24 / 04 / 2024

İBB'nin 3 küçük parsel arsa satışı önerisi reddedildi!

İBB'nin 3 küçük parsel arsa satışı önerisi reddedildi!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde çoğunluğu elinde tutan AKP Grubu, yönetimin bir kararına daha engel oldu.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde çoğunluğu elinde tutan AKP Grubu, yönetimin bir kararına daha engel oldu. Ekrem İmamoğlu'nun başında olduğu İBB Yönetimi, atıl durumdaki 52, 56 ve 172 metrekare büyüklüklerindeki arsaların satılarak değerlendirilmesini istedi. İBB Meclisi'ne getirilen 3 küçük parsel arsanın satılması önerisi AKP Grubu'nun oylarıyla onaylanmadı. 

İBB Meclis çoğunluğunu kullanarak, yeni Halk Ekmek büfelerinin açılmasına, sosyal yardım yapılmasına, yeni taksi plakaları verilmesine, İBB ait arazilerin değerlendirilmesine, yeni hafriyat alanlarının oluşturulmasına karşı çıkan AKP Grubu, belediyeye ait 3 küçük parselin satılmasına da karşı durdu. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; İBB Emlak Yönetim Daire Başkanlığı’nın, atıl durumdaki arazilerin satışının yapılarak, yatırımlar için kaynak yaratılması kapsamında, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde yer alan 3 küçük parselin satılması için Belediye Meclisi’ne teklif sundu. Yönetim, Fatih Molla Fenari Mahallesi 250 ada, 84 parseldeki 52 metrekarelik, Eyüpsultan Topçular Mahallesi 471 ada, 189 parseldeki 56 metrekarelik ve Ataşehir Barbaros Mahallesi 2200 ada 5 parseldeki 172 metrekarelik parselin satılması teklifinde bulundu. 

İBB nin 3 küçük parsel arsa satışı önerisi reddedildi!

İBB Yönetiminin verdiği bilgiye göre, AKP'nin red gerekçeleri gerçeği yansıtmıyor. Buna göre, AKP Grubu, Beyazıt Çorlulu Ali Paşa Medresesi ile Kapalıçarşı arasında bir bölgede bulunan, Molla Fenari Mahallesi 250 ada 84 nolu parselin satılmasına park alanında kaldığı sebebiyle karşı çıktı. Söz konusu 52 metrekarelik parsel, açık otopark olarak kullanılan, yaklaşık 250 metrekarelik parselin girişinde bulunuyor ve otoparkın bir parçası olarak kullanılıyor. 2007'de Bakanlar Kurulu Kararı ile Yenileme Alanı ilan edilen, Kapalıçarşı bölgesi içinde kaldığı için parselin imar durumu mevcut değil. AKP’li Fatih Belediyesi’nin imar planlarında söz konusu durum açıkça belli olmasına karşın, parselin hangi veriye dayanılarak park alanı olduğu ileri sürüldüğü bilinmiyor. 

Eyüpsultan Topçular Mahallesi 471 ada 189 parselin satışına ise yolda yer aldığı sebebiyle karşı çıkıldı. AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’nin halen yürürlükte olan ve 1998'de tasdik edilmiş olan imar planlarına göre söz konusu 56 metrekarelik parsel yolda değil yol kenarında bulunuyor. Ayın imar planlarına göre İBB’nin satmak istediği parselle aynı sırada olan pek çok parsel yer alıyor ve hiçbiri de yolda kalmıyor. Ayrıca aynı imar planlarına göre söz konusu parsel konut ve ticaret alanında bulunuyor. 

AKP Grubu'nun satışına karşı çıktığı üçüncü parsel ise Ataşehir Barbaros Mahallesi’nde bulunuyor. 2200 ada 5 nolu söz konusu parsel 226 metrekare büyüklüğünde. Ancak 172 metrekarelik kısmı İBB’ye ait. İBB söz konusu hissesini satmak istedi. AKP grubu bu hissenin satılmasına ise transfer alanında kaldığı nedeniyle karşı çıktı. Ataşehir Belediyesi’nin imar planlarına göre söz konusu parsel konut alanında bulunuyor ve sadece küçük bir kısmı yol alanına terk ediliyor. Parselin transfer alanında kaldığına ilişkin bir bilgi mevcut değil. 

İBB'nin aldığı araziler için incelemeyi Bakanlık müfettişleri yapacak!


Geri Dön