24 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe büyüme trendi sürecek!

İnşaat sektöründe büyüme trendi sürecek!

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) 13. Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleşti. YÜF Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, inşaat sektöründe büyümenin devam edeceğini belirtti.



Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) 2016 yılına ait 13. Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. 


Genel kurulda konuşan sektörün önemli temsilcileri 2017'de dünyayı bekleyen risklere değinerek Türkiye ekonomisinde bu yıl büyümenin ağırlıklı olarak iç talep kaynaklı olacağını öngördü. 


Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) 2016 yılına ait 13. olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Sektöre yön veren birlik başkanları kurulda yaptıkları konuşmalarda önemli bilgiler paylaştı. Kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren YÜF Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, 2016 yılının tüm dünyada ve Türkiye'de belirsizliğin ve karamsarlığın hakim olduğu bir yıl olduğunu, yıl boyunca küresel ekonomide sürekli durgunluk (secular stagnation) tezinin gündemi meşgul ettiğini belirtti. 


Sadece inşaat sektörü büyüdü Sektörel değerlendirme bakımından, büyüme verilerine göre, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık bazda ana sektörler arasında yalnızca inşaat sektöründe reel artış kaydedildiğine dikkat çeken Tüzün, 2016 yılının ilk yarısında olumlu bir toparlanma yakalayan inşaat sektöründe 9 aylık toplam büyümenin yüzde 7,4 olarak ölçüldüğünü hatırlattı. 


Döviz kuru ve faizdeki gelişmeler risk unsuru 

2017 yılında kamu yatırımları ile kentsel dönüşüm sürecinin inşaat sektöründeki büyüme trendini sürdüreceğini belirten Tüzün, "Geçtiğimiz dönem içerisinde bankalar tarafından yapılan faiz indirimleri sonrasında, konut satışlarında belirgin artış gözlenmiş ve 2016 yılının toplamında konut satışları, geçen yıldaki düzeyinin yüzde 4 üzerine çıkarak rekor kırmıştır. Diğer yandan, yüksek finansman gereksinimi bulunan altyapı projelerinin seyri açısından piyasa koşulları önem taşımakta; küresel likidite koşullarındaki daralmalar, jeopolitik risklerin devam etmesi, döviz kurlarının yüksek seyri ve enflasyon ve faiz tarafındaki gelişmeler inşaat yatırımları üzerindeki risk unsurlarını arttırmaktadır' şeklinde konuştu. 


Hükümetin desteği sürdürülebilir olmalı 

2017 senesinde ABD ekonomi politikalarının ne boyutta uygulanacağının belirsiz olması, nedeniyle sektör temsilcilerinin ihtiyatlı olması gerektiğine değinen Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık; "Ekonomi yönetiminin ise inşaat sektörünü ve biz sanayicileri desteklemesini gerekli kılmaktadır. Zira henüz olası etkiler ne piyasaların ne de FED'in kendi projeksiyonlarına tam olarak yansımış durumdadır. Bu da para ve sermaye piyasalarındaki rüzgarın şiddetini ve yönünü çok ciddi etkilemektedir. Böyle bir konjonktürde imalat yapmak, ticaret yapmak önemli ölçüde risk içerecektir ve hükümetin bu riskleri azaltacak, sektörlerimizin önünü açacak her türlü uygulamasına ihtiyaç vardır" dedi. 


2016 Aralık ayında açıklanan yeni milli gelir hesabı sonrasında inşaat sektörü katma değeri Türkiye'de yüzde 55 yukarı yönlü revize edilmesi konusunu kurulda gündeme getiren Işık; "Bu düzenlemeyle inşaat sektörü, geçmişten farklı olarak artık resmi kayıtlara gerçek değeri ile yansıyacaktır. Bu da inşaat sektörünün ekonomideki göreli ağırlığını artırmaktadır. Eskiden yüzde 9 civarında olan inşaat yatırımlarının GSYFI'ye oranı yeni düzenleme ile yüzde 16'ya çıkmıştır. Yapılan revizyon sonrasında GSYH içinde inşaat sektörünün payı yüzde 80'e yakın artış göstermiştir" şeklinde konuştu. 


Yeni yönetim seçildi

Konuşmalar sonrasında yapılan Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) 2016 yılına ait 13. olağan genel kurul toplantısında YÜF Yönetim Kurulu Başkanlığına M. Şefik Tüzün (TÇMB), başkan vekilliğine Yavuz Işık (THBB), sayman üyeliğe Şevket Koruç (AGÜB), denetleme kurulu başkanlığına da Hakan Ataköy (TPB) oybirliği ile seçildiler. 



Ülker Kayseri Gazetesi


Geri Dön