23 / 04 / 2024

İnşat sektöründe Yap-Sat modeli yeni trend!

İnşat sektöründe Yap-Sat modeli yeni trend!

İnşaat sektöründe son dönemde Yap-Sat, Yap-Sat İnşaat, Yap-Sat'tan diye terimler duymaya başladık. İlimizde de Yap-Sat sektörü öyle yol aldı ki, bu dönemde en iyi işi Yap-Sat'çılar yapıyor diyebiliriz.



Yap-Sat küçük inşaatlardır. Üç beş daireden oluşan bu inşaatlar aslında inşaat sektörünün de lokomotifidir. 

Çevremizde de bu tarz birçok inşaat görmeniz mümkün. Bunların bir başka özellikleri temellerini bile atmadan satış yapabiliyor olmaları. Tamamen güvene dayalı bu ticarette çok kar edenin yanı sıra çok da kandırılan alıcılar olduğunu söyleyebiliriz. Yap-Sat aynı zamanda çok kısa sürede tamamlanan projelerdir. Bu nedenle de tercih edilirler. 


BÖLGE BÖLGE GİDERLER 

Yap-Sat inşaatlar bölge bölge hareket eder. Bundan 3-5 yıl önce Yenişehir Mahallesi, Yap-Sat inşaatlarla doldu taştı. Birçok küçük inşaat firması burada evler yaptı. Bu günlerdeyse arsa maliyetleri arttığından dolayı, aynı firmalar Yeşilova Mahallesi'nde inşaatlarına devam ettiler, hala da devam ediyorlar. Bakıldığında Yeşilova'da bir süre sonra Yenişehir gibi prim yapacak, Yap-Sat inşaatlarda başka bölgelere kayacak. 


YAP-SAT EN İYİSİ 

Bakıyorsunuz son günlerde üç beş büyük projeden başka büyük proje yok. Olanlar da kendilerini güç bela bitirmeye çalışıyorlar. Ama üç beş daireli inşaatları her yerde görebilirsiniz. Bu tarz inşaatlar şu anda ciddi kar etmemesine karşın sürekli sıcak satış yapıyorlar. Hızlı bir tüketim sağlıyorlar. 

Bunun sebebi, bir gün 100.000 TL dedikleri daireyi ertesi gün, paraya ihtiyaçtan dolayı 80.000 TL'ye satabiliyorlar. Bu nedenle Yap-Sat hızlı sirkülasyondan dolayı son günlerde popüler. 


AMAN DİKKAT EDİN 

Yap-Sat tabir edilen inşaatlardan konut almak ne kadar karlı olacağını söylememize karşın, dikkat da etmeniz gerekiyor. 

Ucuz alacaksınız diye, her söylenene inanmayın. Mutlaka kendiniz de bu araştırmayı yapın. Hele hele daha inşaat ortada yokken sadece resimleri görerek satın almayın, alacaksanız da mutlaka bazı karşılıkları isteyin. İlimizde bu konuda mağduriyet yaşayan birçok kişi olduğunu biliyoruz ama unutmayın ki, bu konuda sadece güven de yetmiyor. 



KAFA TUTUYORLAR 

Bazı bölgelerde yapılan büyük projelerin çevresinde yapılan üç beş konut projeleri nerdeyse, büyük projelere kafa tutuyor seviyeye geldi. Hatta bazı bölgelere büyük projeler sırf üç beş evlerin yapıldığından dolayı giremediklerini bile görebiliyoruz. Ne kadar doğru tartışılır ama kentin yapılaşmasında üç beş dairelik blokların belli süre sonra, bölgenin ne kadar çirkin bir hale getirdiğini de görebilirsiniz. Örnek mi? Alın size Bağçeşme...! 



PARSELLER BİRLEŞTİRİLMELİ 

Yap-Sat işi kar getiriyor diye de kentin çarpık yapılaşmasına da fazla izin vermemek gerekiyor. Bu tarz konut gurupları ileride çok daha fazla sorunlarla karşı karşıya kalma riskleri vardır. Bizim tavsiyemiz, küçük küçük parselleri birleştirerek, bölgelere çok daha fazla hizmet gelmesini ve daha güzel yaşam alanlarının oluşmasını sağlanması yönünde. Sadece kar etme düşüncesiyle yapılan bu tür yapılaşmalar, ileride başımıza bela olacaktır. 


Bizim Kocaeli




Geri Dön