19 / 04 / 2024

İstanbul Kore'de 2014 yarın başlıyor!

İstanbul Kore'de 2014 yarın başlıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Güney Kore Eyalet Valiliği ve Gyeongju Belediyesi ile gerçekleştireceği İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür Expo 'nun hazırlıkları son aşamaya geldi.




 İstanbul ile Güney Kore'yi yakınlaştıran "İstanbul Kore'de 2014", Güney Kore'nin Gyeongju şehrinde yarın başlıyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Güney Kore Eyalet Valiliği ve Gyeongju Belediyesi ile gerçekleştireceği İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür Expo'nun hazırlıkları son aşamaya geldi. 


Hazırlıklar kapsamında, Gyeongju'da etkinliğin yapılacağı alanın yanı sıra kentin tamamı Türk ve Kore bayrakları ile tanıtım flamalarıyla donatıldı, organizasyon anonslarla duyuruldu. 


"Yeni bir yolculuk başlıyor" sloganıyla düzenlenen exponun açılışını, yarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güney Kore Gyeongsangbuk-do Valisi Kim Kwan Yong ve Gyeongju Belediye Başkanı birlikte gerçekleştirecek. 


- İstanbul'un kültür ve sanatı bu expoda 


Organizasyona Gyeongju'nun yanı sıra Busan ve Seul şehirleri de ev sahipliği yapacak.


İstanbul'un kültürünün yanı sıra edebiyatı, geleneksel ve modern sanatları, el sanatları, müziği, folkloru, tiyatrosu ve sineması, 10 günlük yoğun bir programla Korelilere tanıtılacak. Ziyaretçiler, expoda Türk gösteri sanatlarına ait şeylerin yanı sıra mehter takımından Türk halk ve Türk sanat müziğine kadar bilgi edinecek. İBB Kent Orkestrası'nın seslendireceği seçme eserler, dinleyicilere Türk kültürünün kapılarını açacak. 


Expo alanında İstanbul'daki Kapalıçarşı’dan esinlenerek kurulan Kapalıçarşı'da, çini, rölyef, tezhip, ebru, nakış, örme, iğne oyası, kırkyama, gümüş hasır örme ve cam eserleri gibi Türk el sanatlarını yakından tanıma imkanı sunulacak. İBB Kadın Koordinasyon Merkezi'nin kursiyerleri tarafından hazırlanmış el sanatları da expo boyunca Kapalıçarşı’da sergilenecek. Ayrıca, eski ve bugünün İstanbul'unun fotoğraflarından oluşan sergi ile Güney Koreli bir ipek sanatçısının gerçekleştireceği İstanbul portrelerinden oluşan ipek tablosu sergisi de expo boyunca ziyaretçilerle buluşacak. Bu yıl 100. yılın kutlayan İBB Şehir Tiyatroları da "Oyun" isimli modern tiyatro eserini Koreli sanatseverlerin beğenisine sunacak. Expoda 100. yılını kutlayan Türk sinemasını anlatan "Türk Sineması Tarihi" belgeseli ve konferansı da yer alacak.


- Son hazırlıklar yapılıyor 


Exponun son hazırlıklarını Gyeongju'da sürdüren ekibin başında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İBB'nin bu boyutta bir yurt dışı etkinliğini ilk defa gerçekleştirdiğini belirtti. 


Şen, İstanbul ve Türk kültürünü tanıtacak özel günlere çok büyük katılım beklediklerini aktararak, "Sinemamızdan tiyatromuza, edebiyatımızdan halk oyunlarımıza kadar birçok farklı sanat dalında programlar yapılacak" dedi. 


Geçen yıl ilki yapılan exponun Güney Korelilerin Türkiye ve İstanbul'a ilgisini oldukça arttırdığına dikkati çeken Şen, "Bu yılki expoyla Güney Korelilerin kültür ajandasında ülkemizin daha çok yer tutmasını bekliyoruz. Geçen yıl düzenlenen organizasyon ile Türkiye'ye gelen Güney Koreli turistler, 20. Sıradan 16. sıraya yükseldi. Bu yıl ise ilk 10'a girmesini umuyoruz" şeklinde konuştu. 


AA


Geri Dön