27 / 04 / 2024

İMO Antalya Şube Yönetim Kurulu, Ümit Uysal'ı ziyaret etti!

İMO Antalya Şube Yönetim Kurulu, Ümit Uysal'ı ziyaret etti!

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal 'ı makamında ziyaret etti. Ümit Uysal inşaat mühendisliği mesleğini ve Odamızı yakından ilgilendiren mesleki sorunların yer aldığı Mesleki Denetim Raporunu sundu.



İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette İMO Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz, Sekreter Üye Haluk Selçuk, Sayman Üye Mustafa Balcı, yönetim kurulu üyeleri Rıza Arslanbay, Mustafa Murat Ayhan, Umut Turan, Ahmet Evci, Gözde Şanlılar ve İMO Şube Danışmanı İbrahim Koç hazır bulundular. 

Ziyaretlerde, Antalya ve Ülke sorunları, inşaat mühendisliği mesleğini ilgilendiren konularda ki yasa ve yönetmelikler ile meslek ve meslektaş sorunları, çözüm yollarıyla ilgili bilgi, görüş alışverişinde bulunuldu. 

İMO Antalya Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz, Muratpaşa Belediye Başkanı Av. 

Ümit UysaPa inşaat mühendisliği mesleğini ve Odamızı yakından ilgilendiren mesleki sorunların yer aldığı "Mesleki Denetim Raporunu" sundu. 

Mesleki Denetim Raporunda; "Meslek Odalarmca uzun yıllardır sürdürülen mesleki denetim uygulaması, nitelikli proje ve hizmet üretimini amaçlayan, hukuki dayanaklara sahip, her şeyden önce odalar ile üyeleri arasmda bağlayıcılığı olan bir düzenlemedir. 

Ancak, mimarlık mühendislik hizmetlerinin standart dışı, düşük nitelikli üretilmesini, hatta yetkisiz, meslek dışı elemanlara yaptırılmasını ve bu yolla "haksız ve aşırı kâr" etmeyi düşünen çevreler bu uygulamayı kaldırmak veya etkisiz hale getirmek istemektedirler. İlgililerin yapılan şikayetleri değerlendirirken veya şikayetlerle ilgili olarak işlem yapılırken bu çevrelerin amaçları doğrultusunda hareket etmesi düşünülemeyeceğinden, Odalarca yapılan mesleki denetim uygulamalarının; nitelikli proje ve hizmet üretimini amaçlayan, yasal dayanaklara sahip, her şeyden önce Meslek Odaları ile üyeleri arasmda bağlayıcılığı olan bir düzenleme olarak değerlendirilmesi gerekmektedir." Denilerek 01 Haziran 2013 tarihli Planlı alanlar Tip imar yönetmeliği ile 02 Ağustos 2013 tarihli Torba kanun ile yapılan değişikliklerin meslek odası ile üyesi arasındaki mesleki denetime sunma yükümlülüğünün bertarafı anlamına gelmeyeceği, meslek odası ve üyeleri arasındaki hukuki duruma ilişkin olmadığı, farklı alanlardaki farklı düzenlemelere ilişkin olduğu vurgulandı. 

Meslek Odalarmca gerçekleştirilen mesleki denetimin; Mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin mesleki açıdan gelişmesini, üretilen hizmetlerin ilgili mevzuat ile mesleki ve teknik standartlara uygunluğu; Meslek mensuplarının; - 6235 Sayılı Yasaya tabi ve bu yasa da öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmekle görevli proje müellifi ve fenni sorumlunun 3458 Sayılı Kamunda öngörülen nitelikleri taşıyıp taşımadığı, - Serbest çalışmasını engelleyen bir durumun bulunup bulunmadığı, - İhraç edilmiş olup olmadığı; Meslek odası ile üyeleri arasındaki hukuki duruma ilişkindir; kamu yararına olduğu" ifade edildi. 

İMO Antalya Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz, yapı ruhsatı aşamasında inşaat mühendisi meslek mensuplarının; "Proje müellifliği ve fenni mesul görevi üstlenen meslek mensuplarının 6235 ve 3458 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklerde öngörülen nitelikleri taşıyıp taşımadığı, Diplomalarının sahte olup olmadığı, Büro Tescil Belgelerinin güncel olup olmadığı, mesleki kısıtlılığının bulunup bulunmadığının yapı ruhsatı öncesi tespit edilmesi gerektiğini" belitti. 

"Yapı ruhsatı iptalleri yaşanabileceği ve ileride telafisi güç zararlara neden olup olmayacağı, Gibi konularda meslek odalarının mesleki denetim uygulaması ile her proje için sicil durum belgesi düzenlenmesinin, yapı ruhsatı ve yapı denetim sürecinde, belediyeye verilen sicil durum ve oda kayıt taahhütnamelerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının tespiti önem arz ettiğim," söyledi. 

İMO Antalya Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz; "Temiz siyaset, şeffaf yö netim ve eşit hizmet bekliyoruz. Yerel yönetimlerde hantal bürokrasi, iş yapma, denetleme ve hızlı sonuç almada yavaş işleyiş istemiyoruz. Meslek Odalarıyla ortak çalışma ve işbirliği istiyoruz. Antalya'nın ve Antalyalılann huzur ve güven içinde yaşadığı bir şehir olmasını istiyoruz. Muratpaşa Belediyesi ile işbirliği içinde, ortak çalışmaya hazır olduklarım, kamu yara rina olan her projede her zaman katkı koyabileceklerini, ancak yanlışların karşısında olacaklarım;" sözlerine ekledi. 


Antalya Hilal


Geri Dön