20 / 04 / 2024

İBB bütçesinde aslan payı ulaşım ve çevrenin oldu!

İBB bütçesinde aslan payı ulaşım ve çevrenin oldu!

İBB Başkanı Kadir Topbaş “Son 9 yılda ulaşıma 24,4 milyar lira harcadık. 2014 sonu itibarıyla bu rakam 28 milyar lira olacak. Ulaşım sorununun çözümünde büyük mesafe kaydettik. Her gün trafiğe 475 yeni araç ekleniyor" dedi...



2014 Bütçe sunumunda İBB Meclis Üyeleri’ne hitap eden Başkan Kadir Topbaş, son 9 yılda İstanbul’da büyük işlere imza attıklarını söyledi.


İstanbul’a kazandırdıkları yeşil alan ve meydanlarla İstanbul’un çehresini adeta yeniden şekillendirdiklerini belirterten Başkan Topbaş, “İstanbul daha erişilebilir ve daha estetik bir hale geldi” dedi.


Başkan Topbaş başlattıkları Dev Raylı Sistem Hamlesiyle "Metro Kent İstanbul" hedeflerine çok yaklaştıklarına dikkat çekerek, “Ulaşımı rayına oturtuyoruz. Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Teknolojiyi kamu hizmetleri ile buluşturduk ve toplu taşımayı internetle tanıştırdık” dedi.


Klasik belediyeciliğin ötesinde işler yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “İstanbul’un adını ilklerle anılır hale getirdik. Hep birlikte yapmaya da devam edeceğiz. Bu yüzden yıllardır dünya bizi konuşuyor, projelerimizi izliyor. Zira biz, birlikte İstanbul’un yıldızını parlattık. Bu vesile ile hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”



Hız kesmeden zirve yarışlarının devam ettiğini belirten Başkan Topbaş, iki dönemdir de Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı’nın devam ettiğini söyledi. Başkan Topbaş üstlendiği görev sebebiyle yerel diplomasiyi ön plana çıkardıklarını ve dünya çapında katıldığı toplantılarda Türkiye’deki siyasi parti temsilcilerinden de ciddi destek aldığını kaydetti.


İstanbul dünyaya örnek bir kent

Başkan Topbaş İstanbul’un dünya kentlerine artık model olduğunu ve bu başarıyı yakalarken de merpenleri elleri ceplerinde çıkmadıklarını söyledi. 

“Kardeş şehir sayısını 38’e çıkarttık. 19 kentle işbirliği protokolü imzaladık. Uluslararası iyi niyet protokolü sayımız 16’ya çıktı. Bütün bunlar durduk yere olmadı. Teknolojiyi en iyi kullanan belediyeyiz. Mısır’dan pakistan’a dünya belediyelerine model oluyoruz. Hizmetlerimizi ‘mobil’ hale getirdik. Kendi yazılımlarımızı üretiyoruz.”


İstanbul’un dünyanın merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini ve her geçen yıl İBB Bütçesini arttırdıklarını ifade eden Başkan Topbaş, konsolide bütçe yatırım tutarının 8,5 milyar lira olduğunu söyledi.


İBB Bütçesinin geçen yıla göre yüzde 13,75 artış sağladığını ve 2014 yılı bütçesinin de 9 milyar 100 bin lira olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, “Bütçemizden yatırıma 5 milyar 575 milyon lira ayrıldı. Bir de konsolide bütçemiz var. Buna İSKİ ve İETT bütçeleri de dâhil. 2014 konsolide bütçemiz 15 milyar 589 milyon lira” diye konuştu.


Bugüne kadar 60 milyar yatırım yaptıklarını ifade eden Başkan Topbaş konuşmasını şu rakamlarla devam ettirdi: “Şirketlerimizin 10 milyar 140 milyon tl ciroları var. Bunları eklersek bu rakam 25 milyar 730 milyon oluyor. Konsolide bütçenin yatırım payı ise 8 milyar 523 milyon oluyor.Yine yatırımcı bir bütçe hazırladığımızın göstergesi. Zaten bugüne kadar toplam 60 milyar lira yatırım yaptık. Böylece 2014 sonunda toplam yatırım 68,5 milyarı aşacak.”


Aslan payı ulaşım ve çevrenin

Konuşmasında İBB Bütçesinde en büyük payı ulaşıma ayırdıklarına vurgu yapan Başkan Topbaş, bu payın 3.5 milyardan fazla bir rakama tekabül ettiğini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Son 9 yılda ulaşıma 24,4 milyar lira harcadık. 2014 sonu itibarıyla bu rakam 28 milyar lira olacak. Ulaşım sorununun çözümünde büyük mesafe kaydettik. Her gün trafiğe 475 yeni araç ekleniyor. Nüfus 15 milyonu buldu. Kente gelen turist sayısı yaklaşık 3 kat arttı. Günlük yolculuk sayısı 11 milyondan 24 milyona çıktı. Bunlara rağmen ortalama yolculuk süreleri kısaldı. 2004’te 57 dakika iken şimdi 49 dakikaya indi. Bu önemli bir başarıdır.”


Başkan Topbaş 2004 öncesinde İstanbul’daki kavşak sayısının 57 olduğuna dikkat çekerek, 9 yıl içerisinde İstanbul’a 276 adet kavşak kazandırdıklarını ve 30 tanesinin de inşaatının devam ettiğini söyledi.  Başkan Topbaş kavşak çalışmaları yapmaya başladıkları zaman bir takım eleştiriler aldıklarını hatırlatarak, “Bu eleştirileri ancak toplu taşıma imkanlarının yüksek olduğu kentlerde yapmak doğru olur. Toplu taşıma imkanlarının kısıtlı olduğu yerlerde kavşaklar önemlidir” diye konuştu.  Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Kente toplam 433 kilometre yol kazandırdık. 3 tünel yol açtık. Bu tünelleri yaparken de eleştiriler aldık. Bu tünellerde insanların sıkıntılar yaşayacaklarını söyleyenler oldu. Ama şimdi bu tünelleri kullananlar çok memnun. 1 saatte gidilen güzergâhları 5 dakikaya indirdik.”


İBB


Geri Dön