28 / 03 / 2024

İstanbul'un en yaşanılır ilçesi Kadıköy!

İstanbul'un en yaşanılır ilçesi Kadıköy!

Yrd. Doç. Dr. Murat şžeker tarafından yapılan “İstanbul 'da Yaşam Kalitesi Araştırması ”na göre yaşam kalitesi en yüksek ilçeler Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu ve şžişli. Yaşam kalitesi en düşük ilçeler ise Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa ve Esenler...



İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Murat şžeker tarafından gerçekleştiren ve İstanbul Ticaret Odası tarafından yayımlanan ‘İstanbul 'da Yaşam Kalitesi Araştırması ' ilginç sonuclarıyla dikkat çekti. Araştırmada, 18 yaş üstü 2 bin 410 kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre İstanbul 'daki 39 ilçe hakkında bilgiler ortaya konuldu. Buna göre en yaşanılır ilçe Kadıköy olurken, yaşam kalitesi en düşük ilçe ise Esenler.

ESENLER 'DE KIYAFETE DİKKAT

Araştırmaya katılanlara ilçelerde yaşayanların kılıf kıyafetlerine önem verip vermedikleri sorusu yöneltilmiş. Esenler 'de yaşayan vatandaşlar ilk sırada yer alırken onu Eyüp, Ümraniye, Başakşehir ve Pendik izliyor. Beyoğlu, şžişli, Kadıköy, Beşiktaş ve Avcılar ise son sıralarda.

KADIKÖY 'DE GELİR ÖNEMLİ

Yaşadıkları ilçedeki diğer bireylerin gelir durumlarının önemli olduğunu düşünenlerin listesinde Kadıköy ilk sırada yer alıyor. Onu Beşiktaş, Beylikdüzü, Maltepe ve Ataşehir izliyor.

EYÜP 'DE DİN BELİRLEYİCİ

Yaşadığı ilçedeki insanların dini inanış ve yaşayış bizimlerine önemseyenler listesinde ilk sıralarda Eyüp, Fatih, Güngören, Sultanbeyli ve Zeytinburnu yer alırken, siyasi düşünceleri açısından yaşadığı ilçedeki insanların en fazla Göngören, Esenler, Avcılar, Bahçelievler ve Gaziosmanpaşa 'da yaşayanlar önemsiyor. İnsanların etnik kökenlerini önemseyenler listesinde ise ilk sıralarda Esenler, Esenyurt, Güngören, Gaziosmanpaşa ve Avcılar yer alıyor.

İLçESİNDEN MEMNUN OLANLAR

İlçelerinde yaşamaktan en memnun olanlar Adalar, şžile, Silivri, Küçükçekmece ve çatalca halkı. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Bayrampaşa ve Güngören 'de yaşayanlar memnun olmadıklarını söylemiş.

KADIKÖY 'ÜN SOSYAL YAşžAMI

Yaşadığı ilçedeki sosyal yaşamdan memnun olanların yoğunlaştığı ilçeler Kadıköy, şžişli, Zeytinburnu, Beşiktaş ve Küçükçekmece olarak sıralanırken, Sancaktepe, Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Arnavutköy memnuniyetin en düşük olduğu ilçeler.

şžİşžLİ GÜVENLİ İLçE

Güvenlik açısından duyulan memnuniyet sıralamasında şžişli, Adalar, Ataşehir, çatalca ve Büyükçekmece ilk sıralarda yer alırken, Esenler, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Arnavutköy ve Sultanbeyli listenin en altlarında yer alıyor.

KALABALIKTAN şžİKAYETçİLER

Nüfus yoğunluğundan duyulan memnuniyet açısından Adalar, Silivri, çatalca, Büyükçekmece ve şžile ilk sıralarda. Gaziosmanpaşa, Güngören, Bayrampaşa, Bahçelievler ve Kağıthane ise kalabalıktan en fazla şikayet edilenler.

FATİH 'E ULAşžIM KOLAY

Ulaşım açısından bakıldığında ise; Zeytinburnu, Beyoğlu, şžişli, Kadıköy ve Fatih 'te yaşayanlar memnun olduklarını dile getirirken, Sancaktepe, Sultanbeyli, çekmeköy, Arnavutköy ve Başakşehir 'de yaşayanlar şikayetçi.

ZEYTİNBURNU SAĞLIK ZENGİNİ

Sağlık kurumları açısından en fazla memnuniyet duyulan ilçeler Zeytinburnu, Fatih, Silivri ve Kadıköy 'ken, Gaziosmanpaya, Sancaktepe, Sultanbeyli, Arnavutköy ve Sultangazi ilçelerinde memnuniyet düzeyi düşük.

EĞİTİMDE BEşžİKTAşž

Eğitim açısından ise şžişli, Üsküdar, Fatih, Kadıköy ve Beşiktaş en fazla memnuniyet duyulan ilçelerin başında gelirken, Arnavutköy, Sancaktepe, Güngören, Gaziosmanpaşa ve Sultanbeyli memnuniyet düzeyinin düşük olduğu ilçeler.

ZENGİN-FAKİR GERİLİMİ

Zengin ve fakir arasında gerilimin en yüksek olduğu ilçeler Güngören, Bahçelievler, Esenler, Sultanbeyli ve Bağcılar... Kartal, Adalar, Ümraniye ve Maltepe ise gerilimin en düşük olduğu ilçeler.

KADIN-ERKEK GERİLİMİ

Kadın-erkek gerilimi açısından en fazla gerilim Güngören, Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Esenler 'de. Adalar, Kadıköy, Zeytinburnu, Beşiktaş ve Sarıyer en alt sıralarda yer alıyor.

ETNİK GERİLİM

Etnik kökenleri farklı gruplar arasında gerilimin yaşandığı ilçeler arasında Bağcılar, Güngören, Sancaktepe, Fatih ve Bahçelievler ilk sıralarda yer alırken, Büyükçekmece, çatalca, Silivri, Arnavutköy ve Başakşehir son sıralarda yer alıyor.

DİNİ GERİLİM

Dini inançları farklı gruplar arasında gerilim Güngören, Sancaktepe, Beşiktaş, Avcılar ve Esenler 'de ilk sıralarda yer bulurken, çatalca, Büyükçekmece, şžile ve Adalar 'da ise bu gerilim alt sıralarda.

SİYASİ GERİLİM

Farklı siyasi düşünce grupları arasındaki gerilim en çok Sancaktepe, Güngören, Bahçelievler, Üsküdar ve Esenler 'de görülürken, çatalca, Büyükçekmece, Silivri, Başakşehir ve şžile en az yaşandığı yer.

SANCAKTEPE 'DE KOMşžULUK İYİ

Komşuluk ilişkileri açısından Sultanbeyli, Arnavutköy, Sarıyer, Sultangazi ve Üsküdar memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu ilçeler. Küçükçekmece, Bayrampaşa, Güngören, Gaziosmanpaşa ve Esenyurt ise memnuniyetin en düşük olduğu yerler.

EVDE GÜVEN HİSSEDENLER

Evinde otururken kendisini güvende hissedenlerin çoğunlukta olduğu ilçelerin başında Ataşehir, şžile, Adalar, Silivri ve çatalca yer alırken, Bayrampaşa, Esenler, Bağcılar, Güngören ve Gaziosmanpaşa ilçeleri ise sonra yer alıyor.

GECE GÜVENLE YÜRÜMEK

Gece yalnız yürürken duyulan güvenlik açısından sorulduğunda Büyükçekmece, Silivri, Ataşehir, şžile ve Adalar ilçeleri en fazla güvende hissedilen ilçeler iken, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar, Bayrampaşa ve Arnavutköy ise en az güvende hissedilen ilçeler oldu.

EN KALİTELİ YAşžAM KADIKÖY 'DE

Birinci derecede yaşam kalitesine sahip ilçeler Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu ve şžişli. İş ve sosyal hayatın en yoğun yaşandığı bu ilçelerin gerek ulaşım imkanlarının sıklığı gerekse ekonomik gelişmişlik açısından en yüksek yaşam kalitesine sahip olmaları şaşırtıcı değil.

FATİH İKİNCİ DERECEDE

İkinci derecede yaşam kalitesine sahip olan ilçeler ise Fatih, Bakırköy, Sarıyer, Ataşehir, Adalar ve Üsküdar olurken, üçüncü derecede yaşam kalitesine sahip olan ilçeler ise Beykoz, Bahçelievler, Kağıthane, Beylikdüzü, B.çekmece, şžile, Silivri, Eyüp, Ümraniye, Kartal, Tuzla, Avcılar, Pendik, K.çekmece, Maltepe ve Zeytinburnu.

ESENLER EN SONLARDA

Dördüncü derecede yaşam kalitesi endeksine giren ilçeler ise, Başakşehir, Sultangazi. Sancaktepe, Güngören, çekmeköy, Bayrampaşa, Arnavutköy, Esenyurt, Bağcılar yer alıyor. Yaşam kalitesi en düşük ilçeler ise Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa ve Esenler olarak belirlendi.

Meltem Günay / VATAN


Geri Dön