20 / 04 / 2024

İnşaat tedarikçisi kur farkını istiyor!

İnşaat tedarikçisi kur farkını istiyor!

İnşaat malzemesini aylar öncesinden parasını verip satın alan bazı müteahhitler son günlerde tedarikçilerle sorun yaşıyor.



İnşaat malzemesini aylar öncesinden parasını verip satın alan bazı müteahhitler son günlerde tedarikçilerle sorun yaşamaya başladı. Kur yükselişini bahane eden basiretsiz tedarikçiler farkı talep edip malzeme teslimini yapmadı. Sektör temsilcileri bunun fırsatçılık olduğunu ifade ederek çözüm talebinde bulundu.

Yenişafak'tan Emine Açar'ın haberine göre, inşaat sektörünün üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. İş yapmak isteyen ve cebinde parası olan müteahhit bir yandan yüksek faizlerle mücadele ediyor bir yandan sektör hakkında çıkan olumsuz algı söylentilerini yıkmaya çalışıyor bir yandan da sürekli yükselen kura karşı kendini korumaya çalışıyor. Ama sıkıntıların ardı arkası kesilmiyor. Son günlerin ayyuka çıkan yeni sıkıntısı ise parasını ödedikleri malzemeyi temin edememeleri. Çünkü aylar öncesinden parasını ödedikleri bazı mallarda kur farkından dolayı tedarikçi aradaki farkı müteahhitten talep ediyor. Farkı ödemeyi red eden müteahhitlere de hukuk dışı davranarak malzemeyi vermiyor.

TİCARETE SIĞMIYOR

Konu ile ilgili sorun yaşayan müteahhitler bunun tam bir fırsatçılık olduğunu ifade ediyor. İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Üyelerimiz arasında bu sorun son dönemde yaşanmaya başladı. Çok fazla bu konuda duyum alıyoruz. Devletin buna bir dur demesi lazım. Bu ticaret kurallarına da sığmaz. Aylar önce parası peşin alınan malın temin edilmesi gerekiyor. Parayı müteahhit tedarikçiye satın aldığı ürün karşılığında veriyorsa zamanı gelince tedarikçi firma da o malı teslim etmek zorunda. Kurdaki yükseliş bahane edilemez. Müteahhidin verdiği parayı tedarikçi malın temininde kullanmalıydı” dedi.

İnşaat tedarikçisi kur farkını istiyor!

PARAYI MALZEMEYE YATIRMADIYSA NE YAPTI

Tedarikçinin o parayla ne yaptığının da ayrı bir konu olduğuna dikkat çekiliyor. Görüşlerine başvurduğumuz müteahhitlerin bir çoğu tedarikçilerin parayı kendilerinden alınca yapmaları gereken ilk şeyin malı ayırmak olduğunu söylüyor. Tellioğlu da benzer bir noktaya dikkat çekerek, “Malı yerine koymuyorsa bu durumda parayı ya yüksek faizle bankaya yatırdı ya yedi içti ya da dövize yatırdı. Kendisinin uyanıklığının ve fırsatçılığının sonuçlarına da kendisi katlanmak zorunda. Parasını aldığı malı kur artışını bahane edip vermemezlik yapamaz. Demir ve çimentoda da durum aynı. Her iki üründe de ara malların yüzde 50'si yerli. Buna karşın dolar son dönemde yüzde 40 yükselmesine karşın bu ürünlerde yüzde 50 artış görüyoruz. Oysa yüzde 50'si yerli ara mallarla yapılan ürünlerde artış yüzde 20'yi geçmemeli. Fırsatçılar mallara yüzde 50 zam yaparken işçilik maliyeti yüzde 30-35'leri bulan ürünlerde işçisine dolardaki artış kadar zam yapmıyor” dedi.

İnşaat tedarikçisi kur farkını istiyor!

KÖTÜ NİYETLİNİN ÜZERİNE GİDERİZ

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan 81 tane üyeleri olduğunu müteahhitlerden kendilerine bu konuda şu ana kadar hiç bir şikayet gelmediğini söyledi. Erdoğan, “Tedarikçilerin çoğuna bizim üyelerimiz mal veriyor. Büyük inşaat firmalarının birçoğu da bizlerden üyelerimizden mal temin ediyor. Bu konuyla ilgili şu ana kadar bize ulaşan hiçbir şikayet yok. Olursa derhal üzerine gideriz. Bu dönem fırsatçılığın prim yapacağı bir dönem değil. Hep birlikte daha fazla yerli ve daha fazla milli olmalım çabası içindeyken bu tür fırsatçılığa izin vermeyiz” dedi.

TESLİMLER GECİKEBİLİR

Bazı müteahhitler yeni malzeme alımında da benzer sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi. Tedarikçilerin dövizdeki fiyat hareketlerini öngöremediği için mal satmak istemediğine işaret eden sektör temsilcileri bu durumun da inşaatları yavaşlattığına vurgu yaptı. İnşaatların yavaşlamasının duruma müdahale edilmezse geç teslimlere sebebiyet vereceğini dile getiren müteahhitler tüm bunların da sektörde kötü algı oluşturmak isteyenlerin ekmeğine yağ süreceğini söyledi.

 


Geri Dön