23 / 04 / 2024

İzmir Atatürk OSB arsasına outlet merkezi kurulacak!

İzmir Atatürk OSB arsasına outlet merkezi kurulacak!

İzmir Atatürk OSB, düzenli gelire kavuşmak için 50 bin metrekarelik arsasını outlet ya da alışveriş merkezi olarak işletilmek üzere kiraya verecek. OSB yönetimi ihaleye çıkılan araziden ciddi gelir bekliyor




İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, OSB'lerin en önemli sorunlarının başında düzenli gelire sahip olmamak geldiğini belirterek, "Bu sıkıntıyı aşmak için bölgenin otoban kenarında girişindeki hizmet destek alanı olarak ayrılmış 50 bin metrekarelik parseli alışveriş merkezi ya da outlet yapımı için kiralayacağız. Her OSB’nin bu tür bir olanağı yok" dedi. Outlet yapılacak söz konusu arsa için ihaleye çıktıkları bilgisini veren Hilmi Uğurtaş, " İnşaatını, işletmesini yapacak talipler arıyoruz. Oradan ciddi bir gelir bekliyoruz. Çünkü bizim de masraflarımız var. Son olarak meslek lisemiz eğitime başladı. Okulumuz tamamıyla özel ve burslu. Öğrencilerin giderlerinin bir kısmını bakanlık karşılıyor ama bir o kadarlık kısmını da bölge olarak biz karşılayacağız. Bunun dışında bir teknopark projemiz var. Bakanlar Kurulu’ndan çıkması halinde onun yatırımları başlayacak. Tüm bunların bölgeden toplanan aidatlarla yapılması mümkün değil” diye konuştu. 


OSB’lerin hizmet üretmelerini sağlayacak düzenli gelir kalemlerinin olmadığından yakınan Uğurtaş, “OSB yönetimleri sürekli gelir sağlayacak ve bölgenin geleceğini garanti altına alacak yatırımlar yapmak zorundalar. Outlet merkezi de bu kapsamdaki projelerimizden bir tanesi. 50 bin metrekare inşaat alanı, bir o kadar da altında otopark alanı var. Bu yatırım bölgeye de hareket getirecektir. Teklifleri 10 Mart’a kadar toplayacağız. Bu aynı zamanda bir proje yarışması. Nasıl projeler geleceğine bakacağız. Outler yerine AVM de yapılabilir. İzmir’in kuzey aksında böyle bir merkez yok. Bu konuda başarılı olmuş kuruluşlara kiraya vermek istiyoruz” şeklinde konuştu. 


İAOSB’nin şehrin hemen yanında olması özelliğiyle diğer bölgelerden ayrıldığına dikkat çeken Uğurtaş, “Bu bizim için çok önemli bir şans. Outlet merkezi buna en güzel örnek. Biz konum olarak şehrin dibindeyiz diye bir avantajımız var. Diğer OSB’ler buna sahip değil. Arsa satışları bittikten sonra OSB’lerin gelir kalemleri neredeyse hiç kalmıyor. Şimdiki durumda bölge yönetimleri ya sanayicilerden bezdirecek büyüklükte aidat alacaklar, ya da süreç içinde başlangıçtaki güzellikleri kaybedecekler” diye konuştu.


OSB'lerin düzenli gelir kalemleri yok


İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, bölge olarak yılların deneyimi ile OSB’lerin taleplerini kamuoyunda dillendirme konusunda öncülük ettiklerini belirterek, "OSB’lerin kendi kendilerini yönetmelerinden, OSB’lerin yaşaması için yapılması gerekenler konusunda hep öncü olduk. Uzun zamandır söylüyoruz. OSB’lerin düzenli gelir kalemleri yok. Emlak vergisi, çevre vergisi, hatta buradan doğan gelir ve kurumlar vergisinin bir kısmının bölgeye aktarılması lazım. Bunu dillendirdiğimizde belediyeleri öne sürüyorlar. Eğer haklıysanız istemeye devam edeceksiniz, ben bunu gördüm. Bir gün o talepleriniz yerine gelir. Bugün biz dile getiriyoruz, arkasından birkaç kişi daha bize katılıyor, sonunda büyük bir camia aynı şeyi söylüyor, siyasiler de buna daha fazla kulak tıkayamıyorlar” dedi.



Dünya


Geri Dön