25 / 04 / 2024

İstanbul Afet Eğitim Merkezi projesinde Goran Rako 1. oldu!

İstanbul Afet Eğitim Merkezi projesinde Goran Rako 1. oldu!

 Uluslararası ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülüne katılan dünyaca ünlü mimarlar İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi'nin projesi için yarıştı. 59 ülkeden 287 projenin rekabet ettiği yarışmada birinciliği Hırvatistan'dan Goran Rako'nun projesi kazandı



1988den bu yana ThyssenKrupp Elevator tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Mimarlık Ödülünün 12.si Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) gözetimde İstanbulda düzenlendi. Bugüne kadar Avrupanın önemli kentleri ve Dubai için anıtsal yapılar tasarlanan yarışma Türkiye'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapıldı. 95 ülkeden bin 495 takım halinde 2 bin 962 mimarın başvurduğu yarışmada, 59 ülkeden 287 proje yarışmaya katıldı.

Belirlenen şehir için seçilen konuda en işlevsel eseri projelendirmelerinin amaçlandığı yarışmada, dereceye giren birinci projeye 100 bin dolar, ikinci projeye 50 bin dolar, ve üçüncü projeye ise 20 bin dolar ödül veriliyor. 59 ülkeden 287 projenin yer aldığı yarışmada juri, Hırvatistandan Goran Rakonun projesi birinciliğe layık oldu. Proje, kentsel bir yapı olarak düşünülmüş ve çevresiyle yarışmak yerine farklı bir bakış getiriyor. Büyük bir park alanı içeren tasarım ziyaretçilerine ve çalışanlarına bambaşka daha iyi bir ortam sunmayı amaçlıyor.

ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü Başkanı Javier Del Pozo, bir afet önleme ve eğitim merkezi proje yarışması için çalıştıkları sırada Vanda meydana gelen deprem dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getirerek "Yaşanan acıyı yürekten paylaşıyoruz.

Umarız ki, bu proje en kısa zamanda gerçekleştirilerek konuya gösterilen duyarlılığın artmasına destek olur. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaşa da hassasiyetleri ve konuya verdikleri destek için teşekkür ederim. Tasarımı yapılan projenin sağladığı eğitim olanakları nedeniyle özellikle gençler ve çocukların doğal afetler konusunda alınabilecek tedbirlere dair eğitilmesinde önem taşıdığına inanıyoruz." dedi.

'SEÇİLEN PROJE İSTANBUL İÇİN AFET ÖNLEME VE EĞTİİM MERKEZİ OLACAK'

Uluslararası jüri tarafından 287 projenin değerlendirildiği ThyssenKrupp Elevator Mimari Ödülünde İstanbul'u etkileyebilecek doğal afetler karşısında hazırlıklı olmayı sağlayacak, özellikle gençlerin bu konuda eğitimleri için kullanılacak ve taşıdığı fonksiyonlarla ülkemizde bir ilk olacak İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi için en iyi tasarımlar seçildi. Bu nedenle değerlendirmeye alınan projeler; yaklaşık 27 bin metrekarelik bir alanın öngörüldüğü proje merkezi deprem, fırtına, yangınla mücadele, duman, sel, ilk yardım ve acil durum iletişimi deneyimini yeniden yaratmak üzere görsel, işitsel eğitim teçhizatları ve simülasyon sistemleri içeriyor. Merkezde yer alacak planetaryum, kütüphane, bilgi panoları, seminer ve toplantı odaları ile de ziyaretçilerin bilgilendirilmesi hedefleniyor. Tüm projelerin çevreye duyarlı olmaları da değerlendirmelerde ön kriter olarak belirlendi.

DÜNYANIN EN ÜNLÜ MİMARLARI İSTANBUL PROJESİ İÇİN OY VERDİ'

ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülünde Jüri Başkanlığını ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü Başkanı Javier Del Pozo Portillo yaptı. Jürinin diğer üyeleri ise Uluslararası Mimarlar Derneği Eski Başkanı Jaume Duro Pifarre ile Türkiyede de ses getiren projelere mimarlık yapan Alfonso Vegara, Antonio Ortiz Garcia, Dalila ElKerdany, Rafael De La Hoz Castanys ve Nabil Gholam. Jüride uluslararası üne sahip Türk mimarlar Han Tümertekin, Mehmet Konuralp, Süha Özkan, Şulan Kolatan ve Ali Rıza Parsa da yer aldı. Jüri sekreterliğini ise Kortan Çelikbilek yaptı. Jüri, projeleri Ekim ve Kasım ayında yapılan toplantılarla değerlendirdi. Jürinin Onursal Başkanı ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu.
Dünyaca ünlü mimarların oluşturduğu jürinin değerlendirmesinde dereceye giren projeler ödüllerini 14 Aralık Çarşamba günü Haliç Kongre Merkezindeki törende alacak. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılacak


Geri Dön