28 / 03 / 2024

İzmir Kuş Cenneti'nden otoyol geçeceği iddiaları TBMM'de!

İzmir Kuş Cenneti'nden otoyol geçeceği iddiaları TBMM'de!

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, İzmir Kuş Cenneti'nde doğal yaşamı ve sit alanlarını olumsuz etkileyecek projeler yapılacağı yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı..



İzmir Kuş Cenneti nden otoyol geçeceği iddiaları TBMM de!


CHP  İzmir  Milletvekili Mustafa Ali Balbay, İzmir Kuş Cenneti'nde doğal yaşamı ve sit alanlarını olumsuz etkileyecek projeler yapılacağı yönündeki iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Balbay, önergesindeki soruları Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ya iletti.


"İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin içinde bulunduğu İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) ile bakanlık arasındaki Kuş Cenneti'ne ilişkin protokol yenilenmeyerek yetkinin artık bakanlıkta olduğu ilan edilmişti. Bu durum İzmirli belediyeler, çevre örgütleri, iş dünyası ve vatandaşlar tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı." şeklinde açıklamalarda bulunan Balbay "Bakanlık aldığı bu karara ilişkin İzmir kamuoyunu tatmin edici hiç bir plan/proje ve yatırım programı açıklamamıştır. Bakanlığın bu tutumu karşısında bazı basın yayın organlarında ve toplumda Kuş Cenneti'nden otoyol geçeceği haberleri yer almaktadır. İzmir Körfez Geçiş Projesinin Kuş Cenneti'ndeki flamingoların yaşam alanlarını tehdit ettiği, uygulanacak projedeki altı şeritli yolun ve tren yolunun koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alanı ve birinci derece doğal sit alanını yok edeceği iddiaları duyurulmaktadır." dedi. Balbay bu bağlamda 7 soru sordu.


Balbay'ın soruları

1. Basın yayın organlarında ve İzmir kamuoyunda dolaşan bu haberler doğru mu?


2. Bakanlık Kuş Cenneti hakkındaki plan/proje ve yatırım planlamasını neden kamuoyu ile paylaşmıyor? Bakanlık Kuş Cenneti üzerinde hangi çalışmaları yürütecek?


3. Bakanlığın İZKUŞ ile protokol yenilememesinin arkasındaki gerçek sebep nedir?


4. Kamouyunda büyük endişe ve kaygıya neden olan bu proje ile Kuş Cenneti zarara uğradığında sorumlu kim olacak? Flamingo adasının ve flamingoların olumsuz etkilenmesi halinde hangi tedbirler uygulanacak?


5. Bakanlık bu endişeleri gidermek için Kuş Cenneti'ne emek vermiş tüm taraflarla neden bir araya gelmiyor?


6. Bütün bu olumsuzluklar sürerken geçtiğimiz günlerde ömrünün 35 yılını bölgeye harcamış bir bilim insanı olan Sayın Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın alana girmek istemesi neden engellenmiştir?


7. Kuş Cenneti'nde bilim adamlarından ve kamuoyundan saklanacak adımlar mı atılmıştır?





Geri Dön