19 / 04 / 2024

İstanbul depreminden hangi ilçe en çok etkilenecek?

İstanbul depreminden hangi ilçe en çok etkilenecek?

İstanbul’da gerçekleşen 5.8’lik korkutan depremden sonra binalarda hasar oluştu. Oluşan hasarlar sonrası İstanbul’da olası bir depremde en çok etkilenecek ilçeler merak konusu oldu…



İstanbul’da merkez üssü Silivri olduğu belirtilen deprem sonrası vatandaşlarda paniğe neden oldu. Sabah'taki habere göre, deprem sonrası İstanbul’daki birçok binada ciddi hasarlar oluştu. Oluşan hasarlar sonrası İstanbul’daki en dayanıklı yapıların olduğu ilçelerin hangileri olduğu merak konusu oldu. Depremden sonra hazırlanan raporda, Fatih ilçesinin fay hattına olan yakınlığından dolayı depremden en çok etkilenen yerlerin başında geldiği belirtiliyor. Depremde en az zarar görecek İstanbul ilçeleri hangileri?

Fay hattına yakın ilçelere öncelik verildi

1999 depreminden sonra İstanbul 5,8’lik bir depremle ciddi bir şekilde sallandı.  Korkutan deprem sonrası İstanbul'daki yapıların durumu bir kez daha gündeme geldi.

Türkiye genelinde yenilenmesi gereken 6,7 milyon yapıdan, öncelik fay hatlarına yakın olan yerlere verilecek. Söz konusu yapıların yenilenmesi için kentsel dönüşümde süreçlerine yeni bir ivme katan döneme başlanıyor. İstanbul Valiliği tarafından kentsel dönüşüm ile ilgili geçtiğimiz şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 39 ilçe belediyesine gönderilen yazılarda en riskli yapıların tespitlerinin yapılması talep edilmişti.

Korkutan sayı

İstanbul’da 400 bin riskli yapının bulunduğu belirtilirken, 2012'de çıkarılan kentsel dönüşüm yasası ile İstanbul'da 66 bin binanın risk tespitinin gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Yapılmış bir araştırmanın verilerine göre, İstanbul'daki en yaşlı yapılar 7 ilçede yer alıyor. Bu ilçeler arasındaki ortalamaya incelendiğinde en yaşlı ilçe 30 yıl ile Beyoğlu. Beyoğlu'nu 28 yıl ile Fatih, 27 yıl ile Adalar, 23 yıl ile Güngören, 22 yıl ile Bakırköy, 21 yıl ile Kadıköy ve Beşiktaş takip ediyor.

İstanbul'daki yapı stoku bakımından en genç ilçe olma özelliğini, 4 - 5 yaş aralığıyla Sultanbeyli alıyor. Sultanbeyli'yi Sancaktepe, Esenyurt, Tuzla, Kağıthane, Arnavutköy ve Beylikdüzü izlemekte.

Fay hattına yakın ilçeler

İstanbul’da gerçekleşen deprem sonrası  'İstanbul Risk Haritası merak konusu oldu. Haritaya göre, fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa Yakası'nda Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylükdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

Anadolu Yakası daha sağlam

Olası bir depremde fay hattına yakın olmasına rağmen, depremde en az yıkımın Anadolu Yakası’nda bulunan ilçelerde gerçekleşeceği söyleniyor. Anadolu Yakası İstanbul zemin haritasına bakıldığında, zemini en sağlam ilçelerin yer aldığı kıta olarak yer alıyor.

Fatih için uyarı yapıldı

Uzmanlar İstanbul’daki yapıları yaşlarına göre incelediklerinde, en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu birinci sırada, ikinci sırada ise Fatih yer alıyor. Fatih ilçesi yaşlı ilçe olması ve fay hattına yakınlığından dolayı olası bir depremden en çok etkilenecek ilçe olarak öne çıkıyor.

Fatih'e ek olarak Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

İstanbullular arayışta! İşte depreme dayanıklı evlerin fiyatları!

Üsküdar’da 172 yıllık bina sağlam, yeni bina hasarlı!


Geri Dön