29 / 03 / 2024

İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi Mart'ta 2,6 puan arttı!

İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi Mart'ta 2,6 puan arttı!

Mart ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsellik etkisi ve yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle yükselişini sürdürmüştür. Endeks Mart ayında 2,6 puan artmış ve 100 puan seviyesine çok yaklaşmıştır.



Mart ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsellik etkisi ve yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle yükselişini sürdürmüştür. Endeks Mart ayında 2,6 puan artmış ve 100 puan seviyesine çok yaklaşmıştır.


Bileşik Endeks Mart ayında yurtiçi ve yurtdışında oluşan iyimser beklentilerden olumlu etkilenmiştir. Hava koşullarının iyi gitmesi de iç piyasa faaliyetlerini olumlu etkilemiştir.


Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks birlikte artış göstermiştir. Faaliyet Endeksi Mart ayında en çok artan alt endeks olmuştur. Güven endeksinde artış Mart ayında kuvvetlenmektedir. Beklenti endeksinde ise tüm alt unsurlara dayalı bir artış yaşanmıştır.


Faaliyetlerde İç Pazar Destekli İyileşme Yaşanıyor

Faaliyetler Mart ayında artışını sürdürmüştür. Mevsimsellik etkisi kuvvetlenmektedir. İnşaat malzemeleri sanayi faaliyet endeksi Mart ayında 3,6 puan artmıştır. Mart ayında hemen tüm faaliyetlerde toparlanma yaşanmıştır. Yurtiçi satışlarda Mart ayında bir önceki aya göre önemli bir artış olmuştur. İhracat Mart ayında da bir önceki aya göre artmıştır. Üretim ve cirolar özellikle iç satışlardaki artışa bağlı olarak hızla yükselmiştir. Mevsimsellik ile ekonomide göreceli iyimser beklentiler faaliyetleri Mart ayında çok olumlu etkilemiştir. Böylece Mart ayında faaliyet endeksi geçen yılın Mart ayının 5,0 puan üzerinde gerçekleşmiştir.


Güven Endeksi Dip Seviyelerinden Toparlanma Eğilimine Girdi

Dip seviyelere inen Güven endeksi Şubat ayından sonra Mart ayında da artmıştır. Güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre 1,5 puan yükselmiştir. Küresel dalgalanmanın azalması, döviz kurlarındaki gerileme ve jeopolitik risklerin durağanlaşması Mart ayında güveni artırmıştır. Güven endeksini oluşturan alt değerlerin tamamında sınırlı artışlar yaşanmıştır. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven uzun süre sonra ilk kez 0,9 puan artmıştır. Ancak ekonomiye güven halen kırılgandır. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven de uzun süre durağan kaldıktan sonra artış eğilimine girmiştir. Yurtiçi ve ihracat pazarlarına yönelik güven toparlanma arayışını sürdürmektedir.


Beklentilerde Uzun Süre Sonra Hissedilir İyileşme

Beklentiler Endeksi faaliyetlerdeki toparlanma ve yaşanan iyimserlik ile birlikte 2,6 puan artış göstermiştir. Beklentiler uzun süre sonra ilk kez iki ay üst üste iyileşmiştir. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde çok uzun süre sonra başlayan iyileşme sınırlı da olsa Mart ayında da sürmüştür. Ekonomik beklentilerin iyileşmesi sektörü de destekleyecektir. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi sipariş beklentilerdeki çok önemli bir artış yaşanmıştır. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise en hızlı artış gösteren kalem olmuştur. Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı beklenmektedir.


Faaliyetler ile güven ve beklentilerdeki toparlanma daha kalıcı olmaya başlamıştır. Yılın ikinci çeyreğinde daha iyi bir performans gösterme olasılığı artmıştır.


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı


İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yükselişini sürdürdü İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, mart ayında, mevsimsellik etkisi ve yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle yükselişini sürdürdü. Endeks, mart ayında 2.6 puan artarak 100 puan seviyesine yaklaştı. 


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), İnşaat Malzemeleri Sanayi Endekslerinin mart ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Büeşik Endeks mart ayında yurtiçi ve yurtdışında oluşan iyimser beklentilerden olumlu etkilendi. Hava koşullarının iyi gitmesi de iç piyasa faaliyetlerini olumlu etkiledi. Bileşik Endeksi oluşturan 3 alt endeks birlikte arttı. 

Faaliyet Endeksi mart ayında en çok artan alt endeks oldu. Güven endeksinde artış mart ayında kuvvetlendi. Beklenti endeksinde ise tüm alt unsurlara dayalı bir artış yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayi faaliyet endeksi martta 3.6 puan arttı. Martta hemen tüm faaliyetlerde toparlanma yaşandı. Yurtiçi satışlarda ise martta bir önceki aya göre önemli bir artış gerçekleşti. 


İhracat mart ayında da bir önceki aya göre yükseldi. Mevsimsellik ile ekonomide göreceli iyimser beklentiler faaliyetleri mart ayında olumlu etkilerken martta faaliyet endeksi geçen yılın mart ayının 5 puan üzerinde gerçekleşti. 


Dip seviyelere inen güven endeksi şubattan sonra martta da arttı. Güven endeksi mart ayında bir önceki aya göre 1.5 puan yükseldi. 


Ekonomiye ilişkin beklentilerde iyileşme Beklentiler Endeksi, faaliyetlerdeki toparlanma ve yaşanan iyimserlikle 2.6 puan arttı. Beklentiler uzun süre sonra ilk kez 2 ay üst üste iyileşme gösterdi. 


Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde çok uzun süre sonra başlayan iyileşme sınırlı da olsa mart ayında da sürdü. Ekonomik beklentilerin iyileşmenin sektörü de desteklemesi bekleniyor. 


Gelecek 3 aya ilişkin alman yurt içi sipariş beklentilerdeki önemli bir artış yaşandı. 


Faaliyetler ile güven ve beklentilerdeki toparlanma daha kalıcı olmaya başlarken yılın ikinci çeyreğinde daha iyi bir performans gösterme olasılığı arttı. 


Dünya


Geri Dön