26 / 04 / 2024

İstanbul, Dünya Tasarım Başkenti olmaya hazırlanıyor!

İstanbul, Dünya Tasarım Başkenti olmaya hazırlanıyor!

Dünyada önemli bir konuma gelen İstanbul, 2014 yılında Dünya Tasarım Başkenti olmaya hazırlanıyor. '2010 Avrupa Kültür Başkenti' unvanına yeni bir unvan eklemeyi hedefleyen Büyükşehir, bu konuda Pekin'le çekişecek



 Ekonomik ve kültürel gelişmelerle birlikte dünyada önemli bir konuma gelen İstanbul, 2014 yılında Dünya Tasarım Başkenti olmaya hazırlanıyor. '2010 Avrupa Kültür Başkenti' unvanına yeni bir unvan eklemeyi hedefleyen Büyükşehir, bu konuda Pekin'le çekişecek.
Avrupa Kültür Başkentliği'nin ardından 2012 Avrupa Spor başkenti unvanını alan İstanbul, şimdi de tasarım alanının en önemli etiketini almak için aday oldu. Ekonomik ve kültürel gelişmelerle birlikte dünyada önemli bir konuma gelen İstanbul 2014 yılında Dünya Tasarım Başkenti olmaya hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın geliştirılmesinde tasarımın rolünü yukarılara çıkartmak amacıyla düzenlenen Dünya Tasarım Başkentliği'ne adaylık başvurusunu yaptı. İstanbul iki yılda bir düzenlenen tasarım başkenti seçmelerinin 2014 yılındaki unvanını alabilmek amacıyla İstanbul, Çin'in başkenti Pekin'le çekişecek. Uluslararası Endüstriyel Tasarım Toplumu Konseyi tarafından verilen unvan sayesinde seçilen kent 2 yıl boyunca dünyaca ünlü tasarımcı ve mimarlara ev sahipliği yapacak. Tasarım başkenti seçilen kent, 24 aylık bir sürede onlarca konferans, kongre ve etkinliğe sahne olacak. Böylece ekonomik olarak da önemli bir kazanç elde edecek. 1957 yılında kurulan konseyin 50'den fazla ülkede 150 bin tasarımcı üyesi bulunuyor. 2008 yılında verilmeye başlanan unvana ilk olarak İtalya'dan Torino layık görüldü. 2010 yılında Seul'ün ev sahipliği yaptığı başkentlik, 2012 yılında Helsinki'ye verilecek.

Tasarım başkentliği için oluşturulan heyet geçtiğimiz hafta İstanbul için resmen başvurusunu yaptı. Kentin kültürel zenginliği, kentsel yenilenme ve dönüşüm projeleri, entegre ulaşım ağının kurulmasının İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkentliği'nin uluslararası katkısı gibi avantajların yanı sıra tarihî ve coğrafiîgüzellikleriyle doğal bir ilham kaynağı olduğu vurgusu yapıldı. 40 ülkeden 50'ye yakın kentin unvanı alabilmek için başvuruda bulunduğu Tasarım Başkenti projesinde İstanbul, rakipleri arasında avantajlı konumda yer alıyor. Endüstriyel alanda önemli bir yer edinen Çin'in başkenti Pekin de unvanı alabilmek için İstanbul'la yarışıyor. 31 Mart 2011 tarihinde Dünya Tasarım Başkentliği seçici kuruluna dosyası teslim edilen İstanbul için dünyanın çok ünlü tasarımcılarından oluşan jüri, gelip incelemelerde bulunacak.

İstanbul'un başvuru dosyasının içeriği

Dünya Tasarım Başkenti olmaya aday İstanbul için yapılan başvuruda 5 bin yıllık tarihi içinde dünyanın kaderini belirleyen 3 büyük imparatorluğa ev sahipliği yaptığı kaydedildi. İstanbul ile ilgili raporda şu bilgilere yer verildi: "Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına ev sahipliği yapmış tek dünya kenti. 1600 yıldan fazla sürede 129 kral ve imparator 3 büyük kıtayı İstanbul'dan yönetti. İstanbul'u öne çıkaran etkenler: Entegre ulaşım sistemine geçiş, kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmaya başlanması, 2010 Avrupa Kültür Başkentliği, İF Uluslararası Film, Kitap, Müzik ve Moda Festivalleri, Formula 1, Şampiyonlar Ligi Finali, İstanbul Caz Festivali, Uluslararası Tasarım Haftası ve Uluslararası İstanbul Bienali gibi önemli aktiviteler..."
Zaman/YASİN KILIÇ  


Geri Dön