26 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı metro hatları ne zaman açılacak?

İstanbul Havalimanı metro hatları ne zaman açılacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Halkalı-Yeni Havalimanı Metro Hattı'nın 2022'de ve Gayrettepe-Yeni Havalimanı Metro Hattı'nın 2020'de açılacağını söyledi...



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği (İHMD) basın odasının açılışını katıldı.

"Geleceği iyi okuyamazsanız, geleceğiniz iyi olmaz."

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakan Turhan, her gün bin 300'e yakın uçağa ev sahipliği yapan, geçen yıl toplam 68 milyon yolcunun kullandığı Atatürk Havalimanı'nın son yıllarda talepleri karşılamaz noktaya geldiğini dile getirdi. Turhan, şöyle devam etti:

"Bir süredir yurt dışından birçok şehre yeni slot verilemiyordu. Transfer yolcuda pazar payı yüzde 66'yı bulan Avrupa-Asya-Afrika-Orta Doğu koridoru için büyük önem taşıyan dev uçaklar zaten Atatürk Havalimanı'na inemiyordu, hem de bu koridorun tam merkezinde İstanbul yer almasına karşın. İşte biz bu durumu önceden tespit ederek; İstanbul’un ilave bir hizmet kapasitesi oluşturacak şekilde yeni bir topla-dağıt-işle-aktar havalimanına kavuşması gerektiğini ortaya koyduk ve İstanbul Havalimanı’nın inşaatını başlattık. Çünkü biliyoruz ki geleceği iyi okuyamazsanız, geleceğiniz iyi olmaz. Ekonomik büyümenin önünü kesmemek, tam tersine büyümeye destek olmak için bize düşen görev ihtiyaç duyulan ölçekte altyapı yatırımını yapmaktır. İstanbul Havalimanı da bizim bu görevimizi en iyi şekilde yerine getirdiğimizin en güzel kanıtıdır. Hamdolsun, ilk etabı geçtiğimiz ay başında tam anlamıyla hizmete girmesine karşın sadece 1,5 ay gibi kısa bir sürede 49 binin üzerinde uçak trafiğine hizmet verdi. 19 Mayıs’a kadar 1 milyon 785 bin yolcu iç hatlarda, 5 milyon 906 bin yolcu dış hatlarda olmak üzere toplam 7 milyon 691 bin yolcuya hizmet verdi. Dünyanın birçok ülkesinde büyük havalimanları bir yılda bu kadar yolcu ağırlamıyor. Bakınız, uçuşların İstanbul Havalimanı’na alınması ile 9 ülkeden 10 firma ilk defa İstanbul’a sefer düzenlemeye başladı. Bunlar Çin'den, Hindistan'dan, Tunus'tan, Karadağ'dan, Cezayir'den ve Etiyopya'dan slot verdiğimiz havayolu şirketleridir."

"Raylı sistem altyapısına büyük önem verdik"

Bakan Turhan, İstanbul Havalimanı inşaatı ile eş zamanlı olarak buraya ulaşım altyapılarını da başlattıklarını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Bu doğrultuda karayolu ile Hasdal-Kemerburgaz-Göktürk-Işıklar yolu üzerinden yapılan 2 çarpı 3 şeritli karayolu ile havalimanına ulaşımı sağladık. Kuzey Marmara Otoyolu’nun İstanbul Kuzey Çevreyolu ve Mahmutbey-Odayeri bağlantı Yolu ile Bakırköy, Bağcılar, Esenler, Sultangazi, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri ve civarındaki yerleşimlerden 22 kilometrelik, 2x4 şeritli otoyol standardında bir bağlantı yolundan, havalimanına ulaşmak mümkün. Havalimanı açılışında yaptığımız Büyükçekmece, Çatalca ve Saray yönünden 2x3 şeritli ve 25 kilometre uzunluğundaki yol ile havalimanına ulaşmayı mümkün hale getirdik. Bununla birlikte raylı sistem altyapısına hız verdik. Gayrettepe-Yeni Havalimanı arasındaki metro altyapısını da bakanlık olarak biz yapıyoruz. Amacımız 2020 yılında bu hattı hizmete açmak, İstanbulluların havalimanına ulaşımını daha rahat ve konforlu hale getirmek. Ayrıca Halkalı-Yeni Havalimanı arasında da raylı sistem altyapısını inşa ediyoruz. Onun da yer teslimini mart ayında gerçekleştirdik. Bu hattı da 2022 yılında hizmete açmış olacağız inşallah."

Dernek Başkanı Celal Uçan, katkılarından dolayı Bakan Turhan, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Turan Özyanık ile İGA Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Şengül'e plaket takdim etti.

 

İstanbul Havalimanı'na gidecek iki metro hattının imar planları onaylandı!

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı nereden geçecek?

Halkalı-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu nereden geçecek?


Geri Dön