26 / 04 / 2024

İsmailov'a ait Çerkez Pazarı geçici olarak kapatıldı

İsmailov'a ait Çerkez Pazarı geçici olarak kapatıldı

Antalya'da 1,4 milyar dolara yaptırdığı Mardan Oteli ile gündeme gelen Azeri asıllı ünlü işadamı Telman İsmailov'a ait Moskova'da bulunan Çerkez Pazarı'nın geçici bir süre kapatıldığı bildirildi



Rus İtar-Tass ajansı, Rusya Başsavcılığından Moskova Belediye Başkanlığı'na gönderilen yazıda,pazarın prosedürler yerine getirilinceye dek kapatılmasının talep edildiği kaydedildi. İsmailov'un gelirlerinin en önemli kaynağını oluşturan Çerkez Pazarı'nın ne kadar kapalı kalacağı konusunda bir bilgi verilmedi. Burada, Türkiye'den getirdikleri tekstil ürünlerini satan Türk işadamı da pazarın geleceğiyle ilgili kararı endişeli bir şekilde bekliyor.

Tüketici haklarını korumaktan sorumlu devlet kurumu olan Rospotrebnadzor tarafından hazırlanan raporda, Çerkez Pazarı'nda çok sayıda yasa ihlaline yer verilmişti. Raporda özellikle, yabancı ülke vatandaşlarının Rusya'da bulunma şartları, temizlik kuralları, yangın ve itfaiye yasalarının ihlal edildiği vurgulanmıştı. Moskova Savcılığı tarafından dünden beri kapalı bulunan pazarda sadece güvenlik görevlileri bulunurken, Rusya'nın değişik bölgelerinden pazara mal almak için gelen otobüsler de geri çevriliyor. Rus haber ajansı RİA Novosti, Rusya'nın değişik bölgelerinde Çerkez Pazarı'na her gün 5 bin otobüsün geldiğini duyurdu.

Moskova yönetimi, Çerkez Pazarı'nın kapatılmasıyla ilgili daha önce 5 kez karar almış, bu karar her defasında ertelenmişti. Rus basını dün kapatılan pazarın ilk defa süresiz (ne kadar kapalı kalacağı konusunda açıklama yapılmaması) kapatıldığına dikkat çekerek, Çerkez Pazarı'nın kapatılmasının başlıca nedeninin İsmailov'a karşı bazı çıkar gruplarının birleşmesinden kaynaklanabileceğine dikkat çektiler. "Sobesednik" adlı dergide yayımlanan haberde, Çerkez Pazarı'nın iki hemşehri olan İsmailov ve rakibi Zarah İliyev tarafından yönetildiğini belirterek, "Bir birine rakip olan bu iki kişinin arkasında çok etkili çevreler bulunuyor. İsmailov'un arkasında Moskova Belediye Başkanı Lujkov'un bulunduğu bilinmekte ancak İliyev'in arkasında ise iç istihbarat servisi FSB'nin yanı sıra çok daha ciddi çevreler bulunuyor. Mesela, Zarah İliyev'e ait 'Veneziya' adlı restoranda İlham Rahimov'un ofisi bulunmakta. İlham Rahimov ise Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in çok eski ve yakın arkadaşlarından biri olarak bilinmekte" ifadelerine yer verildi. (AA)


Geri Dön