26 / 04 / 2024

Hüsnü Özyeğin: Enerji ve altyapı işlerinin yıldızı parlayacak

Hüsnü Özyeğin: Enerji ve altyapı işlerinin yıldızı parlayacak

Hüsnü Özyeğin: "Türkiye’nin de, Ortadoğu’nun eğitim Mekke’si olması lazım. Önümüzdeki dönemin parlayacak sektörleri arasında iletişim, enerji, altyapı işleri, madencilik, gemi inşaatı olarak s



Son dönemlerde ekonomik alanda yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını ve Türkiye’nin öneminin global arenada hızla arttığını dile getiren Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, “Avrupa Birliği var ama fikir birliği yok. Her ülkenin farklı uygulamaları var. Avrupa ortaya koyarken ülkelerin mali politikaları konusunda standardizasyona gitmediler. Türkiye şu anda bu ortamda örnek bir ülke, mutluluk adası gibi görünüyor” dedi.

Mekke gibi olalım

CEO Club toplantısında Vodafone tarafından hazırlanan Future Agenda ve Türkiye özel oturumunda Türkiye ve yurtdışındaki gelişmeleri değerlendiren Hüsnü Özyeğin, şöyle konuştu: “Her yıl gerekli istihdamı yaratabilmek için Türkiye’nin yıllık yüzde 7 büyüme seviyesini yakalaması gerekiyor. Eğitimin önemi konusunda ise, Türkiye’deki üniversiteler yabancı öğrenciler almalı. İngiltere ve ABD dünyadaki öğrencilerin Mekke’si konumundadır. Türkiye’nin de, Ortadoğu’nun eğitim Mekke’si olması lazım. Önümüzdeki dönemin parlayacak sektörleri arasında iletişim, enerji, altyapı işleri, madencilik, gemi inşaatı olarak sıralayabiliriz.”

Büyüyen ülkeler önemli

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde büyümesini sürdürmesi için yapması gerekenlere de değinen Hüsnü Özyeğin, şunları kaydetti: “Türkiye’nin dışa açılmasını devam ettirmesi lazım. Büyüyen ülkelerle işbirliği kurulması lazım. Çinlileri mutlaka Türkiye’ye yatırım yapmaya teşvik etmeliyiz. Otomotiv, madencilik, termik santral üretimi gibi alanlarda Türkiye’ye gelebilirler. Burada beraber üretip ihraç ederek, 14 milyar dolarlık dış ticaret açığımızı dolaylı olarak kapatabiliriz. Önümüzdeki 10 senede 4-5 nükleer santral kurarsak, biz de 15-20 sene sonra başka ülkelere nükleer santral kurabilir hale gelebiliriz. Enerjide cari açığın kapatılması için dışarıda petrol yatırımları yaparak Türkiye’ye getirmemiz lazım. Yenilenebilir enerji konusunda da yavaş hareket ediyoruz.”

Türkiye etkin olacak

Future Agenda girişiminin, önümüzdeki dönemde yaşanacak zorluklarla mücadele için katılımcı bir paylaşım platformu oluşturulması düşüncesiyle hayata geçirildiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, şöyle konuştu: “Türkiye 2020 ve ilerisinde global arenada çok daha etkin bir rol oynayacak. ‘Gelecek Gündemde’ adı altında Future Agenda’nın ilk yerel uygulamasını da Türkiye’de başlattık.”
Hürriyet


Geri Dön