27 / 04 / 2024

İstanbul,ABD'deki kongreleri almak istiyor!

İstanbul,ABD'deki kongreleri almak istiyor!

İstanbul, sektörde pazarın yüzde 25'ni elinde bulunduran ABD'deki kongreleri almak istiyor. İstanbul, dünyanın kongre merkezi olma yolunda ilerliyor. İstanbul'da 2016 ile 2017 yılı için 35 kongrenin yapılması kesinleşti.



İstanbul'un kongre hedefi büyüyor. İstanbul'da 2016 ile 2017 yılı için 35 kongrenin yapılmasının kesinleştiğini, etkinlik tarihi yakınlaştıkça bu sayıların değişebileceğini dile getiren Yavuz, marka değeri yüksek, tarihi ve kültürüyle doğal bir cazibeye sahip İstanbul'un imajının çok iyi olduğunu, kentin kongre turizminde avantajlarının bulunduğunu vurguladı. 


Dünyanın kongre merkezi olma yolunda ilerleyen ve büyük organizasyonlarda dünya birinciliğini 3 yıldır kaptırmayan İstanbul, sektörde pazarın yüzde 25'ni elinde bulunduran Amerika'daki kongreleri almak için atağa geçmeye hazırlanıyor. 


İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Özgül Özkan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongre turizminin hem keyifli hem de çok gelir getiren bir iş olduğunu söyledi. Dünyadaki insan hareketliliğinin yaklaşık üçte birini, kongre ve toplantı amaçlı dolaşan insanlarından oluştuğunu belirten Yavuz, kongre turizminin kentlerin ekonomisinde önemli yer tuttuğunu ifade etti. Bu turistlerin, gezen ve eğlenen ziyaretçilerden yaklaşık üç kat daha fazla para harcadığını anlatan Yavuz, "Yani onlar ortalama 800-900 dolar harcıyorsa bir kongre veya toplantı delegesi, 2 bin 400 dolara kadar çıkabiliyor" dedi. Kongre ve toplantıların uzun vadeli planlandığını, İstanbul için 2016'daıı 2022 yılına kadar teklif verdiklerini anlatan Yavuz, planlamaların önceden yapılmasının önlerini görmeleri açısından önemli olduğunu, yaşanabilecek risklerden etkilenmeyeceklerini vurguladı. 


İstanbul'un kongre turizminde son 14 yılda büyük atılım yaptığını dile getiren Yavuz, şöyle konuştu: "İstanbul'da 1999 yılında 23 kongre düzenlenmiş, 2013 yılı sonunda ise bu sayı 146'ya yükseldi. Yani son 14 yılda büyük bir atılım. Rakiplerimiz Paris, Barceloııa ve Viyaııa'nın kongre ziyaretçi büroları 1960 ile 1970'lerde faaliyete geçerken, bizimki 1997'de çalışmalara başladı. 

Buna rağmen çok hızlı bir atılım yaptık. Şu anda İstanbul kongre turizminde şehirler sıralamasında dünya 8'incisi. Hedefimiz bunu daha da yükseltmek. İstanbul, ilk üçe neden girmesin? Türkiye'de de bu iş çeşitlenmeye başladı. İstanbul, bu işin öncüsü." 

"EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ THY" 

İstanbul'da 2016 ile 2017 yılı için 35 kongrenin yapılmasının kesinleştiğini, etkinlik tarihi yakınlaştıkça bu sayıların değişebileceğini dile getiren Yavuz, marka değeri yüksek, tarihi ve kültürüyle doğal bir cazibeye sahip İstanbul'un imajının çok iyi olduğunu, kentin kongre turizminde avantajlarının bulunduğunu vurguladı. 


ICVB Genel Müdürü Özgül Özkan Yavuz, şöyle konuştu: "Kongre için sizin destinasyonunuza direkt uçuşun olması çok önemli. Bu kapsamda en biiyük avantajımız Türk Hava Yolları (THY).Dünyada en çok yere uçan hava yolu olan THY'nin yaptığı atılım, kongre sektörünü direkt etkilemiş durumda. THY, kongre için ayrı bir departman kurdu ve bunu yapan dünyadaki az sayıdaki havayolu. Bu nedenle en büyük gücümüz direkt uçuşların olması. Bir diğer avantajımız da kongre merkezlerimiz. Yeni ve güzel teknolojileri kullanan merkezlerimiz var. Bunlar Haliç, Ltitfı Kııdar ve İstanbul Kongre merkezleri. Bunların yanı sıra bazı otellerimiz var kongrelerin yapıldığı. Kongre merkezlerimiz yeterli." Kongrelerin, yüzde 22'nin kongre merkezlerinde, yarıya yakınının ise otellerde yapıldığını anlatan Yavuz, İstanbul'un, Esma Sultan Yalısı, Sait Halim Paşa Yalısı ve Biııbirdirek Sarnıcı gibi değişik yerlere sahip olduğunu, buralarda da küçük toplantılar gerçekleştirildiğini aktardı. 

Dünyanın kongre merkezlerinden birisi olan İstanbul'un rakiplerinin Paris, Madrid, Viyana, Barceloııa ve Berlin olduğunu anlatan Yavuz, kentin büyük kongre organizasyonlarda dünya birincisi olduğunu söyledi. 


Yavuz, "500 ve üzerinde delege alırsak bunlar büyük kongre kapsamına giriyor. 

İstanbul'un dışındaki şehirlerde bu kapsamda kongre yapıyor ama biz daha fazla gerçekleştiriyoruz. Onlar kongre sayısı itibarıyla bizden yüksek ama katılımcı sayısına baktığımızda büyük kongre aldığımız için İstanbul birinci. İstanbul son üç yıldır büyük kongrelerde dünya birincisi. Kongre için gelen insan buraya farklı sebepler içinde tekrar gelebiliyor. Dolayısıyla bu etkinlikler bir kez olup bitmiyor" değerlendirmesinde bulundu. 


"AMERİKA'YA ÖZEL ÖNEM VERECEĞİZ" 

Dünyada senede yaklaşık 12 bin kongrenin yarısının Avrupa kökenli olduğunu belirten Yavuz, en güçlü pazarın yüzde 50 ile Avrupa'da olduğunu kaydetti. 

ICVB Genel Müdürü Yavuz, şu görüşleri aktardı: "Amerika bizim için şu an üçüncü, dördüncü durumda. Bu sene Amerika'ya özel önem vereceğiz. İstanbul olarak Amerika'dan bir danışmanlık ve temsilcilik firmasıyla çalışmaya başlıyoruz. 

Viyana, Barcelona ve Berlin yıllardır Amerika'da temsilcilik ofisleriyle çalışıyor.

 

Bizim yoktu, biz ilk defe bu sene başlatıyoruz. Buradan Amerika'ya ulaşmak zor, orası biraz uzak bir destinasyon. 

Bu işin dörtte biri de Amerika kökenli. Pazarın yüzde 50'si Avrupa, yüzde 25'i Amerika. Dolayısıyla bu ülkede çok iş var. Bu seneki yeni atılımla Amerika'ya çok önem vereceğiz. Avrupa'da pazar biraz daralmaya başladı. Etkinlikler ve buralara katılan delege sayısında da azalma olmaya başladı. O nedenle oradaki kongreleri daha çok buraya almak için çalıyoruz. 

Amerika'da kiminle görüşsek, 'Buradan size iş gidebilir. İstanbul'un bilinirliği iyi. Buradaki iş olanaklarına daha çok başvurmanız lazım' diyorlar." Özgül Özkan Yavuz, bu yıl İstanbul'da iki büyük kongre gerçekleştireceklerini belirterek, "5 bin kişilik iki çok büyük kongremiz var. Kentte 3'ü 4 bin kişilik olmak üzere bu yıl 8 büyük kongre gerçekleştireceğiz" dedi. 


"İSTANBUL'U YURTDIŞINDA TEMSİL YETKİMİZ VAR" 

Kongre turizminde İstanbul'un çok başarılı olduğunu belirten Yavuz, 1984 yılında kurulan Turizm Geliştirme Eğitim Vakfı'nın (TUGEV) mütevelli heyeti başkanının Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu kaydetti. 


Vakfın iktisadi işletmesi olarak 1997'de kurulan lCVB'nin Türkiye'nin ilk resmi destinasyon tanıtım ofisi olduğunu anlatan Yavuz, ofisin İstanbul'u yurtdışında temsil etme yetkisinin bulunduğunu kaydetti. TUGEV ve lCVB'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağların yaptığını dile getiren Yavuz, "Başkan ve kurumsal olarak İTO'nun desteği çok büyük ve önemli. Dünyanın diğer kentlerinde de ticaret odaları bu büroları destekliyorlar. Bizim ticaret odamızın da bu konuya kıymet veriyor olması bizim için büyük bir imkan" şeklinde konuştu. 


Ticaret Gazetesi


Geri Dön