24 / 04 / 2024

İstanbul Ofis Pazarı 2017 3. çeyrek raporu yayınlandı!

İstanbul Ofis Pazarı 2017 3. çeyrek raporu yayınlandı!

İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2017 üçüncü çeyrek raporu yayınlandı. 2017 üçüncü çeyrek döneminde en yüksek kiranın talep edildiği bölge, MİA'da yer alan Levent oldu.



Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %31 ve B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %15,1 seviyesinde gerçekleşti. MİA’da kira ortalaması, A sınıfı ofis binalarında 25 ABD Doları /m² /ay; B sınıfı ofis binalarında 13,6 ABD Doları /m² /ay’a düştü. 

 

MİA Dışı-Avrupa’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %21,8 olarak belirlendi. A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 15,5 ABD Doları /m² /ay oldu.  MİA Dışı-Asya’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %20,6 ve kira ortalaması 18,3 ABD Doları /m² /ay olarak tespit edildi. 

 

Talep edilen en yüksek kira rakamı 2017 üçüncü çeyrek dönemde 44 ABD Doları /m² /ay olarak MİA’da yer alan Levent Bölgesi’nde gözlendi.

 

İstanbul Ofis Pazarı’nda 2017 üçüncü çeyrek dönem hareketli geçti. Stok büyümeye devam etti. Stoktaki büyümeye ek olarak, talep tarafı da hareketli oldu; avantajlı kiralama koşulları sebebiyle yoğun ilgi gören binalarda kiralama işlemleri gerçekleşti. Pazarda gerçekleşen kiralama işlemlerine rağmen, büyümeye devam eden stok sebebiyle boşluk oranlarının yükseldiği görüldü.

 

İstanbul A sınıfı ofis stoku, 2017 üçüncü çeyrekte yaklaşık 457.000 m2 artışla, son iki yıldaki en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Tek çeyrekte stoka eklenen bu büyüklükteki alanın yarısını Kağıthane’deki, %27’sini Maslak’taki ve %16’sını Havaalanı Bölgesi’ndeki yeni binalar oluşturdu. 2017 üçüncü çeyrek döneminde erişilen toplam stok büyüklüğüne göre; MİA’nın stok payı %36, MİA Dışı-Avrupa %20, MİA Dışı-Asya %25 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri [Kağıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir] %19 olarak tespit edildi. 

 


İş Yatırım’ın, Bosphorus Capital’e ait 24.680 m2 kiralanabilir alanlı Nidakule Ataşehir Batı Binası’nı satın alması, İstanbul Ofis Pazarı’nda 2017 üçüncü çeyrek döneme ait en büyük hacimli satın alma işlemi oldu. ZincirlikuyuEsentepe-Gayrettepe’deki 19.000 m2 alanlı Ciner Ofis Binası’nın özel bir üniversite tarafından kiralanması ise 2017 üçüncü çeyrekteki en büyük hacimli kiralama işlemi oldu. Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’nden Batı Ataşehir ve Kâğıthane’de gerçekleşen diğer ofis kiralamaları da göze çarptı. Propin, 2017 boyunca yapılan tüm kiralama ve satın alma işlemlerinin listesini bir sonraki çeyrek dönemin sonunda, İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış Raporu’nda yayınlıyor olacak. 

 

MİA’da, son dört çeyrek dönemde boşluk ve kira oranı dikkat çekici şekilde değişti: Boşluk oranı %25,7’den, % 31’e yükseldi; kira ortalaması ise 27,6 ABD Doları /m² /ay’ dan, 25 ABD Doları /m² /ay’a geriledi. Maslak, 2017 üçüncü çeyrek dönemini diğer bölgelere göre daha hareketli geçirdi. Propin’in aracılığıyla Spine Tower’da 1.313 m2 ofis kiralayan Asseco See Teknoloji başta olmak üzere, bölgede birçok kiralama işleminin tamamlandığı görüldü. Maslak’ta bir önceki çeyrekte boşluk oranı %27,8 iken, 2017 üçüncü çeyrek dönemde boşluk oranı %33,7’ye yükseldi. Boşluk oranındaki bu ani büyümede, Maslak 1453 projesindeki ofis  alanlarının payı büyük oldu. 

 

İstanbul A sınıfı ofis binalarında geçtiğimiz çeyreklerde gözlenen kira ortalamalarındaki düşüş, 2017 üçüncü çeyrekte de devam etti. Bu düşüşle birlikte, birçok bölgedeki mal sahibinin liste fiyatlarını Türk Lirası olarak açıklaması, uzun süredir devam eden kira düzenlemelerinde yeni bir aşama olarak kaydedildi.

 

Artan stokla birlikte rekabetin daha da yoğun hissedildiği İstanbul Ofis Pazarı’nda, geliştirici güvenirliğinin öne çıktığı ve kullanıcıların talep ettiği mimari özelliklere sahip olan, nitelikli ofis binalarının daha çok rağbet gördüğü gözlendi. Liste fiyatlarının TL olarak açıklandığı ofis binaları, döviz cinsinden kira rakamı talep edilen binalara göre daha fazla talep gördü. 

 

İstanbul Ofis Pazarı 2017 3. çeyrek raporu için tıklayın


Geri Dön