20 / 04 / 2024

İrfan Şen: Maketler satışın temel argümanı oldu!

İrfan Şen: Maketler satışın temel argümanı oldu!

Mimari maket alanında uzmanlaşmış olan 4. Boyut Maket Tasarım'ın Genel Müdürü İrfan Şen maketin projelerin satışlarında üstlendiği rolünü Habertürk Gazetesi'ne anlattı. Maketler satışın temel argümanı oldu...



Mimari maket alanında uzmanlaşmış olan 4. Boyut Maket Tasarım'ın Genel Müdürü İrfan Şen'le maketin projelerin satışlarında üstlendiği rol üzerine konuştuk. 


Firmalar neden maket yaptırıyorlar? 


Bir tasarımın ölçekli maketinin yaptırılmasının birçok faydası var. Maketle beraber tasarımın final halini proje aşamasında görerek gerekli müdahaleleri yapma, proje aşamasında sergileme ve proje aşamasında pazarlama imkânları sunuluyor. Maketle birlikte tasarımların üç boyutlu görselleri son derece detaylı bir şekilde oluşturulabiliyor. 

Bu da değişik sektörlerde faaliyet gösteren birçok firmaya önemli maliyet ve zaman tasarrufları sağlıyor ve finansman kaynağı İrfan Şen oluşturuyor. 


¦ Maketlerde kalite farklılıkları nasıl anlaşılır? 


Sektörde çok farklı tekniklerle ve çok farklı koşullarda üretim yapan ve kendisini "iyi iş yapan maket firması" olarak takdim eden birçok firma var. Maalesef ki kendisi yapmadığı maketlerin fotoğraflarını yerli veya yabancı maket sitelerinden ya da başka kaynaklardan temin edip kendi yapmış gibi gösteren firmalara da rastlıyoruz. 


Maket işi "terzi yapımı" bir iş olarak adlandırılabilecek, her proje için farklı çalışmalar gerektiren, teknoloji kullanılmakla birlikte, halen emek yoğun bir iş. 


¦ Son dönemlerde maketini yaptığınız projelerden bahseder misiniz? 

Nurol GYO'nun Çağlayan'daki Nurol Tower, Dumankaya înşaat'm Maltepe'deki Ritim İstanbul projesi, Sur Yapı'mn Çekmeköy'deki Metro Garden projesi, İnanlar İnşaat'ın Halkalı'daki Terrace Tema projesi, Kmaş İnşaat'ın Kayseri'deki Vizyon 2023 projesi, Süleyman Şah 4'BOYUT maket tasarım Üniversitesi'nin Leyla Dumankaya Yerleşkesi ilk sayabileceğim projeler... 


Yurt dışı için de Chapman Taylor Espana'nm Ukrayna'da Arricona Real Estate için tasarımını yaptığı AVM projesi, AE Mimarlık'm Irak'taki Maritaş Residence projesi, Carbon Mimarlık'm yine Irak'taki Mem-u-Zİn projesi, Dia Holding'in Azerbaycan'daki Şahdağ Resort Hotel projesini sayabilirim. 


Maketlerin ölçeği sizce ne olmalı? 


4. Boyut Maket Tasarım olarak müşterilerimize maket yaptırılma amacı belirlendikten sonra ölçeğin tespiti konusunda danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Ölçeğin doğru tespit edilmesi, amaca uygun maket sonucunun elde edilmesi için önemli bir süreç. 


Firmamız bugüne dek 1/5'den, 1/10.000'e kadar değişik ölçeklerde maket yaptı. Ölçeğe göre maketlerde gösterilen detaylar değişiyor. Özellikle pazarlama amaçlı yaptırılan maketlerde, potansiyel alıcıların projeyi daha detaylı ve daha iyi bir sunumla görebilmesi açısından, 1/100 ve daha büyük ölçeklerin kullanılması firmamız tarafından tavsiye ediliyor. İnşaat firmalarının genel tercihi ise 1/100 ölçek. 


Habertürk Ek


Geri Dön