20 / 04 / 2024

İnşaat sektörüne vergi şoku!

İnşaat sektörüne vergi şoku!

İthalat Rejimi Kararına Ek Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, inşaat malzemelerinin ithalatına yüzde 10 ile 30 arasında ek gümrük vergisi uygulanacak.



İthalat Rejimi Kararına Ek Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, inşaat malzemelerinin aralarında yer aldığı bazı eşyaların ithalatında yüzde 10-30 ilave gümrük vergisi alınacak.

Yeniçağ Gazetesi'nde yer alan habere göre, aralarında oyuncak, televizyon, kağıt ve kartonlarla bijuteri, banyo ve inşaat malzemeleri gibi ürünlerin bulunduğu çeşitli eşyaların ithalatında yüzde 10-30 ilave gümrük vergisi uygulanacak. 

Karar kapsamında, toplam vergi oranı Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanun'da gösterilen hadlerin yüzde 50 artırılmış düzeyini aşamayacak. Aşması durumunda söz konusu kanunda gösterilen hadlerin yüzde 50 artırılmış düzeyi uygulanacak. 

Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasına göre, serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak için ihracatçı tarafından düzenlenen belge (A.TR) ile ithal edilen AB veya Türk menşeli olmayan eşyalardan ilave gümrük vergisi alınacak. Kararların uygulanmasında menşesinin doğru beyan edilmesinden ithalatçı sorumlu olacak.

Kararın yayım tarihi öncesinde Türkiye'ye sevk edilmek üzere, taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış eşyanın ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin bu kararın yayımı tarihinden sonra en geç 45 gün içinde tescil edilmesi halinde bu karar hükümleri uygulanmayacak. 

Resmi Gazete'de yayımlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı için  tıklayın

İnşaat demirinde gümrük vergisi yüzde 10'a düştü!


Geri Dön