20 / 04 / 2024

İnşaatçılar mütekabiliyet yasası için harekete geçti!

İnşaatçılar mütekabiliyet yasası için harekete geçti!

İnşaatçılar mütekabiliyet sorununu çözmeye soyundu. En büyük güvence ise sektörün sorunlarını bilen Bakan Erdoğan Bayraktar. İhnşaatçılar bayramdan sonra Bakan Bayraktar'la görüşecek...



Yabancılara mülk satışının önündeki engelleri kaldırmak için ülkeler arasındaki karşılıklı anlaşmaların uzun yıllar aldığını ve konunun çok yavaş ilerlediğini düşünen inşaatçılar yasanın geçişini hızlandırmak için tek taraflı anlaşma gibi bazı maddeleri gündeme aldı. Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmaları hızlandıracağını söyleyen inşaatçılar, Bakan Erdoğan Bayraktar'ın iş bitiriciliğine güvenerek harekete geçti. İnşaat sektörünün temsilcileri "Tek millet iki devlet diyoruz. Ama Azeri kardeşlerimize bile satış yapamıyoruz" derken yabancılara mülk satışının önünü açan çalışmanın hazırlanmasıyla 10 yıl gibi uzun vadede gayrimenkule 300 milyar dolara yakın bir kaynağın girebileceği düşüncesinde.

PROSEDÜR İSTEMİYORLAR
Yabancılara satışta en çok potansiyel taşıyan Arap, Rus ve Türki Cunhuriyetlerdeki prosedürlerin çok yavaş işlemesi inşaatçıları harekete geçirdi. Daha önce şirket kurarak Türkiye'de ev sahibi olabilen bu ülkelerin vatandaşları artık ev almak için bu prosedürlerle uğraşmak istenmeyince inşaatçılar öncelikli sorunları arasında yer alan mütekabiliyeti bir kere daha hükümetin gündemine getirmeye karar verdi.

BAKAN'A GÜVENİYORUZ
Ali Ağaoğlu - Ağaoglu İnşaat Türkiye'nin yabancı sermaye girişine ihtiyacı olduğu dönemde yabancıya konut satışını serbest bırakmamız lazım. Bakanımız Erdoğan Bayraktar'ın iş bitirme becerisini hepimiz biliyoruz. Geç kalınmamalı.

%15'İ YABANCIYA SATILIR
Altan Elmas - Sur Yapı Körfez, Rus, Türki Cumhuriyet'in vatandaşları ev almak için şirket kurun deyince kararlarından vazgeçiyor. Bu problemler giderilirse İstanbul'da yapılan projelerin yüzde 15'inde yabancıya satış olur.

ŞİMDİ TAM ZAMANI
Ali Dumankaya- Dumankaya İnş. İngiltere ve İspanya yabancıya satışlardan ciddi sonuçlar aldı. Türkiye için bir fırsat ve zamanlaması da çok iyi. Arap Baharı'ndan sonra Türkiye güvenli bir liman oldu. Hükümet de bu konuda çalışmalar yapıyor.

Dilek Taş/Sabah


Geri Dön