24 / 04 / 2024

İBB'nin satışa sunduğu Swissotel'e 5 talip var!

İBB'nin satışa sunduğu Swissotel'e 5 talip var!

İBB 14 Nisan'da ihaleye çıkarmayı planladığı Swissotel'in arazisi için 5 şirket şartname aldı



Fransa'nın Cannes kentindeki dünyaca ünlü gayrimenkul fuarı MIPIM'de sahibi olduğu arazileri görücüye çıkaran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Swissotel ve Hyatt Regency'nin yerleri için de talep topluyor. Yabancı yatırımcıların ilgiyle karşıladığı bu iki değerli arazi için Türk şirketler ihale şartnamesi almaya başladı bile.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Svvissotel için belirlediği muhammen bedel 460 milyon TL iken, Hyatt Regency için bu rakam 207 milyon TL.

DOĞUŞ HENÜZ İLGİLENMİYOR
Edinilen bilgilere göre, 14 Nisan'da ihale edileceği açıklanan Beşiktaş'taki 60 dönümlük arazi için, üzerindeki  600 odalı Swissotel'in sahibi, Hüsnü Özyeğin'e ait Fiba Grubu ve Fenerbahçe Kulübü İkinci Başkanı Nihat Özdemir'e ait Libak Grubu da şartname aldı. Şartname alan diğer şirketler ise Remax Gayrimenkul Yatırım ve Turizm A.Ş., Güzel Oteller Turizm, Bomonti Uluslararası Kongre Turizm Yatırım Ticaret A.Ş. oldu. İBB'nin 31 Mart'ta ihale edeceği Taksim'deki Hyatt Regency Oteli için de Fiba'ya ait Anadolu Japon Turizm hariç, aynı 4 şirket şartname aldı. Bunalra bir de Özbek İnşaat Turizm Ticaret dahil oldu. Fakat 35 dönüm arazi için 380 odalı otelin sahibi Doğuş Grubu henüz atağa geçmedi.

istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kullanıcılarına 40 yıllık sözleşmeyle kiraladığı bu arazilerde 20 yıl geride kaldı. Arazileri belediyeden salın alacak şirketler, üzerlerindeki Otellerden de her yıl belli bir miktar gelir elde edecek. Swissotel'i alan brüt cirodan her yıl yüzde 7, Hyatt Regency'i alan ise yüzde 13 pay alacak. Cannes'da iki otelin yanı sıra Ali Sami Yen Stadı ara/isi, Bursa'daki Atatürk Stadı projesiyle istanbul'daki çeşitli araziler de görücüye çıkmıştı.

Bakırköy'deki Tekzen arazisi de satılacak
İBB'nin Cannes da yabancı yatırımcılara sunduğu bir diğer arazi de Bakırköy'de yer alan, üzerinde Tekzen yapı marketin bulunduğu arazi oldu. 66 dönüm büyüklüğündeki arazi ticaret imarlı. Buna göre, üzerinde, alışveriş merkezi, ofis, otel gibi pek çok farklı kullanıma yönelik proje geliştirmek mümkün. Ancak IBB burasıyla ilgili ihale tarihini ve muhammen bedeli henüz kesinleştirmedi. Tekzen ile yapılan kira sözleşmesine göre, şirket, 25 Mayıs 2015 tarihine kadar arazide kiracı olmayı sürdürebilecek.

Musa Yetim UIN'ın ilk Türk başkanı oldu
Urban Land Institute'in (ULI) Avrupa gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren girişimcileri ve kamu kurumlarını bir araya getirmek için her yıl bir Avrupa kentinde düzenleyeceği etkinlik Urban Investment Netvvork (UIN) eylülde İstanbul'da yapılacak. 23-24 Eylül'de ev sahibi olacak istanbul'un 5 kurucu Avrupa kenti arasında yer aldığı etkinliğin başkanlığına ise İBB'nin iştiraki İstanbul Konut A.Ş.'nin Genel Müdürü Musa Yetim getirildi. Yetim, ULI'nin uluslararası bir komiteye ilk defa Türk başkan seçtiğini belirtirken, dün MIPIM'de düzenlenen törenle, 2009'da Barselona'da gerçeklesen etkinliğin 2010'da istanbul'da yapılacağı duyuruldu.
Menekşe Ataselim / Habertürk

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Swissotel ve Hyatt'ın arazisi satışa çıktı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kullanım haki 2031 yılma kadar Doğuş Holding'e ait olan Hyatt Regency Otel ile kullanım hakkı 2032 yılına kadar Fiba Holding'e ait olan Swissotel"i satışa çıkardı. Doğuş ve Fiba, Hyatt Regency için belirlenen 207 milyon lira (arsa+bina değeri) ve Swissotel için de belirlenen 460 milyon lira (arsa+bina değeri) muammen bedel için teklif verecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul'un en değerli beş yıldızlı iki oteli olan Hyatt Regency ile Swisso-tel'i (arsa ve bina değeri) üzerinden satışa çıkardı. Hyatt Regency'in ihalesi 31 Mart'ta, Swissotel'in ihalesi ise 14 Nisan tarihinde yapılacak.  Hyatt Regency için 207 milyon lira, Swissotel için de 460 milyon lira muammen bedel tespit edildi.

Hyatt Regency Otel 14 bin 793 metrekare, Swiss Otel ise 72 bin 422 metrekare arsa üzerinde yer alıyor. Hyatt International tarafından işletilen Hyatt Regency'nin üzerinde, Doğuş Holding bünyesindeki Göktrans Turizm ve Ticaret AŞ'nin 10 Ocak 2031 tarihine kadar kullanım hakkı bulunuyor. Swis-sotel'in üzerinde ise Fiba Holding bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tapan Turizm AŞ'nin 15 Şubat 2032 tarihine kadar kullanım hakkı bulunuyor.

Swiss ve Hyatt Otel'in kullanım hakkını elinde bulunduran Göktrans Turizm ve Ticaret AŞ ile Anadolu Japan Turizm AŞ'nin bu iki otelin ihalesine teklif vermesi bekleniyor.
Kasım 2009'da ihaleye çıkarılan Hyatt Regency Otel'in ihalesine, sadece bu otelin kullanım hakkını elinde bulunduran Göktrans Turizm ve Ticaret AŞ'den teklif gelmişti. Göktrans AŞ'nin teklif ettiği 150 milyon 500 bin liralık teklifi az bulan İBB encümeni, yeniden ihaleye çıkılmasına karar vermişti. Swissotel arazisi için de satış kararı alınmış ancak ihaleye çıkılmamıştı.

İBB cirodan pay alıyor
İBB, Göktrans Turizm ve Ticaret AŞ'den her yıl, Hyatt Regency Otel'in cirosunun yüzde 13'ü oranında işletme bedeli alıyor. Satışın gerçekleşmesi halinde, kullanım hakkı 10 Ocak 2031 yılına kadar Göktrans Turizm'de kalma
ya devam edecek. Süre sonunda otel, bedelsiz olarak yeni alıcısına devredilecek. Buna karşın belediyenin ciro üzerinden aldığı yüzde 13'lük pay ise arsa ve otelin yeni sahibine ödenecek.

Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, otelin ihalesine ihale şartnamesini inceledikten sonra karar vereceklerini belittiler. Akhan: "Geçmiş ihalede verebileceğimiz rakamı vermiştik. Şimdi ise koşullara bakıp karara varacağız" diyor.

Yine İBB, 14 Nisan tarihinde 460 milyon lira muhammen bedelle ihaleye çıkardığı Swissotel için Anadolu Japan Turizm AŞ'den her yıl otel cirosunun yüzde 7'si oranında işletme bedeli alıyor.

Satışın gerçekleşmesi halinde, intifa hakkı 15 Şubat 2032 yılına kadar Anadolu Japan Turizm AŞ'de kalmaya devam edecek. Süre sonunda otel bedelsiz olarak yeni alıcısına devredilecek. Buna karşın belediyenin ciro üzerinden aldığı yüzde 7'lik pay ise arsa ve otelin yeni sahibine ödenecek.
Okhan Şentürk / Ekonomist


Geri Dön