20 / 04 / 2024

İstanbul, İzmir ve Ankara'da konut amortisman süresi ne kadar?

İstanbul, İzmir ve Ankara'da konut amortisman süresi ne kadar?

Gayrimenkul Türk halkı için en güvenli yatırım aracı. Peki yapılan bu yatırım kendini kaç yılda amorti ediyor? Konut yatırımı İstanbul’da ortalama 20.4 yıl, Ankara’da 19 yıl, İzmir’de 18.8 yılda kendini amorti ediyor...



Konutta amortisman süresi, "yatırımın geri dönüş süresi" olarak açıklanıyor. Amortisman süresi de şu şekilde hesaplanıyor; satın alınan ya da alınacak olan konutların kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile geri kazanabileceğine bakılıyor. Bu süre ne kadar kısaysa yatırım o kadar avantajlı hale geliyor.

İZMİR ÖNDE

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; REIDIN, 2019'da gayrimenkul yatırımı yapacaklar için şehir şehir amortisman sürelerini inceledi. Aralık ayı verileri üzerinden yapılan analize göre 3 büyük şehirde  İzmir  öne çıkıyor. Türkiye genelinde Güneydoğu illeri en hızlı dönüş süresi sağlamasıyla dikkat çekiyor.

İstanbul’da ortalama yatırımın geri dönüş süresi 20.4 yıl olarak açıklandı. İstanbul'un ilçelerinde ise Beyoğlu, Esenyurt, Eyüp, Küçükçekmece ve Ataşehir öne çıkıyor.

Ankara’da ortalama geri dönüş süresi 19 yıl. Ankara'nın ilçelerinde ise Altındağ, Çankaya ve Mamak yatırımcının ne kârlı çıktığı ilçeler oluyor.

İzmir’de ise ortalama geri dönüş süresi 18.8 yıl. İzmir’de Buca, Konak ve Aliağa bölgeleri diğer ilçelere kıyasla daha hızlı amortisman süresi sağlıyor.

GÖÇ VE ÖĞRENCİ ETKİLİ

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa, Türkiye genelinde ortalama amortisman süresinin 19.5 yıl olduğunu söyledi. Çapa, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; "Bölgeler düzeyine bakıldığında, Doğu 19.1 yıl ve Güneydoğu Anadolu 17.7 yıl ile Türkiye ortalamasının altında kaldığı gözlenmekte. Bu bölgelerde gayrimenkul fiyatlarının göreli olarak düşük, kira değerlerinin ise özellikle dış göç nedeniyle yüksek olması bu etkiyi yarattı. Diğer taraftan daha alt ölçekte amortisman süresini yorumlamak gerekirse, İzmir-Buca 15.8 yıl gibi bazı ilçelerin üniversite öğrencilerinin yoğun barınma ihtiyacı kapsamında yüksek kira değerleri nedeniyle; İstanbul-Esenyurt gibi bazı ilçelerin ise konut arzının yüksek olması sonucunda konut fiyatlarının göreli olarak düşük kalması nedeniyle düşük amortisman sürelerine sahip oldukları görülüyor. Dolayısıyla yatırımcılar, amortisman sürelerine yönelik optimizasyon çözümlemeleri yapmalı ve risk-getiri beklentilerini de dikkate almalı"

 

2018 yılında 1.4 milyon konut satıldı!

İstanbul'da en çok konut satılan ilçe hangisi?
 

İstanbul, İzmir ve Ankara da konut amortisman süresi ne kadar?


Geri Dön