28 / 03 / 2024

İsmet Öztanık'tan İstanbul'a konut projesi!

İsmet Öztanık'tan İstanbul'a konut projesi!

Para Dergisi Ekonomi yazarı İdriz Çokal bu haftaki sayfasında İsmet Öztanık'a yer verdi. İsmet Öztanık, sektörel eğitim ve bina yönetimi alanlarında faaliyet göstereceğini ifade etti.



İsmet Öztanık çocukluğu otellerde geçen genç bir işadamı. 2009'da 24 yaşında Avantgarde Hotel markasını oluşturdu. Ayrıca Lidyana.com'un da kurucularından, Öztanık, sektörel eğitim ve bina yönetimi alanlarında da iddialı... 


Öztanık, Siirt'in köklü ailelerindendir. Siirt'in bu köklü ailesi 1970 yüında kendi ifadeleriyle "Siirt'in yarısını satarak" istanbul'a gelir. Siirt'te de ticaretle uğraşan aile, istanbul'a gelince demir çelik ticareti yapar. Günümüzde demir çelik, turizm, hizmet sektörü ve e-ticaret alanında faaliyet gösteriyorlar. Lütfi, Cenk ve ismet Öztanık'm isimlerinden oluşan Lucis Global çatı şirketleri. Turizmde Avantgarde Hotel, hizmet sektöründe Soluto, eğitim sektöründe Educhos, eticarette ise Lidyana adıyla faaliyet gösteriyorlar. Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi öztanık olsa da işleri artık oğullan ismet ve Cenk öztanık götürüyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmet Öztanık ailenin sözcüsü. Genç yaşta Avantgarde Hotel'in kuruluşunu gerçekleştiren ismet öztanık ile turizmden e-ticarete inşaattan hizmet sektörüne grubun geleceğe dönük hedeflerini konuştuk... 



Lidyana mağaza açacak 

Lidyana'daki ortaklarımızla aynı zamanda arkadaşız. Lidyana fikrini ilk ortaya atan Hakan Baş ile çok eski arkadaşız. Başlangıçta üç yatırımcı ortak fikri vardı. Hakan, ben ve Alex Desoza... Şike davaları sonrasında Türkiye'den ayrılacağım deyince Saffet Ulusoy'a davet ettim. Alex ile görüşürken aklımızda Arda da vardı. Arda'yı aradık. 10 dakikada ikna oldu. Üç ortakla eşit olarak başladık. Hakan'ın finans döneminden tanıdığı dostları Gökçe Kabatepe, Aydın Özol ve Oytun Özen giriş yaptılar. Sonrasında Markafoni kurucuları Tolga Tatari, Ahmet Sarı ve Sina Afra dahil oldu. Pastadaki çileğimiz de Nevzat Aydın oldu. İki ay sonra Yandex 15 milyon dolar yatırım yaptı. Yatırımdan çok memnunuz. Lidyana çok önemli bir kapı açtı. Bizi izliyorlar. Temasta olduğumuz yatırımcılar var. Marka algısı çok güçlü. Sektöre girmek isteyen perakendecilerin ilgisini çekiyor. Lidyana sosyal medyada en çok takip edilen iki moda sitesinden biri. Geçen yıla göre yüzde 40 büyüme var. Güvenlik nedeniyle internetten alışverişlerde artış var. Ekimde Akaretlerde ilk mağazamızı açacağız. Bu mağazanın performansına göre devamı gelebilir. 



İstanbul'a ne zaman geldiniz? 

Dedem Haşim öztanık celepti. Hayvan ticareti ile uğraşıyordu, istanbul'a hayvan getirip satardı. Parasıyla da inşaat demiri alıp Siirt'e getirirdi. Tüccarlık yapardı. 1960'lı yıllarda buz fabrikası kurmuş. O dönemler buzdolabı olmadığı için insanlar buz satın alırmış; hem içecekleri soğutmak hem de gıda ürünlerinin saklanmasında kullanılırmış. 1960 yüında ilk demir alımını yapmış. Dedem 1970 yılında İstanbul'a gelmeye karar vermiş. İstanbul Levent'e gelip yerleşmiş. Levent tarafında o tarihlerde bir iki fabrika dışında yerleşim pek yokmuş. 



İstanbul macerası nasıl başlamış? 

Celeplik Sürt'te kalmış. İlk iş olarak demir tüccarlığı yapmışlar. Babam ve amcamlar 1981 yılında özmetal Demir Çelik Sanayi A.Ş.'yi kurmuş. Bu şirketimiz halen faal durumda. Demir çelik işlerini babam devam ettiriyor. Üretim yok, ticaretini yapıyoruz. Şirket merkezi Ataşehir'de, servis merkezi ve depolarımız ise Gebze'de. 



Turizmle nasıl tanıştınız? 

ilk otelimizi 1991 yılında açtık. Otomotiv yedek parça işi de yapıyorduk. Bu işimiz nedeniyle de Talimhane bölgesindeydik. Kendimize ait binamız vardı. Talimhane'de dönüşüm başlayınca bu yerimizi otele çevirdik. İlk otelimizi 1991 yılında Topçu Caddesi'nde Golden Age olarak açtık. Burası 80 odalı bir otel. Zaman içinde Talimhane'de gayrimenküller aldık. 2000'e kadar bölge dışında yatırımımız olmadı. 2000'de babam ve amcamlar Bodrum'da iki yer aldılar, ikinci yatırımı da buraya yaptık. 


Ailenize ait kaç otel var? 

Dedemin dört oğlu ve bir kızı var. Babam demir çelik, bir amcam inşaat, bir amcam otel işleriyle ilgileniyor. Bir amcam da dedemin yanında. Aileye ait 16 otel var.  2012'de kardeşler anlaşarak ayrıldılar.  Oteller kardeşler arasında pay edildi. Levent, Taksim (2) ve Bodrum'daki oteller bize kaldı. Biz otellerimizi Avantgarde markası ile kendimiz işletiyoruz. Levent'te 84 oda, Talimhane'de 117, Taksim Gezi'de 61, Bodrum'da 31 odamız var. 


Avantgarde ne anlama geliyor? 

Alışagelmişin dışında farklı söylem geliştiren şirketlere bu kavram yakıştırılır. "Sıradışı" demektir. Biz sadece turizm alanında tescil ettirdik. İsmi ilk defa Levent'teki otelimizde kullandık. Avantgarde markasının her aşamasıyla kendim ilgilendim, ingiltere'de eğitimimi tamamlayıp dönünce marka üzerine çalışmaya başladım. 2008 Ekim ayında bugün Levent Avantgarde'nin bulunduğu yeri aldık. Alımını ben organize ettim. Londra'da okurken finans merkezine çok iyi entegre olmuş ev havasında şehir otellerini inceleme fırsatım oldu. Gelip aileme anlattım. 


Geleceğe dönük planlarınız nedir? 

Otelcilik tarafında sadece Türkiye'de değil yakın coğrafyada da yatırımlar planlıyoruz. iran'da temaslarımız var. Londra her zaman radarımızda. Avrupa hedefimizde. Doğu Avrupa'yı inceliyoruz. 


Konutta olacak mısınız? 

Levent, Ataşehir, Rumeli Caddesi'nde yerlerimiz var. Zamanı gelince projelendireceğiz. Rezidans, lüks konut projeleri de geliştirebiliriz, İstanbul'da çok otel yatırımı var. Otel yatırımı konusunda istanbul için izlemedeyiz. Talebe göre yatırımlarımız olacak. Levent'te ailemize ait bir arazi var. Şu anda değil ama ileride belki projelendirilir. Son iki yılda altı şirket kurduk. 

Bu kadar yatırıma nitelikli eleman ihtiyacı var. 


Eğitim işine mi girdiniz? 

Otel, restoran başta olmak üzere hizmet sektörüne eleman yetiştiren Educhos Akademi isimli bir şirket kurduk. Nihai tüketiciye değen bütün firmalar müşterimiz. Ayrıca mesleki sertifika veren bir şirketimiz var. Meslek gruplarına sertifika veriyoruz, işçinin sertifikası olmalı. Gelecek yıl bu sertifikayı almayan çalışamayacak. Iş dünyası şimdiden bu sertifikalarını tamamlamalı. Son döneme bırakırsa ciddi maliyetlerle karşı karşıya kalacaklar. 2 bin kişinin çalıştığı bir şantiyenin günlük cezası 1 milyon TL olacak. Yani işçi başına 500 TL ceza var. İnşaat sektörüne 13 dalda sertifika veriyoruz. Pratik ve teorik sınavlar yapıyoruz. 


"36 saatte ayrıldık" 

Aile olarak 2012 yılında işlerimizi 36 saatte ayırdık. Türkiye rekorudur. 

Kendimiz ilk jenerasyonuz. Kardeşim Cenk ile iyi bir iş paylaşımımız var. 

Şirketi profesyonelleştirdik. Yapıyı bizden bağımsızlaştırmaya çalışıyoruz. Yüksek lisansımı aile şirketlerinde jenerasyonlar arasında delegasyonlarda ortaya çıkan  sorunlar ve çözümler üzerine yaptım.  Türkiye'de 5-6 aileyi de inceledim.  Ferit Şahenk, Bülent Eczacıbaşı, Ethem Sancak, Korhan Kurdoğlu, Tunç Turgut ile görüştüm. Akademik tezim var. İşi kitabına göre yapıyoruz.  Tam kurumsallaşma çok tartışılan bir konu. Kurucu ailenin dokusunu kaybetmiş şirketler başarısız oluyor. 


Peki, sektörler sertifikaya ilgili mi? 

inşaat sektöründeki STK'lar ve büyük şirketlerle temas halindeyiz. Yılsonunda sıkıntı yaşamamak için şimdiden sertifikalarını almalılar. Belge alınmaz ise sektörün yüzde 90'ı işsiz kalır. 


Tesis yönetiminde neler yapıyorsunuz? 

Entegre tesis ve bina yönetimini Soluto şirketimizle yapıyoruz. Temizlik, güvenlik vb. hizmetler veriyor. 450 personeli var. 25 proje yönetiyoruz. İstanbul ve Bodrum'da faaliyetteyiz, izmir ve Ankara'da da olacağız. Yunanistan'da bir proje geliştiriyoruz. Yurtdışındaki ortağımızla 22 ülkede iş yapacağız. Doğuş'un Atina merkezine hizmet veriyoruz. Makedonya'da Cevahir Ailesi'nin yaptığı 280 bin metrekarelik projenin yönetimini yapacağız. Üsküp'te dört tane 40 katlı kule ve AVM yapılıyor. Tesis yönetimini biz üstleneceğiz. Tesis yönetiminde büyümeye devam edeceğiz. Bu alanda Murat ve Ayça özyeğin ile ortağız. 



Para 


Geri Dön