24 / 04 / 2024

İnşaatçılar hükümetten kalıcı çözüm istiyor!

İnşaatçılar hükümetten kalıcı çözüm istiyor!

Yavaşlayan talebi canlandırmak için arka arkaya kampanya yapan inşaatçılar hükümetten kalıcı çözüm istiyor.



 

Konut satışları 2017'de yılın ilk yarısındaki güçlü seyrin etkisiyle 1 milyon 409 bin adede ulaşarak rekor kırdı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye genelindeki konut satışları Aralık ayında yüzde 7, Kasım ayında yüzde 7.5, Ekim ayında da yüzde 5.7 geriledi. 

MALİYET YÜKSELİYOR

Arsa kıtlığını kentsel dönüşüm projeleriyle aşmaya çalışan konut üreticileri, artan inşaat maliyetlerini zaten yüksek olan daire fiyatlarına yansıtmamak için büyük çaba sarfediyor. Sadece inşaat demirinin fiyatı 2017 yılında yüzde 50'ye yakın artarken, hazır betona sene başında gelen yüzde 45'lere varan zam oranı da inşaatçılar kara kara düşündürüyor.

İADE SIKINTISI

Maketten konut satışında tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden 24 ay içerisinde sözleşmeyi iptal etme hakkına sahip. Firmalar, sözleşme bedelinin yüzde 8'ine kadar tazminat talep edebiliyor. Konut alıcısını koruyan cayma hakkı, firmalarda ise finansman sıkıntısına yol açıyor. Ceza miktarının artırılmasını isteyen sektör, iadenin geçerli bir nedeninin olması gerektiğini söylüyor.


İNŞAATÇI BANKACI GİBİ ÇALIŞIYOR


Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'i aşıp son 6 yılın zirvesine çıkması hem konut edinmek isteyenlerin hem de yatırımcıların elini kolunu bağladı. Son bir yılda konut kredisi maliyeti yüzde 10 oranında arttı. Bankadan 120 ay vadeyle 100 bin liralık kredi çeken bir vatandaş bir yıl öncesine kıyasla 17 bin TL fazla ödeme yapıyor. Genel ekonomik koşullarda borç yükü altına girmek konusunda tereddüt yaşayan vatandaşlar mevcut konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle ev hayalini erteliyor. İnşaat şirketleri ise 2015'ten bu yana adeta bir banka gibi çalışarak faiz oranlarının 100 aya kadar sıfırlandığı ödeme planlarıyla alıcıları satış ofisine çekmeye çalışıyor.

DESTEK TALEBİ

Türkiye'de toplam inşaat sektörü üretiminin yarısından fazlasını oluşturan konut üretiminde de ivmenin devam etmesi için sektör oyuncuları destek çağrısı yaptı. Mevcut ekonomik konjonktür, gayrimenkul stoku ve beklentiler dikkate alındığında, sektörü desteklemeye yönelik uygulamalara devam edilmesi büyük önem taşıyor. Faiz, kentsel dönüşüm, vergi ve harçlar başta olmak üzere gayrimenkuldeki sorunlara dönemsel değil, kalıcı çözümler getirilmesini bekleyen inşaatçılar konut fiyatlarını yukarı çeken ihale modeline son verilmesini talep ediyor.

 

 


Geri Dön