24 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe hedefimiz, tüm dünya!

İnşaat sektöründe hedefimiz, tüm dünya!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) iş birliğiyle Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı kapsamında düzenlenen ''Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayi Zirvesi'' bugün gerçekleştirildi. 



Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayi Zirvesi'ne Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. Bakan Özlü önemli açıklamalarda bulundu. Özlü şunları söyledi;  inşaat sektöründe hedeflerinin, tüm dünya olduğuna işaret ederek, "Türk inşaatçıları ve müteahhitleri; 5 kıtada, 100’den fazla ülkeye malzeme göndermekte, bayrağımızı dünyanın her yerindeki şantiyelerde gururla dalgalandırmaktadır. 95 milyar dolar iç pazar büyüklüğüne sahip olan inşaat malzemeleri sektörümüz; 16,5 milyar dolarlık ihracatıyla, tüm sektörler arasında 3. sıradadır." dedi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, inşaat malzemeleri sektörünün dünya ihracat sıralamasında 5. sırada yer aldığını da dile getiren Bakan Özlü, şu değerlendirmeleri yaptı:

İnşaat sektöründe hedefimiz, tüm dünya!

"Sektörün ekonomimiz içindeki doğrudan payı yüzde 8, dolaylı payı ise, kendisine bağlı farklı sektörler ile birlikte yüzde 30 düzeyinde. Türkiye, özellikle çimento, cam, mermer, seramik, inşaat demiri, demir-çelik inşaat aksamı ve ürünleri, boya, plastik ve alüminyum inşaat malzemeleri gibi ürünlerde; dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. İnşaat sektörü, ülkemizde 2 milyonun üzerinde istihdam sağlayan, 200’e yakın yan sektörü destekleyen, stratejik öneme sahip, lokomotif bir sektördür. Bu nedenle; ekonominin genel eğilimleri, inşaat sektörünün gelişme hızı ile doğru orantılı bir seyir izlemektedir."

Özlü, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörünün de geleceğinin, teknolojik ve dijital dönüşümle doğrudan bağlantılı olduğunu da söyleyerek, kendini geliştirmeden, dünyadaki trendleri görmeden; inşaatın ve yan sektörlerinin ayakta kalmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Teknolojinin ve dijital dönüşümün getirdiği fırsatları görenlerin geleceğinin, bugünlerden daha parlak olacağını belirten Özlü, "İnşaat ve yapı malzemeleri sektörünün temelinde, kalite ve tasarım vardır. Kalite ve tasarım; bu sektörün temel dinamosudur. İnşaat sektörümüzde yer alan firmalar ve sanayiciler; kalite ile büyümek, tasarım ile fark oluşturmak durumundadırlar. İnşaat ve yapı malzemelerinde; tasarım hayat kurtaran bir role sahiptir." yorumunu yaptı.

Özlü, köprüler, yollar, barajlar, evler, binalar inşa eden inşaat sektörünün; mutlak surette kendi dijital dönüşümünü gerçekleştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Sektör oyuncuları için önemli fırsatlar var

 

Faruk Özlü, inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe, Ar-Ge ve tasarımın; dijital dönüşüm sürecinin anahtar kavramları olduğunu belirterek, şu açıklamaları yaptı;

"Ar-Ge'ye ve tasarıma yatırım yapanlar, bu iki kavramı üretimin merkezine koyanlar, her koşulda kazanırlar. Yapılan araştırmalar; ihracat ile Ar-Ge harcamaları arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır. Yani Ar-Ge’ye yatırım yaptıkça, ihracat artmaktadır. Sürdürülebilir ihracat için Ar-Ge, tasarım ve inovasyon zorunludur. İnşaat sektörümüzün ve özellikle inşaat alt sektörlerinin, daha fazla Ar-Ge ve tasarım merkezine ihtiyacı vardır.

Ben, bu vesileyle, tüm firmalarımızı, Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmaya davet ediyorum. Ar-Ge’yi, külfet olarak görmeyiniz. Tam aksine; sizleri geleceğe taşıyacak, işlerinizi büyütecek en önemli aracın; Ar-Ge ve tasarım olduğunu aklınızdan çıkarmayınız."

Türk müteahhitlerinin, mühendislerinin ve inşaat firmalarının yurt dışındaki itibarının gelecek adına herkesi memnun ettiğini belirten Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin coğrafi konumu; sektör oyuncuları için önemli fırsatlar sunuyor. Genç ve dinamik nüfusumuz; inşaat sektörü için doğal bir talep oluşturuyor. Kentsel dönüşüme olan yüksek talep, inşaat sektörünün orta ve uzun vadeli pozisyonunu güçlendiriyor. Hükümetimizin, konut alımı ve tasarrufunu teşvik eden politikaları devam ediyor. Komşu coğrafyalarımızdaki savaşlara ve istikrarsızlığa rağmen, ekonomimiz büyüyor. Tüm bunlar inşaat ve yapı malzemeleri sektörümüz için; bizleri memnun eden gelişmelerdir."

Özlü, Türk ekonomisini güçlendirmenin anahtarının, güçlü özel sektörden geçtiğinin farkında olduklarına dikkati çekerek, "Dolayısıyla, kamu ve özel sektörü, birbirinin stratejik ortağı ve paydaşı olarak görüyoruz. Bu anlamda; kanun yaparken, mevzuat hazırlarken, destek paketleri oluştururken, teknik düzenlemeler yaparken, sizlerle birlikte, uyum içinde hareket etmek istiyoruz." yorumunu yaptı.


Geri Dön