25 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe faiz endişesi yaşanıyor!

İnşaat sektöründe faiz endişesi yaşanıyor!

Merkez Bankası'nın karşılıkları artırmasının ardından bankaların konut faizlerini yükseltmeye başlaması, inşaat sektöründe endişe yarattı...



Önceki gün bir banka 10 yıllık konut kredisinde faiz oranını yüzde 0.94'ten yüzde 0.99'a çıkardı. Faizlerde yükselişin konut sektöründe ani bir fren anlamına geleceğini belirten inşaat sektörü yetkilileri, ardından inşaat sektöründe başlayan yeni projelerin durma noktasına geleceğini ifade etti.

EV ALMAK İSTEYENLER
İzmir Ticaret Odası Bina İnşaat Grubu Meclis Üyesi ve Nasır Grup Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, bankaların faiz yükseltme kararının konut satışlarını ve inşaat yapımını olumsuz etkileyeceğini savundu. Konut satışlarındaki talep daralmasını hemen hissetmeye başladıklarını belirten Nasır, 'şžu an talebin çoğu yatırım için değil oturmak için ev almak isteyenlerden kaynaklanıyor. Kredi kullanan kesimler de bunlar. Dolayısıyla küçük bir faiz artırımı bile dar gelirli insanları tereddüte sevk ediyor' dedi.
İzmir Emlak Komisyoncuları Başkanı Mesut Güleroğlu ise faiz artırımının emlak satışlarında kısmi bir durgunluk yaratacağına dikkat çekti. Güleroğlu, 'Merkez Bankası karşılıkları artırınca, bankalar da faiz artırmaya yöneldi. şžu anki faiz artışı 100 bin liralık bir kredide aylık 25-30 lira fark yaratıyor. Bu durum kısmi bir daralmaya yol açar. Ancak şu anki seviyede konut piyasasına sekte vuracağını düşünmüyoruz' diye konuştu.
YeniAsır/Sinan Doğan


Geri Dön