı? 


Olmaz mı. Hem de nasıl. Ama dinlemedim. Bildiğimden inandığımdan şaşmadım ve başardım. O yüzden turizme çocuklarım için yatırım yapıyorum. 


Nasıl yani?


O kadar ağır işler yaptıktan sonra turizmin vaat ettikleri ve keyfi çok cazip geliyor. Çocuklarımın daha zevkle çalışmalarını istiyorum. 


O yüzden mi yatırımlar arka arkaya geliyor ?


Evet biraz öyle oldu. Önce, Dedeman otellerinden Bodrum'daki otellerini satın aldık. Yaklaşık bir yıla yakın süren rönevasyon çalışmasının ardından Bodrum Ramada adıyla hizmete soktuk. 


Sonra?.. 


Trabzon' da 350 odalı beş yıldızlı bir otel açıyoruz. Yine Ramada olacak. O bölgenin ilk uluslararası beş yıldızlı oteli açmış olacağız böylece. 


Neden Trabzon? 


Çünkü Trabzonluyum. Her ne kadar son zamanlarda Trabzon en çok göç veren illerden biri olsa da yaptığımız araştırmalar o bölgede böyle bir otele ihtiyaç olduğunu da gösteriyor. 


Ne kadarlık bir yatırım?


40 milyon euroluk bir yatırım. Hüseyin Başaran Avrupa'da tekne deyince ilk akla gelen firmalardan biri olduklarını söyledi.



Turizmde iddialı gördüm sizi... 


Biz turizmi çok sevdik. İstanbul'da da yeni yerler arıyoruz. Şu an İstanbul için iki otel projemiz hazır. En kısa zamanda hayata geçireceğiz. 


Koç Holding yanaşmaz Siyasetle hiç ilgisi yok Hüseyin Başaran'ın... Gezi parkı olaylarını konuşalım mı? 


Konuşacak ne var ki ? Herşey ortada. Bütün dünya bizi seyrediyor. Bu olaylan bu noktaya getirmeye ne gerek vardı ki. Avrupa'da alışveriş yaparken bile bana Taksim'i soruyorlar. Daha yumuşak adımlarla çözüm yoluna gidilebilirdi. Bütün dünyaya da örnek olurduk. Tekne yaptırdı, dolandırıldı işe girdi Avrupa'da marka oldu Sohbet ederken anlıyorum ki Hüseyin Başaran hangi işe girse bir hikayesi var. Tekne işini anlatırken bu gerçek daha da ortaya çıkıyor. 


Tekne işine neden girdiniz? 


İnanmayacaksın ama dolandırıcılığımız için girdik bu işe... 


Nasıl yani? 


2005 senesinde kendim için sipariş ettiğim tekneyi firma tamamlayamadı. Ee para da gitti. Ben de 'Kendi işimi kendim hallederim' deyip tekne işine girdim. İyi ki de girmişim. 


Şimdi ne aşamada tekne işi ? 


İnanmayacaksın ama öfkeyle girdim kârla çıktım bu işten... Avrupa'nın en büyük kompozit teknelerini yapıyoruz. Her yıl dünyanın birçok yerinden sektörün en iyi ödüllerini alıyoruz. İngiltere'de geçen yıl dünyanın en iyi dizayn ödülünü aldık. 

Tekne lüks bir zevk... 


Aynen öyle. Denizcilik sektörü krizde ama tekne bambaşka... Dünyanın en zenginlerine hitap eden bir iş yapıyoruz ve her şey yolunda... 


Fiyatlar nasıl? 


20 milyon euro ve üstü. 


Bu kadar kısa zamanda büyük yol almışsınız? 


Söylediğin kadar kolay olmadı. Bir kere bu sektörde sadece firma olarak değil ülke olarak da başlı başına isimler var. Yani bir Hollanda bir Almanya firması değilsen insanlar sana kuşkuyla bakıyor. 


Size öyle mi baktılar? 


Hem de nasıl? 'Sen kimsin? Adm yok sanın yok' dedüer. Ama sonra benden tekne aldılar. İnsanlar beni vazgeçirmeye çalıştı ama ben 'Yapacağım' dedim ve yaptım. Şimdi Avrupa'da tekne deyince ilk akla gelen firmalardan biriyiz. 


Bundan sonrası için planlar nedir? 


19 Eylül'de dünyanın sayılı tekne fuarlarından birine Monaco'da katılacağız. Bu bizim gibi bir Türk markası için de ilk olacak. 


Koç Holding en çok adı anılan destekçilerdendi. Şimdi ise Maliye mercek atma aldı, siz ne düşünüyorsunuz? 


İşin özünü bilmiyorum. Ama tabu Koç Holding Türkiye'nin en çok vergi veren şirketlerinin başında geliyor. Onlarca şirket ve binlerce çalışan. Böyle işlere tenezzül etmez hatta yanaşmaz bile. 


Peki öyleyse bu kadar yatırım bu kadar istihdam... 


Hedef ne ? 


Hedefler bitmez. Ama tek bir isteğimiz var... Ülkeye döviz getiriyoruz, yatırım yapıyoruz bu yüzden de huzur istiyoruz. 


Tedarikçi bulamadı çimento fabrikası açtı Peki ya çimento fabrikası niye? 


İnşaatlarımı yaparken çok ciddi bir tedarik sıkıntısı çektim. Sonrasında baktım ki herkes aynı dertten mustarip. Ben de bu yatırımı yapmak için hemen harekete geçtim. 


Ne zaman hayata geçiyor? 


Bu yıl içinde Konya'da fabrika açılıyor. Yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacağız. 2 milyon dolarlık bir yatırım. 


Doğru yerde konut yaparsanız satarsınız İnşaat sektöründe de varsınız değil mi? 


Evet. Fikirtepe'de lüks konut projemiz başladı. 4000 konutluk bir proje. 


İstanbul'da konut fazlalığı olduğu söylenirken bu yatırım biraz riskli değil mi? 


Hayır değil. Böyle saptamalar yaparken projenin yeri konumu çok önemli. Biz İstanbul'un göbeğinde bir projeye imza atıyoruz. 


Talepler nasıl peki ? 


Müthiş. Daha projede olmamıza rağmen dünyanın talebi var'sat'diye. Konut fazlalığı var haklısın ama şehrin dışında. Şehrin merkezinde ise lüks konut eksiği var. Biz bu eksikten faydalanıyoruz adımlarımızı öyle atıyoruz. 


Rakamlar nasıl? 


Değişiyor ortalama metrekare fiyatı; 6000 bin TL. Ruhsatı aldıktan sonra satışa başlayacağız


Sözcü



Geri Dön