18 / 04 / 2024

İzmir Demir Çelik Termik Santrali'ne ikinci ünite izni çıktı!

İzmir Demir Çelik Termik Santrali'ne ikinci ünite izni çıktı!

Aliağa-Foça arasında daha önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın katılımı toplantısı, tepki nedeniyle yapılamayan İzmir Demir Çelik (İDÇ) Termik Santralinin kapatılması gerekirken ikinci ünite kurmasına izin çıktı.



Aliağa-Foça arasında daha önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın katılımı toplantısı, tepki nedeniyle yapılamayan  İzmir  Demir Çelik (İDÇ) Termik Santralinin kapatılması gerekirken ikinci ünite kurmasına izin çıktı. Bu karara itirazlarını Bakanlığa ileten yaşam savunucuları Konak Meydanı’nda açılan Başbakanlık Ofisi yakınında basın açıklaması yaptı. 


EGEÇEP bileşenlerinin yanı sıra İzmir’den demokratik kitle örgütü temsilcileri ve yurttaşlarının da katıldığı açıklamada zaten kirliliğe doymuş olan yörenin yeni termik santrallerle kirlilik yükünün daha da artacağını ortaya koyan pankart ve dövizler taşındı. Burada konuşan Foça Çevre ve Kültür Platformu’ndan (FOÇEP) Bahadır Doğutürk, yöredeki demir çelik fabrikaları, haddehaneler, petro kimya üniteleri, gübre ve gemi söküm tesisleri gibi kirletici sanayiler nedeniyle Aliağa ve Foça başta olmak üzere Menemen, İzmir ve yöresindeki hava, toprak, suyun kirlendiğini dile getirdi. Ilıpınar Gölyüzü mevkiine vahşice depolanan demir çelik cüruf, tufal ve baca tozlarına Danıştay’ın geçtiğimiz günlerde ‘dur’ dediğini anımsatan Doğutürk, kararın gerekçesinde ağır sanayi tesislerinin bölgede yoğunlaşmasının yaratacağı kümülatif etkiye dikkat çekildiğini aktardı. Bu kararın hemen ardından 1. ünitesinin davası süren İDÇ’nin termik santrali için 2. ünite kurmasına izin çıktığını dile getiren Doğutürk, “Bu kabul edilemez. Koca bir mezarlık haline gelen Aliağa bölgesinde yeni hiçbir kirletici faaliyetin yapılmasının fiilen olanağı yoktur” dedi. Faal olan ünitenin kapatılması gerekirken ikinci ünite için izin verilmesini “İzmir için bir cinayettir” diye yorumlayan Doğutürk, başta İzmir halkı olmak üzere tüm yurttaşları yaşamı savunmaya çağırdı. 


‘ÇIĞLIK ATMAK GEREKİYOR’


EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı, “Hukuksal kazanım elde ettiğiniz bir anda yerel ve merkezi hükümet onu yok sayan yeni kararlar alıyor. O zaman geriye tek birşey kalıyor; yaşamı savunmak için İzmirliler ayağa kalkmalı. Temiz hava istiyoruz, yaşamak istiyoruz diye çığlık atmak gerekiyor” dedi. Basın açıklaması Selçuk’tan bahçesinde yetiştirdiği mandalinaları ikram eden Ozan Toprak Dede’nin türküsüyle sona erdi. 


Evrensel


Geri Dön