26 / 04 / 2024

İş GYO yeni projelerine 1 milyar dolar yatıracak!

İş GYO yeni projelerine 1 milyar dolar yatıracak!

Anadolu Yakası'nda büyük projeler bölgesini "Altın Çember" olarak niteleyen İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Anadolu Yakası’nda hem Kartal, hem Tuzla hem de Ataşehir’de yatırımlarımız devam ediyor” dedi.



İzmit Geçiş Projesi, 3. Köprü, Çanakkale Geçiş Projesi ve İstanbul Finans Merkezi yatırımlarıyla Anadolu Yakası’nın “altın çembere” dönüşeceğini söyleyen İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, İş GYO’nun Anadolu Yakası’nda hem Kartal, hem Tuzla, hem de Ataşehir’de yatırımlarının olmasını kendileri için bir şans olarak değerlendirdi. İş GYO’nun Anadolu Yakası’ndaki projelerinin Türkiye’nin açıkladığı büyük projelere uyumlu projeler konumunda olduğuna işaret eden Tanes, “Körfez geçiş projesi bir aksilik olmazsa bu yılın sonuna kadar bitecek. Böylece Gebze’den Orhangazi- Yalova’ya geçiş yerine göre 45 dakikaya inerken,  İzmir  Otoban bağlantısıyla da İzmir’e olan ulaşımı 3 saate iniyor. 3. Köprü inşaatı ve daha sonra yapılacak Çanakkale Geçiş projesi ile bir ‘altın çember’ oluşuyor. Bu çember Marmara ve Kuzey Ege ve İstanbul’un Anadolu Yakası’nı çok etkileyecek ve 8-10 milyar dolarlık bir gelir etkisi sağlayacak. İzmir’den İstanbul’a kadar bölgenin çehresini tamimiyle değiştirecek” dedi. Bu köprünün Malmö ve Kopenhag kentleri arasındaki köprüden daha fazla etki sağlayacağını ifade eden Tanes, “Bu köprü Danimarka ile İsveç arasında köprüden çok fazla ekonomik etki sağlayacak” yorumunu yaptı. “ Bu yatırımlarla birlikte önümüzdeki 5-6 yıllık dönemde Anadolu Yakası Avrupa Yakası arasındaki makasın kapanacağını söyleyen Tanes, Anadolu Yakası’nın artık insanların uyumaya gittiği bir yerden çıktığına işaret ederek “Kartal, Tuzla, Pendik, Maltepe hattı Gebze ile birleşerek tam bir merkez haline geldi” dedi. 


Son üç yıldır projelerinin yoğunlaştığını söyleyen Tanes, “Bu dönemde Tuzla’da yaptığımız 476 konutluk Çınarlı Bahçe’de teslimlerin yapıldı ve bu projemizin neredeyse yüzde 98’i satıldı. Teslimlerden sonra mal sahipleri ikinci elde yüzde 60’lara varan primlerle el değiştiriyorlar. Bunda Tuzla bölgesinde başladığımız İş Bankası Teknoloji Merkezi ve onun bitişiğinde yaptığımız ofisler de etkili oldu. İki projede bu yılın yaz aylarında tamamlanıp teslim edilecek” dedi. Bunun dışında İzmir’de 2012 sonunda başladıkları ve yüzde 176 konutun olduğu ve 70’i satılan Ege Perla projesinin ise bu yılsonu ya da 2016’nın Ocak ayında teslim edileceğini açıklayan Tanes, projedeki AVM’nin kiralama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Tanes, İkisi Tuzla, birisi İzmir olmak yürüyen üç projenin yatırım değeri 450 milyon dolar olarak açıkladı. Ocak başı gibi firmaların lansmanı tercih etmedikleri bir dönemde Kartal’da ofis, konut ve ticari alanlardan oluşan karma proje Manzara Adalar’ı satışa çıkardıklarını anlatan Tanes, buna rağmen 3-4 haftada yüzde 15’i aşan bir satış rakamın eriştiklerini söyledi. Sonbahara kadar 310 dairelik ilk etabının satışını sürdüreceklerini anlatan Turgay Tanes, “Sonbaharda ise ikinci etabı satışa sunacağız” dedi. 


Yeni projelere 1 milyar dolar yatıracak 


Manzara Adalar projesinde konutun dışında iki tanede ofis bloğu ve ticari alanlar olduğunu ifade eden Tanes, ofislerle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Sadece konut yapıp satan bir GYO’den ziyade gelirimizin yüzde 60’ı ofislerden geliyor. Maltepe’den Tuzla’ya kadar uzanan hatta birçok şirket genel müdürlük binalarını taşıyor. Bizde bu nedenle büyük ihtimalle ofis bloklarını satmayıp portföyde tutup kiralamayı düşünüyoruz.” Halen 53 ile 55 milyon dolar arasında değişen düzenli kira gelirine sahip olduklarını aktaran Tanes, 2018’de tamamlanacak diğer projelerle diğer projelerle birlikte kira gelirlerini 110 milyon dolara çıkartacaklarını söyledi. Nef’le birlikte yapacakları 4 bine yakın konutun olacağı Topkapı –Zeytinburnu projesinin satışına ise mart ayında başlayacaklarını dile getiren Tanes, Finans Merkezi, Kartal ve Zeytinburnu projesiyle birlikte bu yıl içinde başlayacakları üç büyük projeye 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını kaydetti.


Finans Merkezi'nde inşaatlar yaz aylarında başlayacak


İstanbul Finans Merkezi’nde yapacakları projenin arsasıyla ilgili olarak bakanlık onayı aldıklarını kaydeden Tanes, “Şu anda ruhsatımız inceleniyor. Ruhsatımızda bu ay sonunda Ümraniye belediyesinden alınacak. Bakanlıkta o bölgedeki kamu ve özel kuruluşlara bu yılın ortasına kadar başlama talimatı verdi. Bizde ruhsatımızı aldıktan sonra ihalemizi yapıp Finans Merkezi’ndeki inşaatımıza başlayacağız. Zaten bakanlık 2018 yılında Finans Merkezi’ni açmayı planlıyor” diye konuştu.


Rant vergisi girişimciyi yatırım yapamaz hale getirir


İmar artışı üzerinden bir değer artış payının alınmasının (rant vergisi) doğru olmadığını belirten Tanes, “O imar artışı yasal olarak veriliyorsa yapılacak ekstra inşaatlardan kaynaklanan harçlar vergiler zaten gelire yansıyor. 18 madde uygulamasıyla belediyeler plan tadilat harcıyla ciddi harç alıyor. Bunun üzerine birde gerçekleşmemiş değer üzerinden bir değer artışı vergisi almak çok adil değil, maliyetleri yükseltir, yatırım ve fiyatları olumsuz etkiler. Ben böyle bir uygulamanın hayata geçmesini doğru bulmuyorum” dedi.


Dünya


Geri Dön