28 / 03 / 2024

İranlılar Türkiye'den ev alabilir mi?

İranlılar Türkiye'den ev alabilir mi?

İran vatandaşları Türkiye'den gayrimenkul alabiliyor. Ancak bu alım için özel izin şart. İşte İranlılar Türkiye'den ev alabilir mi? sorusunun yanıtı...




Mütekabiliyet yasasıyla yabancılar Türkiye'den ev alabiliyor. Kanunla birlikte karşılıklılık uygulaması terk edilmiş oldu. Buna göre bazı ülke vatandaşları şartsız olarak Türkiye'den ev alabilecek. 


Şartsız ev alabilecek ülkelerden bazıları şöyle; 


*Almanya 

*Amerika Birleşik Devletleri 

*Arjantin 

*Arnavutluk 

*Belçika

*Belize 

*Benin 

*Bosna Hersek 

*Brezilya 

*Bulgaristan 

*Burkina Faso 

*Burundi 

*Çad 

*Dominik Cumhuriyeti

*Estonya 

*Fas 


Gelelim İran vatandaşlarına... 

İranlılar Türkiye'den ev alabilir mi? sorusunun yanıtı ise net. İranlılar Türkiye'den ev alabiliyor. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan özel izin almaları gerekiyor. 


Yasaya göre, ev alacak yabancılar ikiye ayrılıyor. Karşılıklılık uygulaması bulunan ve bulunmayan ülkeler olmak üzere bu ayrım yapılıyor. İran ile Türkiye arasında da tam karşılıklılık uygulaması bulunmuyor. Bu yüzden İran şartsız ev alabilecek ülkeler listesinde bulunmuyor. İranlıların ev alabilmesi için özel izin almaları gerekiyor. Bunun için İçişleri Bakanlığı'na başvurmaları şart. 


İşlemler Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yapılıyor 

Gayrimenkul devir işlemleri ise Tapu Sicil Müdürlükleri'nde yapılıyor. Ayrıca resmi satıştan önce noterde 'satış vaadi sözleşmesi' yapılmalı. 



 


Geri Dön