20 / 04 / 2024

İpotekli tapu satışında borç da devredilmiş oluyor mu?

İpotekli tapu satışında borç da devredilmiş oluyor mu?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun "İpotekli tapu satışında borç da devredilmiş oluyor mu?" sorusunu yanıtladı...



İnşa halindeki bir siteden daire aldık. ancak inşaatı yapan firma borçlanmış ve adına kayıtlı bu evler için kredi almış, ipotek koydurmuş. Ayrıca borçları için de haciz tatbik edilmiş.

Biz evleri alırken bu borçların kat irtifak tapusu almaya engel olmadığı söylendi. Biz de bu hali ile kat irtifak tapularını aldık. Bize ipoteklerin ve hacizlerin kalkacağı söylendi. Biz bu borçları üstlenmiş mi oluyoruz? İpoteği kaldırsak alacaklılar bize ait evlere hacze gelir mi? * E.G.

Sık sık yazıyorum, “Bizim toplumda bir alışkanlık var, işler çıkmaza girmeden bir bilene başvurulmaz. Dişimiz köküne kadar çürümeden dişçiye gitmeyiz. Hukukta da öyle. İhtilaf çıkmaza girmeden hukukçuya danışmayız.”

Olayda, bu daireler satın alınmadan bir hukukçuya danışılsa problem ya hiç yaşanmayacak veya bir çözüm önerilecek. Ama şimdi iş karışık. Söylenen husus doğru. Gayrimenkul üzerindeki ipotek ve hacizler satışa mani değil.

Ama satın alan borçları üstlenmiş demektir. Bugünkü hali ile daireniz üzerindeki ipotek borcu size ait olduğu gibi alacaklıların tatbik ettiği hacizler de geçerli.

Siz ipotekleri kaldırdığınızda muhtemeldir ki haciz tatbik eden alacaklılar da harekete geçecektir. Bu halde de “Asıl borç bizim değil” diyemeyeceksiniz.

*****

Daireleri size satan müteahhit bir taşla iki kuş vurmuş, hem daireleri satıp para kazanmış hem de borçlarından kurtulmuş. İşte bunun için, işe girişmeden bir bilene danışmakta sonsuz yarar var diyorum.

Kabul edin ki bir meslektaşıma danıştığınızda bir danışma ücreti ödeyeceksiniz. Peki bu durumdan daha mı kötü? Danıştığınızda iki şey söylenebilecek.

Ya “Bu işe hiç girme” denilecek veya “Daire üzerindeki borç toplamını satın alma bedelinden düş, geri kalanı öde öyle satın al” denecekti ve siz bu duruma düşmeyecektiniz.

“Evlere hacze gelinir mi?” diye soruyorsunuz ya, eve hacze gelmeye gerek yok evin satışı talep edilebilir. Bugün için borçlar ödenmediği sürece sıkıntı devam edecek.


 


Geri Dön