27 / 04 / 2024

Ihlara Vadisi'ni ziyaret eden turist sayısı yüzde 17 arttı!

Ihlara Vadisi'ni ziyaret eden turist sayısı yüzde 17 arttı!

Ihlara Vadisi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı, geçen yıla göre yüzde 17 oranında arttı. Bu yılın 9 aylık döneminde 266 bin 910 turist vadiyi ziyarete geldi...



Dünyanın önemli kanyonları arasında yer alan Ihlara Vadisi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı, geçen yıla göre yüzde 17 oranında arttı.


Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi'nin Aksaray sınırları içerisinde yer alan llısu'dan başlamak üzere 18 kilometre devam ettiğini belirten Doğan, vadinin yer yer 200 metre derinliğe ulaştığını ifade etti.


Doğan, Ihlara Vadisi'nde 100'ü aşkın tarihi kilisenin bulunduğunu belirterek, "Bu kiliselerin birçoğu fresk kiliseler. Aynı zamanda vadi tabanından akan Melendiz Çayı ayrı bir güzellik katmaktadır. Son düzenlemeler yaptıktan sonra Ihlara Vadisi içerisinde ziyaretçiler yürüyüş yapmaktadırlar. Ihlara Vadisi son yıllarda iyi birtrekking alanı haline getirildi. Yer yer dinlenme noktaları, çay bahçesi ve restoranlar bulunuyor. İnsanlar eşofmanlarını giyerek, aynı zamanda spor da yapabiliyor. Tarih ve doğayla baş başa spor yapabiliyorlar. Ihlara Vadisi, turistlerin Kapadokya'da en çok tercih ettiği mekanlardan biridir" diye konuştu.


Vadinin inanç turizminde de önemli bir yer tuttuğunu belirten Doğan, şunları anlattı: "Ihlara bölgesindeki Güzelyurt ilçesinde Aziz Grigor Kilisesi yer almaktadır. Ihlara'nın içerisinde yüzlerce kilisenin bulunması, bine yakın kaya oyması binanın bulunması, Ihlara Vadisi'nin bir yaşam merkezi olduğunu da göstermektedir. Roma dönemlerinde ve sonraki dönmelerde de bu böyle devam etmiştir. Bölgeye Selçuklular hakim olduktan sonra da buradaki Hristiyanlar, Selçukluların hoşgörü politikası çerçevesinde dinsel inançlarının gereğini yerine getirmişlerdir. Bununla ilgili de freskler vardır. Bölgedeki Hristiyanlar, kendilerine hoşgörülü davrandıkları için Selçuklu sultanlarını öven freskler yapmışlardır" Ihlara Vadisi'ni daha çok Avrupa ve Uzak Doğulu ziyaretçilerin tercih ettiğini aktaran Mustafa Doğan, "Ihlara Vadisi'nin bir diğer özelliğine baktığımızda yerli turistlerin de tercih ettiğini görüyoruz. Oranlara baktığımız zaman yerli ve yabancı sayıları hemen hemen aynı" şeklinde konuştu.


Doğan, vadinin geçen yılın 9 ayında 227 bin 781 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: 


"Bu yılki 9 aylık periyotta ise 266 bin 910 sayısına ulaştık. Belisırma, Ihlara ve Selime gişelerinden aldığımız verilere göre, Ihlara Vadisi'ni geçen yılın aynı dönemine ziyaret edenlerin sayısı yüzde 17 arttı. Ihlara Vadisi hem Kapadokya hem de ülkemiz turizmi içerisinde önem arz etmektedir. Ihlara Vadisi dışında, Aksaray'a geçen sene 708 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmişti. Bu seneki hedefimiz bu rakamın üzerinde... Kısa süre içinde bu sayının 1 milyona çıkmasını bekliyoruz. Bu da Kapadokya illeri arasında Aksaray'ın, Nevşehir ile beraber en çok ziyaret edilen il konumunda olduğunu gösteriyor." 



Ankara 24 Saat


Geri Dön