23 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2017'yi yüzde 8,0 oranında büyümeyle tamamlıyor!

İnşaat sektörü 2017'yi yüzde 8,0 oranında büyümeyle tamamlıyor!

İnşaat sektöründe büyüme devam ederken yeni destek beklentisi de artıyor. Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. 



İnşaat sektörünün, 2017 yılını yüzde 8,0 oranında bir büyüme ile tamamlayacağına vurgu yapılırken ‘Türkiye İMSAD Aralık 2017 Sektör Raporu’nda; Bu hızlı büyümede, konut tarafında verilen önemli destekler ile kamunun inşaat işlerinin etkili olduğu vurgulandı. 

 

Büyümenin kendi dinamikleri ile süreceği yeni yılda da sürecek inşaat sektöründe sona eren kamu desteklerinin de yenileriyle devam etmesi yönünde beklentilerin bulunduğu belirtildi.  

 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin, hazırladığı ‘Aralık 2017 Sektör Raporu’nda; inşaat sektörüne destek çerçevesinde, tüketicilere ve üreticilere yönelik finansman olanaklarının, 2017 yılında genişletici olduğu belirtildi. Yurtdışı müteahhitlik işlerinin zayıflamasına rağmen, inşaat malzemeleri ihracatının iki yıllık küçülmenin ardından 2017 yılında yeniden artış gösterdiği ifade edilen raporda, inşaat malzemeleri iç pazarında da ortalama yüzde 7-8 arasında büyüme yaşandığı vurgulandı. 


Türkiye İMSAD Aralık 2017 raporunda şu tespitler yer aldı: 
2018 yılında ekonomide ve inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında bir büyüme, yurtiçi inşaat malzemeleri pazarında da yüzde 4-5 arasında bir büyüme bekleniyor. 

 

Raporda; tüketici ve üretici tarafına yönelik finansman olanaklarının daha sınırlı olacağı 2018’de, finansman maliyetlerinin daha yüksek gerçekleşeceği, yurtdışı pazarlarındaki iyileşmelerin ise inşaat malzemeleri ihracatını destekleyeceği bekleniyor. 

 

İnşaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 18,7 büyüme gösterdi    

Üçüncü çeyrekte inşaat sektörü hızlandı ve yüzde 18,7 büyüdü. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 5,6 ve 5,5 olarak revize edilerek  yılın ilk 9 ayında inşaat sektörü yüzde 9,9 büyüdü.

 

Gayrimenkul sektöründe büyüme 2017 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 1,5 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde ise büyümeler yüzde 1,5 ve yüzde 1,4 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında gayrimenkul sektörü yüzde 1,5 büyüdü. 

 

2017 yılı Ekim ayında inşaat malzemeleri alt sektörlerindeki sanayi üretiminde artış eğilimi ağırlık kazandı. 26 alt sektörden 24’ünde üretim geçen yıla göre artarken sadece 2 alt sektörde üretim geçen yıla göre geriledi. 

 

Ocak-Ekim döneminde ise 22 alt sektörde üretim geçen yılın üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayisinde ağırlıklı yeri olan sektörlerden dokuzunda, yılın ilk 10 ayında çift haneli üretim artışı gerçekleşti. 

 

Soğutma ve ısıtma donanımları, düz cam, merkezi ısıtma radyatörleri, kilit ve menteşeler, seramik sıhhi ürünleri, inşaat amaçlı beton ürünleri, kablolar ile musluk vana ve valfler üretimi yüzde 10’un üzerinde büyüme gösterdi. 


Geri Dön