26 / 04 / 2024

İstanbul Boğazı’nın belediyeden alınmasına tepkiler büyüyor!

İstanbul Boğazı’nın belediyeden alınmasına tepkiler büyüyor!

İstanbul Boğazı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait olan yetkilerin, başkan, yöneticileri ve üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak yeni kurullara devredilmek istenmesi tepkilere sebep oldu.



 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 28 maddelik yeni bir kanun teklifi taslağı hazırladı. Yasa taslağı, İBB ile 4 ilçenin, boğaz ve çevresindeki yetkilerine son verecek. Hazırlanan taslağa göre, boğazda artık yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul söz sahibi olacak. Başkanlık ve kurul üyelerini de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan atayacak. Söz konusu yasa tasarısıyla İstanbul Boğazı’nın imara açılmasının amaçlandığı belirtilirken; yeni düzenlemeyle boğazın yerli ve yabancı büyük müteahhitlerin akınına uğrayacağı, boğazın görünümünün büyük ölçüde değişeceği belirtiliyor.

İstanbul Boğazı’nın belediyeden alınmasına tepkiler büyüyor!

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Yasa taslağını masaya yatıran TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Oktay Kargül, boğazın çevresindeki kaçak yapılara dikkat çekerek “Burada şu an yürürlükte olan planlar var. Yeni uygulamalarla planlar artık yürürlükten kalkacak mı? Boğazda kaçak yapılar var. Şimdi yeni yapılan uygulamayla beraber bu kaçak yapılar legalleşecek mi” diye konuştu.

İstanbul Boğazı’nın belediyeden alınmasına tepkiler büyüyor!

‘KIYILAR BETONLAŞACAK’

26. Dönem CHP İstanbul Milletvekili, Mimar Gülay Yedekci de İstanbul halkının demokratik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da yeşil alanları artıracağını ve kişiye özel imarları durduracağını biliyoruz. Seçilmiş başkanın yetkililerinin kısıtlanmak istenmesi olumsuz bir harekettir. Bu taslak yürürlüğe girerse İBB Başkanı’nın ve belediye meclisinin görev yetkileri ellerinden alınmış olacak. Söz konusu taslak yürürlüğe girerse daha çok betonu kıyılarda görürüz” dedi.

 

İstanbul Boğazı’nın belediyeden alınmasına tepkiler büyüyor!

 

‘KABUL ETMİYORUZ’

CHP Denizli Milletvekili, hukukçu Gülizar Biçer Karaca ise Boğazlar Kanunu’nun değiştirilmesini kabul etmediklerini söyleyerek, “Boğazlar hakkındaki kararı yetkisinin ‘tek adama’ verilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. İktidarın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybetmesinin acısını hâlâ yaşıyor. Belediyenin elindeki tüm yetkileri toplayarak ‘tek adama’ verilmesini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

 

İstanbul Boğazı imara mı açılıyor?


Geri Dön