18 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir ve Balçova Belediyesi arsa speküslasyonuna imkan mı tanıyor?

İzmir Büyükşehir ve Balçova Belediyesi arsa speküslasyonuna imkan mı tanıyor?

Avukat Mustafa Kemal Turan, Üçkuyular Pazaryerine inşası planlanan AVM’ye ilişkin olarak İzmir Büyükşehir ve Balçova Belediyesi’ni “arsa spekülasyonuna imkan tanımakla” suçladı.



İzmir'de yıllardır tartışmalara neden olan Üçkuyular Pazaryeri ve çevresindeki 50 bin metrekare araziye AVM ve otel yapmasına olanak sağlayan imar planının iptali davasında yeni bilirkişilerin hazırlayarak, mahkemeye sunduğu raporu değerlendiren avukat Mustafa Kemal Turan,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile Balçova Belediyesi'nin yürürlüğe koyduğu imar planı ile "arsa spekülasyonu" yapılmasına imkan tanıdığını, böylece söz konusu şirketin haksız kazanç elde ettiğini öne sürdü.


VEKALET ALDI İDDİASI

Turan düzenlediği basın toplantısında, ODTÜ öğretim üyelerinden oluşan yeni bilirkişi heyetinin, "dava konusu imar planının hukuka, şehir ve bölge planlamasına , kamu yararına aykırı" yönünde görüş belirttiğini anlattı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Turan ayrıca bir hayır kurumuna bağışlanmak üzere de 1 milyon liralık maddi tazminat davası açacağını bildirdi. Planın hazırlandığı dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde Hukuk Komisyonu Başkanı olarak görev yapan CHP İzmir Milletvekili avukat Murat Bakan'ı ağır bir dille eleştiren Turan, Bakan'ın "tarafsız kalması gerekirken söz konusu şirketin vekaletini aldığını" ileri sürdü. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Doç.Dr. Ela Babalık Sutcliffe, Doç.Dr. Bahar Gedikli ve Prof.Dr. Melih Ersoy tarafından hazırlanan raporu değerlendiren Turan "Bu rapor hala ahlaklı insanların olduğunun bir göstergesidir. Çünkü daha önce bazı ahlaksız bilirkişiler buraya 'uygun' dedi. Şimdi onları da yaktım... Bilirkişi raporunun 22'nci sayfasının son paragrafı ve 23'üncü sayfanın devam eden birinci paragrafında dava konusu planın neden hukuka, şehir ve bölge planlamasına, kamu yararına aykırı olduğunu çok açık ve net bir şekilde izah edilmiştir" dedi.


TRAFİK FELÇ OLACAK

Yüzde 40 olması gereken "kamuya terk"in söz konusu şirketten yüzde 22 alındığını, bunun sonucu olarak da 137 ve 41 parselleri Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırmak durumunda kaldığını savunan Turan,"Yani hiç gereği yok iken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından 35 milyon lira çıkmıştır. Burada hukuksuzluk ve haksızlık vardır. Resmi tesis alanı, yeşil alan, çocuk parkı, yaya yolu vs. gibi tüm İzmir halkının kullanacağı alanlar ticaret merkezine çevrildi. Yasal yapılaşma hakkı 6 katı verildiği için bu yoğunluk bölgenin ulaşımını felç edecektir" dedi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise "Mustafa Kemal Turan adlı zatın şahsımı da içerecek şekilde basına yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamakla birlikte, içeriği tamamen yalan ve iftiradır" açıklamasını yaptı. Bakan, AVM'yi yapacak şirketin vekaletini aldığı iddiasının gerçek olmadığını söyledi.



Sabah Egeli


Bu haber  Yeni Akit Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Balçova arsa mağdurlarının Üçkuyular’da 2 milyar liralık rant sağlandığı iddiasıyla açtığı davada, bilirkişi Büyükşehir Belediyesi aleyhine görüş bildirdi. Mağdurların avukatı Mustafa Kemal Turan, “Biz sadece diğerlerine verilen hakların mağdurlara da verilmesini istiyoruz” dedi

İzmir'de kamuoyu tarafından renkli eylemleriyle tanınan Balçova Arsa Mağdurları, Üçkuyular'da imar planlarında yapılan değişiklikle 2 milyar liralık rant sağlandığı iddiasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nin çıkardığı imar planlarına yönelik İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde 2007 yılında dava açtı. Arsa mağduru olduklarını iddia eden Balçovalılar, yıllarca kendilerine tanınmayan imar haklarının, aynı yerde büyük arsa sahiplerine tanındığını iddia etti.


İlk bilirkişi 'uygun' dedi


Mahkemeye rapor veren İzmirli bilirkişiler, davada iddia edildiği gibi bir imar değişikliğinden dolayı rant olmadığını, imar plan değişikliklerinin planlama esaslarına ve yasalara uygun olarak yapıldığını bildirdi. Arsa mağdurlarının Avukatı Mustafa Kemal Turan, bilirkişilerden birisinin aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi danışmanı olduğunu ve raporun tarafsız olmadığını iddia ederek itiraz etti. Danıştay, itirazı yerinden görerek yerel mahkemenin verdiği kararı bozup, yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasını istedi.


İkinci rapor farklı oldu


Danıştay'ın kararına uyan yerel mahkeme, imar planı değişikliği yapılan yerlerde İzmir dışından üç şehir planlamacısına inceleme yaptırılmasına karar erdi. ODTÜ'den gelen şehir planlamacıları Prof. Dr. Melih Ersoy, Doç. Dr. Ela Babalık Sutcliffe ve Doç. Dr. Bahar Gedikli'den oluşan heyet, belediyenin planlarıyla ilgili Üçkuyular'da otel ve AVM yapılması planlanan alanda mahkeme heyetiyle beraber inceleme yaptı. ODTÜ'lü bilirkişinin mahkemeye gönderdiği 28 sayfalık raporu dün Avukat Mustafa Kemal Turan düzenlediği toplantıyla açıkladı.


Eş değer alanlar yok


Turan, bilirkişi raporunda planlama ilkeleri ve şehircilik esasları açısından olumsuzluklar ve aykırılıklar olduğunu belirtti. Bilirkişi heyetinin imar planı değişikliğindeki yol, yeşil alan ve kamu alanlarını tek tek ele aldığı raporda, imar planı değişikliklerinde eş değer alanlar yaratılmadığı, yol ve otopark alanlarının yeterliliğinin düşünülmeden plan yapıldığı görüşü yer aldı.


Tazminat davası açacaklar


Konuyla ilgili 12 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini belirten Avukat Mustafa Kemal Turan, "Bilirkişiler, sonunda bu planların hakkaniyetten ve şehircilikten uzak olduğunu raporlarıyla ispat etti. Bu planlar oluştuğu zaman, rantı elinde tutanların vekalatnamesini alan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Hukuk Komisyonu Başkanı olan ve şu an CHP İzmir Milletvekili olan Avukat Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'ya karşı 1 Milyon TL'lik maddi ve manevi tazminat davası açacağız. Kazanılanı da bir hayır kurumuna bağışlayacağız" dedi.


"Planlama Piriştina döneminde yapıldı"


CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise iddiaların doğru olmadığını söyledi. Bakan yaptığı yazılı açıklamada, konuyla ilgili şirketin avukatlığını hiç bir zaman yapmadığını, kendisinde bu grubun vekaletinin de bulunmadığını belirterek, "Bahis konusu alanın planlaması merhum Belediye Başkanımız Ahmet Piriştina döneminde yapılmıştır. Söz konusu alanda gayrimenkul sahipleri lehine benim meclis üyesi olduğum dönemde yapılmış herhangi bir emsal artışı ve imar düzenlemesi bulunmamaktadır" dedi. Bakan da Avukat Turan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunup manevi tazmınat davası açacağını belirtti.



Yeni Akit



Haber İzmir 9 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


İZMİR'İN Balçova İlçesi Fahrettin Altay Meydanı'nın kuzeyinde Doğuş A.Ş.'ye ait parselle ilgili açılan imar planı iptal davasında mahkemece yapılan keşif sonunda bilirkişi raporuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen avukat Mustafa Kemal Turan, arsa spekülasyonu ve haksız imar kazancı elde etme imkanı sağlandığı iddiasıyla CHP izmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın da aralarında bulunduğu bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. 

Avukat Turan ayrıca İzmir'de faaliyet gösteren bir hayır kurumuna bağışlanmak üzere de 1 milyon liralık maddi tazminat davası açacağını kaydetti. 

CHP'Lİ BAKAN'DAN YANIT


Avukat Turan'ın kendisi hakkında yönelttiği iddialarla ilgili bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise, şahsına yönelik yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakan, Mustafa Kemal Turan hakkında hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön