29 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe seçimden sonra istikrar bekleniyor!

İnşaat sektöründe seçimden sonra istikrar bekleniyor!

Ekonominin yapı taşı olan inşaat sektörü, 7 Haziran seçimlerinin ardından, doların uçması ve satışların azalmasıyla zor günler geçirirken, seçimlerden istikrar çıkmasını bekliyor.



Ekonominin yapı taşı olan inşaat sektörü, 7 Haziran seçimlerinin ardından, doların uçması ve satışların azalmasıyla zor günler geçirirken, seçimlerden istikrar çıkmasını bekliyor. 13 yıllık tek partili istikrar döneminde 30 milyar dolarlık hacme ulaşarak en fazla büyüyen sektör olan inşaat sektörü, 7 Haziran seçimlerinin ardından kötü günler geçiriyor. Seçimin ardından doların önlenemez yükselişi, buna bağlı olarak maliyetlerdeki artış ve TÜİK'in son konut istatistiklerine göre satışlarında yaşanan yüzde 20 düşüşle sektör, 1 Kasım seçimlerinden istikrar kararı çıkmasını bekliyor.  80 milyon nüfuslu Türkiye’deki istihdamın yüzde 8'lik bölümünü tek başına karşılayan inşaat sektöründe haziran ayından bu yana yaşanan düşüş ve cirolardaki kayıp inşaat firmalarını, yeni konut projelerine ara verdirmek zorunda bıraktı.   


İstikrar doping etkisi yapar


Konut sahibi olmak isteyen binlerce kişi de seçimlerin ardından kredi faizlerinde yüzde 0.20 'ye varan yükselişlerin yaşanması,  döviz kurundaki artış ve en önemlisi de siyasi belirsizlik nedeniyle konut alımı yapmak ve önünü görmek için gözünü 1 Kasımda yapılacak seçimlere çevirdi. Gerek inşaat sektörü gerek ekonomi uzmanları 1 Kasım seçimlerinden çıkacak istikrarın ekonomiye doping etkisi yapacağını, başta inşaat sektörü ve ona bağlı 200 sektörün canlanacağını, neticesin de ise firmalarla birlikte en çok vatandaşın kazanacağı görüşünde birleşti.   


EKONOMİK KAOS YAŞANABİLİR


Türkiye genelinde projelerine ara veren müteahhitler, elinde stok olarak bulundurdukları konutları nakite dönüştermek için kampanyalar düzenleyerek değerinin çok altında fiyatlara satmaya başladı.  Buna rağmen satışlarda, siyasi belirsizliğe bağlı olarak artış görülmedi. 1 Kasım seçimlerinden istikrar kararı çıkmaması durumunda, başta dolar ve euronun, buna ek olarak faizlerin durdurulmayacağı öngörülürken, inşaat sektörü iflas etme noktasına gelecek. İstihdam oranlarında da büyük kayıplar yaşanarak ekonomik krizin fişeği yakılmış olacak. 


1 Kasım olumsuz tabloyu dağıtacak 


Ekonomi uzmanı İslam Memiş, inşaat sektörünün  geleceğini ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Memiş, şu şekilde konuştu:  "Özellikle inşaat sektöründe çok ciddi bir duraklama var, inşaat sektörü beraberinde 200 den fazla sektörü canlandırdığı için inşaat sektöründeki duraklama beraberinde 200 den fazla sektörün durmasına neden oluyor. Sektörde ödenmeyen çekler yüzde 54'e ulaştı. Müteahhitler kan ağlıyor. 1 Kasım seçimlerinde tek partili hükümetin iktidar olması herşeyi tersine çevirecek. Bunu konutlarını satamayan mütahitler, alt sektördeki 200 sektörden geçim sağlayanlar diyor.



Güneş


Geri Dön