28 / 03 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm dükkan kiralarını uçurdu!

İstanbul'da kentsel dönüşüm dükkan kiralarını uçurdu!

Kentsel dönüşüm konuttan sonra dükkân kiralarını da uçurdu. Alemdağ, Cumhuriyet, Bağdat, İstasyon, Piyasa gibi alışveriş caddelerinde fiyatlar ikiye katlandı. Hava paraları 500 bin lirayı gördü...



İstanbul'da başlayan kentsel dönüşüm hareketi konut fiyatlarından sonra semtlerin en işlek alışveriş caddelerindeki fiyatları da uçurdu. Ümraniye Alemdağ Caddesi'nde 25 metrekare bir dükkân 85 bin liraya kiralanırken Bakırköy'ün en işlek caddesi olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde 100 metrekare bir dükkânın fiyatı 70 bin liraya çıkıyor. Bu caddelerde kiranın yanı sıra verilen hava paraları 500 bin lirayı görmüş durumda. Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Maliki Ejder Batur, kentsel dönüşümle birlikte ilçenin sanayi bölgesinden alışveriş bölgesine dönüştüğünü, buna paralel olarak caddenin çevre semtlerden insan çektiğini söyledi. "Alemdağ Caddesi'nde 80 metrekare bir dükkân 80 bin liraya kiralanıyor" diyen Batur, markaların caddede yer bulmak için sıraya girdiğini, insan trafiğinin haftaiçi yüzde 35, haftasonu ise yüzde 45 arttığını söyledi. 


METREKARESİ 1000 DOLAR 

Alemdağ Caddesi'nin yanı sıra paralelindeki Sütçü Caddesi'nin de alternatif olarak geliştiğini ifade eden Batur, toplu taşıma akslarının tamamlanması ile birlikte rakamların daha da tırmanacağını kaydetti. Anadolu yakasında kentsel dönüşümle ön plana çıkan bir diğer bölge Kartal'ın Bankalar Caddesi'nde ise metrekare fiyatları 1000 doları buldu. Bin 800 metrekare bir dükkânın kirası 18 bin doları buluyor. 


YÜZDE 50 ARTIŞ VAR 

Avrupa yakasında ise kentsel dönüşümle birlikte değeri artan caddelerin başında Bakırköy Cumhuriyet Caddesi geliyor. Mağaza kiralarının en az yüzde 50 oranında arttığını dile getiren İstanbul Gayrimenkul yetkilisi Mehmet Sait Kandemir, tren istasyonu, doğum hastanesi ve vergi dairesinin bölgeden taşınmasına rağmen artışın sürdüğünü söyledi. 


45 M2 DÜKKAN 16 BİN $'A KİRALIK

Mehmet Sait Kandemir Bakırköy'deki değişimi şöyle anlatıyor: "İstasyon, Cumhuriyet ve İstanbul caddelerinde dükkân fiyatları, bölge geliştikçe devamlı yukarıya doğru seyrediyor. Öyle ki Cumhuriyet Caddesi'nde 45 metrekare bir dükkânı 16 bin dolara kiraladık. 100 bin dolar hava parası alındı. Yine 100 metrekare bir dükkân 70 bin liraya kiralandı. Kiralayan marka hava parası olarak da 500 bin lirayı gözden çıkardı" dedi. 


BAĞDAT CADDESİDE NASİBİNİ ALDI

Halihazırda kiraları dudak uçuklatan Bağdat Caddesi'nde ise 100 metrekare bir dükkânın kirası 60 bin doları gördü. Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Yöneticisi Gökçen Taşkın, "Kentsel dönüşümün ilk ve en sık uygulandığı alışveriş caddesi Bağdat Caddesi'dir. Bu bölgede özellikle ara sokaklarda birçok binada kentsel dönüşüm çalışmasının devam ettiği göze çarpıyor. Bölgedeki dükkânların birim kira değeri ise 300 USD / m2/ay seviyelerine yükselmiş durumda" dedi. 


CADDELERE KURUMSAL FİRMALAR DOLUYOR

Gültepe Piyasa Caddesi'nde de rakamlar tırmandı. Century 21 yetkilisi Şenol Demir, 30 metrekare bir dükkânın 17 bin liraya kiraya verildiğini söyledi. Gültepe'nin yanı sıra Alibeyköy, Beşiktaş ve Gayrettepe'nin işlek alışverişcaddelerinde de dükkân kiralarının ikiye katlandığını vurgulayan Demir, "Kentsel dönüşüm nereye girdiyse fiyatlar yüzde 100 arttı. Pek çok kişi fiyatların daha da artacağını bekleyip dükkânını ya da dairesini satmıyor. Kiralık sayısı arttı. 45 metrekare bir dükkânı 22 bin liraya iki gün önce kiraya verdik. Caddelerde bu rakamları ağırlıklı olarak kurumsal firmalar verebiliyor. Özellikle bankalar, telekomünikasyon firmaları ve büyük zincir marketler kiralıyor. Bu şekilde caddelerinde çehresi değişiyor" diye konuştu. 


Sabah 


Geri Dön