26 / 04 / 2024

İstanbul'daki 1.8 milyarlık yol ve kavşak ihalesi iptal!

İstanbul'daki 1.8 milyarlık yol ve kavşak ihalesi iptal!

İstanbul'daki 390 yol, kavşak ve altyapı inşaatı için açılan ihale iptal edildi. 1 milyar 828 milyon TL'lik dev ihaleyi Makyol İnşaat almıştı.



 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul genelinde 390 adet yol, köprülü kavşak ve ortak altyapı inşaatı yaptırmak üzere 19 Nisan 2017 tarihinde ihale düzenledi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, ihaleyi 1 milyar 828 milyon 675 bin liralık teklif ile Makyol İnşaat kazandı. Yerli istekli lehine yüzde 15'lik fiyat indirimi uygulandı. Makyol ile 17 Ağustos 2017 tarihinde sözleşme imzalandı. 840 gün olarak belirlenen inşaat işinin Aralık 2019 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu.

UYGULAMA PROJESİ YOK

Ancak ihaleye katılım gösteren 2 firma ihaleyi Kamu İhale Kurulu'na (KİK) şikayet etti. Kamu İhale Kurulu'nun itiraz başvurularını reddetmesi üzerine ihale mahkemeye taşındı.  Ankara  17. İdare Mahkemesi'nin 17 Ocak 2018 tarihli kararı doğrultusunda KİK, 28 Mart 2018 tarihinde ihalenin iptaline karar verdi. Mahkeme kararında ihaleye, ön ve kesin projeye dayanılarak çıkıldığı, uygulama projesi yapılmadığı açıklandı. Sözleşme maddesindeki “Projenin uygulanmasında arazinin topoğrafik yapısından kaynaklanan zorluklardan dolayı ilave getirilen makine, vinç vb. araçlar için herhangi bir hak talep edilemez” durumu oluşacakmış gibi isteklilerin tekliflerine araç maliyetini ekleyebilecekleri, ancak ihaleye teklif veren isteklilerden hangilerinin teklif bedellerine bu maliyeti ekleyip eklemediğinin tespitinin yapılamayacağı belirtildi.

FAZLA ÖDEMEYE YOL AÇAR

Bu araç giderini teklif bedeline ekleyen istekliyle sözleşme imzalanması ve uygulama projeleri yapıldıktan sonra arazi yapısından kaynaklanan zorluklardan dolayı ilave getirilen makine, vinç gibi araçların getirilmesine ihtiyaç duyulmaması durumunda istekliye fazla ödeme yapılması sonucu doğuracağı belirtilerek bu durumun, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na aykırı olacağı, iki farklı maliyet oluşabileceği belirtildi. Bu durumun tekliflerin sağlıklı değerlendirilmesine engel olacağı sonucuna da varıldı. Kararda, aykırılığın düzeltici işlemle de giderilemeyeceği belirtildi.

SAĞLIKLI DEĞERLENDİRME YAPILAMAZ

Hazırlanan sözleşmede, özel dekoratif aydınlatma direkleri ve aksamı için birim fiyat cetvelinde iş kalemi olarak yer verilmediği ve miktarlarının belli olmadığı açıklandı. Kararda ihale dokümanı kapsamında verilmemiş yeni bir iş kalemi olarak değerlendirilemeyeceği, ihaleye teklif veren isteklilerin iş kalemini teklif bedellerine ekleyip eklemediklerinin tespitinin yapılamayacağı da belirtildi. Kararda özel dekoratif aydınlatma direklerinin ve aksamının bedelinin yükleniciye ödenmesinin 4735 sayılı kanuna aykırı olduğu belirtildi. İhaleye teklif veren isteklilerin bu iş kalemini kendi hesapladıkları miktara göre teklif bedellerine ekleyecekleri, dolayısıyla tekliflerin sağlıklı değerlendirilmesinin mümkün olmadığı eklendi.


Geri Dön