24 / 04 / 2024

İller Bankası'ndan kentsel dönüşüme büyük destek!

İller Bankası'ndan kentsel dönüşüme büyük destek!

İller Bankası'ndan kentsel dönüşüm kapsamında belediyelere büyük destek geldi. Kentsel dönüşüm için  3 milyar TL bütçe ayırdıklarını söyleyen İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük, kredilerde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacağını dile getirdi. 



Türkiye'de 6.7 milyon riskli yapının yenilenmesi için başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde önemli bir adım da İller Bankası’ndan (İlbank) geldi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Belediyeler başta olmak üzere Türkiye genelinde bin 473 yerel yönetime proje ve finansman hizmeti veren İlbank, dönüşüm projeleri geliştirmesinin önünü açmak için faiz destekli krediye ağırlık verecek.

ÇAĞRIDA BULUNDU 

İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, yerel yönetimler tarafından yeni fark edilen dönüşüm kredisi için çağrı yaptı. Kentsel dönüşüm kredisi için 2021 yılında 3 milyar liralık finansman oluşturduklarını söyleyen Büyük, “Deprem kuşağındaki ülkemizde hızla kentsel dönüşüm çalışmalarının hayata geçirilmesine, bu sıkıntıların aşılmasına katkı sunmak için biz de seferber olduk. Belediyelerden talep geldiği sürece karşılamak istiyoruz” dedi. 3 yılda 12 belediyeye kredi desteği sağlandığını belirten Büyük, önümüzdeki dönemde başvurularda artış beklediklerini dile getirdi. 

İller Bankası ndan kentsel dönüşüme büyük destek!

YÜZDE 50 FAİZ DESTEĞİ 

Kentsel dönüşüme yönelik projelere sağladıkları kredilere yüzde 50’ye varan faiz desteği de sunacaklarını belirten Büyük, vadelendirme süresinin 7 yıl olduğunu aktardı. Yerel yönetimlerin kredibilitesine göre değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Büyük, “Gelir ve gider dengesi, daha önce bizden kredi kullanıp kullanmadığı, kamuya borcu olup olmadığı gibi pek çok inceleme yapıyoruz. Uygun olanlara talep ettiği krediyi tahsis ediyoruz. Alacaklarımızı da bizde toplanan paylardan günü geldiği anda tahsil ediyoruz. Yani bizim verdiğimiz kredilerde ödenmeme riski yok” şeklinde konuştu.

İller Bankası ndan kentsel dönüşüme büyük destek!

SANAYİ SİTELERİ 

Önemli bir projelerinin de şehrin merkezinde yer alan sanayi sitelerinin taşınması olduğunu söyleyen Yusuf Büyük, bakanlık ve yerel yönetim işbirliğiyle şehir içerisindeki endüstri alanlarını şehir merkezlerinden uzaklaştırarak sağlıklı alanlar oluşturacaklarını söyledi. İlk olarak İstanbul Arnavutköy’de 1.5 milyon metrekarelik ulaşım ve altyapı sorunu çözülmüş bir alan hazırladıklarını belirten Büyük, buraya 5 ayrı sanayi sitesinin taşınacağını açıkladı. Büyük, Kocaeli, İstanbul ve Ankara’da da bu tür sanayi alanı hazırlıkları olduğunu ekledi.

BANKACILIKTA BİRİNCİ SIRADA 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan İller Bankası’nın iş yaptığı ortakların il özel idareleri ve belediyeler olduğunu belirten Yusuf Büyük, “Bankamız 30 milyar lira nominal sermayeye sahip. 19.5 milyar liralık ödenmiş sermayesi ile bankacılık sektöründe birinci sırada, 24.6 milyar lira özkaynağı ile kalkınma ve yatırım bankaları arasında birinci sırada, 46.7 milyar liralık aktif büyüklüğü ile yine kalkınma ve yatırım bankaları arasında 3’ncü sırada yer alıyor” dedi. Şehirlerin kentsel altyapı ve üstyapı, ulaşım, enerji gibi alanlarda ihtiyaç duyduğu projelere teknik katkı ve finansman desteği sağlayan İller Bankası, İstanbul Finans Merkezi’nden Ayder Yaylası’na kadar farklı birçok projede etkin rol alıyor.

YURTDIŞINA AÇILACAK 

Brüksel’de bir ofis açma ve altyapı GYO şirketi kurma planları da olduğunu belirten Yusuf Büyük, “Bizler Türkiye’deki yerel yönetimlere önemli alt yapı projeleri yapıyoruz. Bünyemizde, alanında uzman çok sayıda mimar ve mühendis var. Türkiye’nin her ilinde her ilçesinde güzel işlerde imzamız var. Bu bilgi birikimi yurtdışında talep eden ülkelere yönlendirerek oralardan ciddi döviz geliri elde edip, geliri burada belediyelerimize çok daha ucuz finansman olarak kullandırabiliriz. Türki Cumhuriyetler, Arnavutluk, Fas ve Suudi Arabistan, Cidde gibi yerlerde kuracağımız şirketle çok rahat iş alabiliriz” dedi.

İstanbul'da 117 bin konut dönüşüyor!


Geri Dön