19 / 04 / 2024

İş güvenliği uzmanlarına iş durdurma yetkisi!

İş güvenliği uzmanlarına iş durdurma yetkisi!

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son değişiklik ile iş güvenliği uzmanlarına tehlikeli gördükleri durumlarda işi durdurma yetkisi getirildi. 2014’te toplam 1886 işçi hayatını yitirdi.



İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son değişiklik ile iş güvenliği uzmanlarına tehlikeli gördükleri durumlarda işi durdurma yetkisi getirildi.


Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, düzenlemenin işletmelerin kendi içlerinde bir kontrol mekanizması oluşturacağını ve iş kazalarının önüne geçilmesi adına önemli olduğunu vurguladı. Düzenleme öncesi iş güvenliği uzmanları tehlikeli bir durum ile karşılaştıklarında sadece bakanlığa bilgilendirme yapıyordu. Uzmanların denetledikleri şirketin patronundan maaş alması durumu ise hâlâ tartışma konusu. İş güvenliği uzmanlarının maaşlarını denetledikleri şirketten aldığını belirten İş Güvenliği Uzmanı Zafer Güzey, “Uzmanların işten atılma korkusu iş cinayetlerine sebep oluyor.” demişti.


OCAKTA 125 İŞÇİ HAYATINI YİTİRDİ


İş güvenliği ile ilgili yetersiz planlama ve eksikler sebebiyle işçi ölümleri sürüyor. Nitekim, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre ocakta 125 işçi yaşamını yitirdi. 2014’te de toplamda 1.886 işçi hayatını yitirmiş ve bu rakam 2002’den bu yana açıklanan en yüksek rakam olmuştu. 2014’te hayatını yitiren işçilerin 423’ü inşaatta çalışırken 386’sı ise madende iş esnasında hayatını kaybetmişti.



Arif Bayraktar / Zaman





Geri Dön