20 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Köysel dönüşüme başlayacağız!

İdris Güllüce: Köysel dönüşüme başlayacağız!

Bağcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında düzenlenen yıkım programına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, köylerde de dönüşüm yapacaklarını belirterek, "ileri tarihte Köysel Dönüşüm'e başlayacağız" dedi.



Bağcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında düzenlenen yıkım programına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, köylerde de dönüşüm yapacaklarını belirterek, "ileri tarihte Köysel Dönüşüm'e başlayacağız" dedi.


Bağcılar Belediye Başkam Lokman Çağırıcı da, Bağcılar'm aşırı göçten dolayı kontrolsüz büyüdüğünü belirterek, "Bir kentsel dönüşüm mecburiyetini de olması gereken ilçelerin başında da bağcılar geliyor. Bağcılar Bu gün itibariyle yüzde 70'e yakın kısmının tamamen dönüşmesi gereken bir yer. Bağcılar'da 10 yıl önce kentsel dönüşüm projelerine başlamıştık" şeklinde konuştu. Göztepe Mahallesi. Banııkent Sitesindeki 84 bağımsız birimin bulunduğu 18 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm programına Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce. AK Paıti iktidarında mühendislik, beton kalitesi, jeolojik testlerle birlikte dönüşümde önemli noktaya gelindiğini anlattı. Türkiye'nin genelinde halen bir kaç milyon binada sıkıntı yaşandığını anlatan Güllüce, "Bazı illerimizin yansı fay hattı üzerinde bulunuyor. Buraları farklı alanlara kaydırmıalıyız. Kentsel Dönüşüm'ün çıkmasının sebebi kötü yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve yeni yaşam alanlarının inşa edilmesidir. Yerinde dönüştürülmesidir" dedi. 


"275 MİLYAR DOLARI HEDEFLEYEN TÜRKİYE OLDUK" 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1994 yılında belediye başkanı seçilmesinin adından İstanbul'un Başbakanlığında da Türkiye'nin dönüşüm geçirdiğini kaydeden Güllüce, Marmaray'ın olduğu. Bağcılarda üç metro hattının hizmet verdiği ve üniversitelerin hizmete sunulduğu bir Türkiye'den bahsettiklerini kaydetti. Güllüce, "Dünyanın en büyük havaalanını yapıyoruz. Helikopterini, tankını ve savunma sanayinin yüzde 75 ni yapan ülke olduk. Önümüzdeki yıllarda 275 milyar dolaıı hedefleyen Türkiye olduk." dedi. Bakanlık olarak kalitesiz bina yapan ve beton atanlara engel olduklarını da anlatan Güllüce, "Biz böyle yapanlan kilitliyoruz. Ancak güvenli güzel bina yaparsanız kira yardımı dahil her türlü desteği veririz. Vatandaş verdiği paranın hakkını almalı" diye konuştu. Kentsel Dönüşüm yönetmeliği çıkardıklarını da hatırlatan Güllüce. Gediz'de büyük bir çevre projesi yapacaklarını ve ciddi çevre kirliliğinin ortadan kaldırılacağını da belirterek, İTO ve TOBB'un da destek verdiği mekansal stratejik planını iki yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtti. Yeni teknolojiyle yapılan uçakların yerleşim alanlarını görüntülediğini de kaydeden Güllüce, üç boyutlu kayıtlar aldıklarını söyledi. Güllüce aynca e-devlet ve kent bilgi sisteminin de daha önem kazanacağını vurguladı. Online olarak atık su denetimi yaptıklarını da ifade eden Güllüce, bilgisayar üzerinden antmanın yeterli olup olmadığının belirlendiğini ve anında müdahalede bulunulduğunu ifade etti. TOKİ'nin Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğunu da kaydeden Güllüce, 6(X) bin vatandaşı konut sahibi yaptığını vurguladı. Türkiye'nin dünyanın en hızlı kalkınan ülkesi olduğunu anlatan Güllüce, batının kirleterek yaptığı sanayi devrimini ülkemizin çevreyi koruyarak gerçekleştirdiğinin altını çizdi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINA KÖYLER DE GİRECEK 

Eski Türkiye'den kalma sokak ve binaların 1994 yılından bu yana Kentsel Dönüşüm kapsamında yenilendiğini belirten Güllüce, yapılan yıkımlarla Türkiye'nin yenilendiğini ve deprem riskinin ortadan kaldırılması için yeni yaşam alanlan inşa edildiğini belirtti. Bakan Güllüce, "İstanbul kentsel dönüşümde en başarılı ilimizdir. Biz belediye kökenliyiz. Belediyelerimize önemli yetkiler devrettik. Diğer belediyelerimiz de kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırsınlar onların önünü açalım. Kısa zamanda yine köylere de el atacağız. Pilot bölge olarak üç-dört köyü seçiyoruz. İleri tarihte Köysel Dönüşüm'e başlayacağız" ifadelerini kullandı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise yaptığı konuşmada Türkiye'de bir deprem gerçeği olduğunu hatırlatarak, "Bu şehrin en önemli sorunu dedir diye sorulduğunda bunu eğitim, trafik diye cevaplandıracağım düşünülüyor. Bu şehrin en büyük sorunu deprem riskine hazırlıklı olmaktır. Bunu 15 milyon İstanbullu 77 milyon Türkiyeli asla unutmamalı. Bu konu üzerinde yoğun çalışmamız gerekiyor. İstanbul'da yürütülen deprem riskini azaltma projesi okullarımızda, kamu binalarımızda devam etmektedir. Bağcılarda toplam 40 binamızda bunların ağırlıklı bölümü okuldur. Bunların 29 tanesini güçlendirdik 19 tanesini yeniden yaptık. İstanbul'da bin 162 kamu binasını güçlendirdik ya da yemden yaptık. Güçlendiğimiz binaların sayısı 909,253 binayı da yıkıp yeniden yaptık. 


İstanbul Gazetesi 



Geri Dön