24 / 04 / 2024

İbrahim Özsu: Nükleer bina yaparken inşaatçı olduk

İbrahim Özsu: Nükleer bina yaparken inşaatçı olduk

Özsu Grup, nükleer tıp alanında kullanılan binalara olan ihtiyacını karşılamak isterken inşaatçı oldu



Özsu Grup İnşaat ülkemizde çok az inşaat firmasının ihtisaslaştığı bir alanda tıp özellikle nükleer tıp tesislerinin inşasını gerçekleştiriyor. Bize biraz Özsu Grup İnşaat'tan söz eder misiniz?
Bilindiği gibi grubumuz bünyesinde Türkiye'nin önde gelen kamu sağlık kuruluşlarında radyoloji görüntüleme, nükleer tıp ve radyoterapi hizmeti veren Ultra Görüntüleme Merkezi A.Ş. ve nükleer tıp alanında faaliyet gösteren, kamu ve tüzel kuruluşların denetimi altında uluslararası standartlara uygun kanser tanı ve tedavi amaçlı radyofarmasötiklerin üretimini yapan Moltek A.Ş. adlı kuruluşlarımız var.

Özsu Grup İnşaat, grubumuzun nükleer tıp alanındaki yatırımlarının özel yapılar yani radyofarmasotik (FDG) olması sebebiyle, grubun kendi inşaat yatırımları kendisinin üstelenmesi amacı ile kurulmuştur. Kurumumuz Nükleer Tıp Tesislerinin inşasında uzmanlaşmış şimdi de bu alanda yatırım yapan diğer kuruluşlara da hizmet vermeye başlamıştır.

Özsu Grup İnşaat bu alanda uzmanlaşan ilk inşaat kuruluşu mu?
Hayır, ama uzmanlaşmış öncülerden biri olarak kabul edebiliriz?

FDG yapılarından söz ettiniz. Bu tesislerin özellikleri nedir?
Bu üretim tesisler radyoaktif ilaçları bulundurduğundan özel inşaat prosedürlerine tabidir. Örneğin tesis duvarlarının beton kalınlığı en az 50 santim olmak zorundadır. Bu tesislerin diğer özelliği de "clean room" (temiz odalar) ve laboratuarlardan oluşur. O yüzden Havalandırma tesisatı sanayi tipidir ve tesislerde her türlü malzeme antibakteriyeldir. Ayrıca ortalama bir FDG üretim tesisinin bin 250 metrekare olması gerekmektedir.

4. Böyle bir tesisin inşası ne kadar süre alıyor?
Yaklaşık 3-6  ay sürede tamamlanıyor.

5. Radyo Terapi ve görüntüleme tesislerinin inşasın nelere dikkat ediyorsunuz, onun koşulları nedir?
Radyoterapi inşaatlarında özellikle terapi cihazının bulunduğu kısımların duvarları, yine betondan ve her türlü radyo aktif sızıntıyı önlemek amacıyla en az 50 cm - 250 cm kalınlığa sahip olmak zorundadır. Ayrıca duvarlar kurşunla kaplanmaktadır. Çünkü, PET - CT cihazlarının bulunduğu bölümlerin şartnamelere göre uygun miktarda duvar, zemin ve tavan kurşun ile kaplanması zorunludur. Nedeni bu cihazlarda hastalara radyoaktif madde enjeksiyonu yapılmasıdır. Enjeksiyon odaları da aynı şekilde kurşun ile kaplanmaktadır. MR cihazları da mıknatıs görevi gördüğü için diğer cihazlara zarar vermemesi amacıyla özel bir kabin içerisine inşa edilir. Tesislerde her türlü malzeme aynı zamanda "clean room" kurallarına uymak zorundadır ve bu yüzden anti bakteriyel özelliğe sahiptir.

6. Özsu Grup İnşaat tarafından ülkemizde inşa edilmiş FDG üretim tesisleri hangileridir?
Şimdilik inşasını gerçekleştirdiğimiz Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Moltek FDG Üretim Tesisi ve İstanbul Davutpaşa'daki Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark A.Ş. yöneticiliği MOLTEK- II FDG üretim tesisi sayabiliriz. Trabzon ve Gaziantep tesislerinin fizibilitesi tamamlanmış, sözleşmeleri imzalanmış olup ve önümüzdeki günlerde inşaata başlanacak.

7. Peki inşaatını tamamladığınız radyo terapi ve görüntüleme merkezleri hangisi?
İnşaatın tamamladığımız tesislerimiz ise şunlardır;
Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları Hastanesi Radyoterapi ve PET-BT  Sanatoryumu, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyo Terapi tesisi, Darıca Farabi Devlet Hastanesi MR Merkezi, Aydın Davelet Hastanesi MR Merkezi, Ümraniye Devlet Hastanesi MR Merkezi,  Avukat Cengiz Gökçek Hastanesi MR,Özel AGM Görüntüleme Merkezi PET-CT tesisi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi PET-C Tesisi ve Taksim İlk Yardım Hastanesi MR Merkezi başta olmak üzere bir çok hastanelerde radyoterapi ve görüntüleme merkezi binaları inşaa edilmiştir.

 


Geri Dön