25 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2011'de en fazla yükselen 3. sektör oldu

İnşaat sektörü 2011'de en fazla yükselen 3. sektör oldu

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği 'nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye 'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörünün büyüme üzerindeki olumlu etkisi ele alınırken, sürdürülebilir büyüme için yapılması gerekenler de ele al



Türkiye 'nin büyümesinde özellikle gayrimenkul projelerinin etkili olduğu görülmektedir. Borsa ve faizde getiri fırsatlarının azalması nedeniyle alternatifsiz bir yatırım aracı haline gelen gayrimenkul sektörünün dinamik yapısı bu noktada önemli rol oynamaktadır. Talebin zayıfladığı zamanlarda durmayan ve geleceğe yatırım yapan inşaat sektörü son açıklanan rakamlara göre büyümede 2011 yılının ilk çeyreğinde birinciliği perakende sektörüne kaptırsa da %14,8 'lik gelişim göstererek en fazla artış gösteren 3. sektör olmuştur.

Türkiye 'nin genel görünümü ele alındığında, seçimlerin hemen arkasından Meclis 'te yemin edemeyen milletvekillerine yönelik tartışmaların etkili olduğu gözlenmektedir. Yani siyaset gerekli değişiklikleri yapacak düzeni henüz sağlayamamıştır. Ancak bu kısa vadeli tartışmalar sonrasında Türkiye 'nin asli sorunları gündeme gelecektir. Bu noktada Anayasa değişikliği dahil temel çalışmaların yapılması beklenmektedir. Bu beklentilerin gerçekleşmesi durumunda Türkiye 2005-2006 yılında AB adımlarında yaşanan gelişmelere paralel bir gelişim potansiyeli barındıracaktır. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir ülkeler durumuna getirilme olasılığının önümüzdeki günlerde realize olması durumunda Türkiye 'ye ciddi bir sermaye akışı yaşanabilir. Böyle bir ortamda özellikle gayrimenkul piyasasında normalin çok üstünde hareketlilik beklenmelidir. Dolayısıyla ekonomiyi soğutma çalışmalarına bağlı olarak kısa vadede talebin zayıflayabileceği bununla birlikte gayrimenkul sektöründe uzun vadede olumlu görümün korunması beklenmelidir. Bu konuda yeni Hükümetin mevcut fırsatları değerlendirerek ülkenin gelişimine ortam sağlayacak reformları yerine getirmesi gerekmektedir. Ülkenin temel sorunlarının çözülmesi, Türkiye 'nin mevcut durumda sıkıntı içinde olan gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatacaktır.

Raporu görmek için tıklayınız

Geri Dön